Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kabelen er lagt

«Cable Innovator® idet skipet startet arbeidet sist fredag. Nå har båten lagt kabel helt til Ny-Ålesund. FOTO: Christopher Engås

Kabelen er lagt

«Cable Innovator» har i disse dager lagt kabel fra Longyearbyen til Ny-Ålesund. Det finnes bare to farkoster av denne typen i verden.

Tekst:

Publisert:

29. august begynte arbeidet med å legge fiberkabelen, som skal koble den nye geodesistasjonen med resten av verden, ned på havbunnen. Forberedelsene har pågått i langt over et år, og kostnadene er beregnet til 90 millioner kroner.

I dag er båten i ferd med å koble kabelen til i Ny-Ålesund etter å ha brukt ei uke på å strekke den fra Longyearbyen den siste uken.

Spesialbåt

«Cable Innovator» er 140 meter lang, og det er bare to slike skip på verdensbasis. Etter at skipet ble bygd i Finland i 1995 har den vært med på de fleste store sjøkabelprosjektene, inkludert prosjektet med å legge kabel fra fastlandet til Svalbard.

– Båten ble først og fremst bygd for de store og lange sjøkabelprosjektene, men det er blitt stadig mindre av disse. De siste årene har arbeidet vårt stort sett bestått av mindre kabelleggingsprosjekt, eller arbeid med å reparere eksisterende kabler, sier kaptein Nick Parker på «Cable Innovator».

Båten med mannskap lå til kai i Longyearbyen i forrige uke før oppstart med kabelleggingen.

Mye plass

Store deler av det helt spesielle skipet rommes av flere store trommelrom, hvor det er plass til enorme mengder med kabel. Så mye kabel kan «Cable Inno­vator» ha om bord, at den kan legge et sammenhengende strekk fra Norge til Venezuela i Sør-Amerika!

– Men det er også et selvforsynt samfunn om bord, der det også produseres ferskvann. Vi er i alt 57 personer om bord fordelt på fire forskjellige avdelinger. Navigering, teknisk stab, kabelavdelingen og subsea-avdeling, forteller Parker.

Ved riktig lange strekk, skjøtes kabel om bord i båten, men dette skjer ikke i strekket som legges til Ny-Ålesund. Subsea-avdelingen jobber med utfordringer som oppstår på havbunnen, det være seg vanskelig havbunn eller andre ting. Til å hjelpe seg har skipet et «Excalibur» undervannsfartøy som navigeres på havbunnen tusenvis av meter under skipet, om det skulle være nødvendig.

Nøkkelord

Se bildet større

Kaptein Nick Parker (t.v.) og prosjektansvarlig i Uninett, Helge Stranden. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Ubåten senkes ned så dypt det måtte være, og gjør operasjoner på havbunnen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Denne legger kabel på havbunnen. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!