Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Justisministeren informert om grunnstøtingen

Justisminister Knut Storberget (t.v.) og ekspedisjonssjef i Polaravdelingen Kjerstin Askholt fikk informasjon om situasjonen ved Bjørnøya. Sysselmann Per Sefland informerte. FOTO: Birger Amundsen

Justisministeren informert om grunnstøtingen

Justisminister Knut Storberget ble i formiddag orientert av sysselmann Per Sefland om havariet på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2009 kl 11:14

Det russiske lasteskipet «Petrozavodsk», et omlastingsskip for fisk, havnet i fjæresteinene på sørøstspissen av Bjørnøya. Mannskapet har tilbrakt natten i Barentsburg og blir fløyet over til Longyearbyen i løpet av dagen for avhør.

Alvorlig justisminister

Det var en alvorlig justisminister som ble orientert av Sefland i dag tidlig. Storberget er i Longyearbyen for å diskutere den nylig framlagte stortingsmeldingen om Svalbard. Han ankom Longyearbyen i går og forlater Svalbard i dag.

Dramatisk situasjon

Sefland understreket overfor Storberget at situasjonen er dramatisk, og at det ikke er mulig å komme nær fartøyet for å få tømt det for diesel og olje. Han gjorde det også klart for ministeren at dette kan bli en langvarig sak som vil berøre mange institusjoner.

Dårlig vær

– Situasjonen nå er at vraket fremdeles er hardt på grunn. Det er fremdeles tre meter høye bølger i området, noe som gjør at det ikke er mulig å gjennomføre oljeverntiltak, sier Ane Eide Kjæraas som er informasjonsrådgiver i Kystverket.

Ifølge Kjæraas er det usikkert om det har gått hull på en eller to dieseltanker ombord på skipet. Ettersom båten ligger helt ved fjellveggen har det vært umulig for oljevernmannskaper å ta seg ombord i skipet for å få oversikt over situasjonen.

Mindre diesel

Kjæraas forteller at det er observert mindre diesel i området i dag enn i går.

– Kan det bety at all dieselen er lekket ut?

– Ja, i verste fall så er det slik. Det er uheldig at båten ligger rett ved fuglefjellet. Ellers er 54 kubikkmeter marin diesel en beskjeden mengde, sier Kjæraas.

I tillegg til dieselen skal det være 700 liter med andre oljetyper ombord på skipet.

Sender regning

Kystvaktskipene «Harstad» og «Svalbard» er på stedet og observerer situasjonen. I tillegg skal flere skip være i beredskap.

– Nå har vi sendt pålegg til agenten til skipet om at vrakfjerning og miljøtiltak. Men det er slik at vi kan utføre en statlig aksjon på vegne av eieren, slik vi har gjort til nå. Så kan vi sende regningen for arbeidet til eieren, sier Kjæraas.

 Det russiske fryseskipet ligger hardt på grunn. (Foto: KV«Svalbard»)


Last ned vedlegg

Frysebat.jpg

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!