Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Julefred i Farmhamna

Disket opp: Andreas Rebnor Olsen (t.v.) hadde boller, kake og kaffe klar, da prest Leif Magne Helgesen og folk fra Sysselmannen kom på julebesøk med julestjerne og julesang. På julaften står reinsdyrsteik og riskrem på menyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Julefred i Farmhamna

For første gang på to måneder fikk Andreas Rebnor Olsen (23) se andre mennesker, da julehelikopteret dalte ned i Farmhamna forrige fredag.

Tekst:

Publisert:

Ved stasjonen ønsket fakler velkommen, og lys i vinduene i hytta brant gult og varmt. Andreas Rebnor Olsen (23) fra Vågsbygd i Kristiansand ønsker velkommen. Han byr på nybakte boller og sjokoladekake, og pakker ut julestjerna han har fått fra Sysselmannen.

Olsen dro til Farmhamna i juli for å leve ut fangstdrømmen.

– Jeg trives. Jeg får gjort det jeg liker best hver dag, sier han.


Tiden flyr

Olsen kom til Longyearbyen for to år siden og begynte å jobbe som snekker hos Sjøhaug Byggservice.Etter å ha fått avslag på søknaden om å overvintre i en av Sysselmannens fangsthytter, inngikk han avtale med Marianne og Hans Lund som eier Farmhamna. I juli lastet Olsen og familien Lund utstyr i seilskuta «Meridian» og satte kursen ut Isfjorden. Familien var sammen med ham i sommer.Etter det har han styrt stasjonen selv.

– Det har gått fort. Jeg har sett fram til julebesøket, og tenkt at det var godt ute i året, men det kom fort, sier Olsen.

Hva han skal gjøre neste år, har han ikke bestemt seg for.

– Det tar jeg til våren, sier han.


Godt med rev

13 polarrev-skinn henger i hytta. Hvor mange han har tatt totalt, vil han ikke si. Totalt 35 feller har han satt ut, fordelt på to runder. Hver røkterunde tar en dag.

– Jeg går til fots, det er ikke skiføre ennå, sier Olsen.

Flåingen av revene er det vanskeligste, opplyser fangstmannen. Om han lurer på noe, ringer han kollega Tommy Sandal på Kapp Schollin.

23-åringen fikk i høst tillatelse til å felle fem dyr til eget bruk, og ti dyr til salg.

– Jeg fikk tatt kvoten, og har fått sendt dyrene til Longyearbyen, forteller Olsen.

Reinsdyrkjøttet selges på restauranter i byen, sammen med sel han har skutt.


Familieforøkelse

Da han dro til Farmhamna, hadde Olsen med seg en hund. Senere fikk han en til, av motsatt kjønn.

En uke før julebesøket, ble det familieforøkelse. Nå bor to store hunder, og tre små nøster på stasjonen sammen med 23-åringen. Bortsett fra dem, har han en radio som holder ham med selskap.

– Men jeg får bare inn P2, forteller han.

Idet Olsen tar oss med ut for å hilse på valpene, kommer helikoptermannskapet og henter oss. De må ut på et ambulanseoppdrag, så vi må skynde oss til byen. Rotorbladene på helikopteret løfter oss opp, og lysene fra Farmhamna forsvinner.

Trolig går det minst to nye måneder før fangstmannen får besøk igjen.

Nøkkelord

Se bildet større

Gikk i fella: Flere skinn henger i hytta. Hvor mange rev han har tatt totalt, vil ikke fangstmannen ut med. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Hytta: Her står Andreas Rebnor Olsen (t.h.) og IKT-rådgiver Jan Are Otnes fra Sysselmannen utenfor hovedhytta i Farmhamna. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

Hammer og sag: Andreas Rebnor Olsen er snekker og har egen snekkerbod i Farmhamna. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Faktaboks

Farmhamna

Ligger i Forlandsundet. Ble bygget av Hans Lund og Marianne Prytz Lund i 1991. Lund drev fangst fram til 1996, og hadde et opphold på elleve år før han kom tilbake til Farmhamna med familien i 2007. I 2009 dro familien til Longyearbyen, men har brukt fangststasjonen deler av året.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!