Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jordskjelv på Svalbard

Næringsbygget ble spontant evakuert. FOTO: Christopher Engås

Jordskjelv på Svalbard

Næringsbygget i Longyearbyen ble evakuert etter et jordskjelv like etter halv ett i ettermiddag. Skjelvet målte 5,3 på Richters skala.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.03.2016 kl 13:50

Svalbard opplevde to rystelser tidlig tirsdag ettermiddag, den første cirka klokka 12.31, den neste 20-30 sekunder etter. Inne i Post- og bankbygget, hvor Svalbardposten holder til, var rystelsene merkbare, sammen med en slags buldring.

Bekreftet

Ifølge earthquakealerts.com skal skjelvet ha vært på 5,3 på Richters skala. Foreløpig informasjon tyder på at episenteret var i Storfjorden mellom Spitsbergen og Edgeøya. Skjelvet skal ha vært 10 kilometer dypt.

Dette er nå endelig bekreftet.

Se bildet større

Skjelvets episenter var utenfor Diskobukta på Edgeøya. FOTO: NORSAR
Richters skala karakteriserer rystelser mellom 5,0 og 5,9 som "ødeleggende rystelser".

Politiet hadde ved 12.45-tiden ikke mottatt noen meldinger om skader, men sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad forteller at også kolleger som har kontordag i Barentsburg, merket skjelvet godt.

– Det har ikke kommet noe inn på vakttelefonen. Men tydelig at det er blitt registrert et eller annet, sier Svarstad.

Stolen flyttet på seg

Flere Svalbardposten har snakket med, forteller det samme, og i en leilighet flyttet møbler på seg.

– Det var nesten som det smalt. Stolen flyttet seg 20-30 centimeter, forteller en kilde Svalbardposten snakket med like etter.

I Næringsbygget valgte flere av de ansatte i Longyearbyen lokalstyre å evakuere bygningen i noen minutter, og oppe i andre etasje i Coop begynte bordet å riste.

– Det var skikkelig ekkelt. Vi satt oppe og siste lunsj da bordet begynte å disse. Først forsto vi ikke hva so skjedde, og noen tittet ut or å se om det var gått ras. Vi ble rent uvel, forteller butikksjef Karin Mella.

Flere skjelv i Storfjorden

Senest sommeren 2014 var det et jordskjelv i Storfjorden, hvor det går en forkastning. Skjelvet målet 2,76 på Richters skala. Andre kjente skjelv er i januar 2010, i mars 2009 og i feburar 2008, da skjelvet hadde en styrke på 6,2.

Eksperter ved NORSAR slår også fast at dette er det største jordskjelvet i området siden 6,2-skjelvet den 21. februar 2008.

– Det er allerede registrert mange etterskjelv, og disse vil fortsette å komme, skriver NORSAR.

– Har du merket jordskjelvet? Da setter vi pris på om du vil rapportere det på nettsiden vår, http://nnsn.geo.uib.no/link_0_00a.shtml, skriver Marte L. Strømme i kommentarfeltet på nettsiden til Svalbardposten.

– Vettskremt

Svalbardposten får mange henvendelser fra innbyggere i Longyearbyen som merket jordskelvet.

Lina Engås Vikaune (8) og storebror Jacob Engås var hjemme i boligen i Gruvedalen da det begynte å riste.

– Hele huset ristet og så ble vi vettskremt. Storebror satt i sofaen og plutselig begynte alt å røre på seg. Da han gikk ut for å sjekke, kom det ett til, forteller hun.

– Det første som slo meg var at det kanskje var et jordskjelv, men så tenkte jeg at det ikke kunne være skjelv her. Men det var det, sier Jacob Engås.

Saken oppdateres.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!