Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jobber for mobil over hele Svalbard

Det er fullt mulig å bygge ut 4G mobildekning over hele Svalbard, og de nære havområder, sier administrerende direktør Guttorm Albrigt Hansen i Telenor Svalbard AS. FOTO: Ole Magnus Rapp

Jobber for mobil over hele Svalbard

Telenor ønsker en serie stasjoner som kan gi mobil 4G dekning over hele øygruppa og et godt stykke til havs.

Tekst:

Publisert:

I dag er det mobildekning kun på enkelte steder utenom Longyearbyen og Barentsburg. Satellitt-telefon skal gi dekning overalt, men i praksis fungerer det ikke alltid, og slike telefoner er ikke allemannseie.

– Vi tenker spesielt på å øke beredskapen langs kysten. En 4G mobil-stasjon kan spre signaler inntil 80 kilometer utover havet. Plasseres disse riktig, kan cirka 40 stasjoner gi dekning langt til havs og over store deler av øygruppa, sier administrerende direktør Guttorm Albrigt Hansen i Telenor Svalbard.

Beredskap
Hansen har bakgrunn som leder for kriseteamet i Telenor Norge, som hadde som oppgave å skaffe kommunikasjon også når alt normalt samband ikke fungerte.

– Jeg er opptatt av beredskap, og at kommunikasjon må fungere når man trenger den mest, sier han.

Han vet at om bord i et skip er det få satellittelefoner og radio kommunikasjon kun med «brua».

Full 4G dekning vil også kunne benyttes av alle andre som ferdes rundt på Svalbard, til havs eller på land.

Vil realisere
Telenor har diskutert ideen med aktuelle samarbeidspartnere som Sysselmannen og representanter for myndighetene og politikere. Nå ser man på muligheter for å få realisert satsingen.

– Slike stasjoner vil koste cirka ti millioner kroner per stykk, og den årlige driften vil komme på cirka en million kroner, sier Hansen.

Hver stasjon kan settes sammen i Longyearbyen, og flys ut til aktuelle utplasseringssteder. Med dagens teknologi produseres strøm ved bruk av diesel aggregat, men i fremtiden kan det bli solenergi eller hydrogen-brenselceller.

Konflikt
Et alternativ for å gi bedre telefon-dekning er å sende opp kommunikasjons-satellitter. Her snakker man om investeringer i milliardklassen.

– Vi vet at noen av disse mobilstasjonene kan komme i konflikt med nasjonalparker og vernebestemmelser. Utbyggingen skal selvsagt være så skånsom som mulig. Men en god beredskap som ivaretar liv og helse bør kanskje i noen tilfeller føre til at en får dispensasjon fra miljøhensyn, sier Guttorm Albrigt Hansen.

– Telenor vil tjene på økt bruk av mobiltelefon over hele øygruppen?

– Telenor har et nasjonalt ansvar for kommunikasjon, og gjør ikke dette for å tjene penger, svarer han.

Kommenterer ikke
Utspillet fra Telenor er kjent hos Sysselmannen, som må forholde seg både til mulige dispensasjoner fra miljørådgivningen, samt et bedre telefonnett som beredskapstiltak. Men myndighetene mener det er for tidlig å kommentere saken.

– Spørsmålet om etablering og eventuelle dispensasjoner har ikke vært diskutert med Sysselmannen. Så lenge vi ikke har mottatt noe fra Telenor ennå, er det litt for tidlig å gi kommentar, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!