Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jernbane til Svea og Colesbukta

 

Jernbane til Svea og Colesbukta

I framtiden vil det være jernbane til Svea og Colesbukta, mens Barentsburg er nedlagt. Longyearbyen vil også gjennomgå stor forandring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Kan hende kan russerne bygge en helt ny gruveby i Colesbukta, legge ned Barentsburg og transportere all kull ut via Hotellneset, sier førsteamanuensis Gerrit Mosebach ved NTNU i Trondheim.

I ti dager har han ledet en gruppe på femten studenter under en studietur på Svalbard. Prosjektet «Transit Svalbard» er støttet av Store Norske. Prosjektet skal ikke nødvendigvis settes ut i livet, men skissere opp forskjellige scenarier for framtidens utvikling av Longyearbyen og Colesbukta, hvor også Barentsburg inngår.
– Vi kan tenke oss skinneforbindelser for å unngå at det genereres privattrafikk. En skinneforbindelse er lettere å spise enn en veiforbindelse. Vi vet at russerne er interessert i forbindelse til Longyearbyen, ikke minst på grunn av flyplassen, sier Mosebach.
I så fall kan all kull fra russernes nye gruve i Colesbukta skipes ut fra Hotellneset.

Nye Longyearbyen
Framtidsprosjektet er del av NTNUs nordområdesatsing, hvor også Longyearbyen inngår.
– Det som er blitt diskutert er å flytte flere industri og lagerlokaler utover mot Hotellneset, og frigjøre arealer i byen. Store Norske er interessert i studier av Hotellneset og utskipningskaia for kull. Hotellneset er ikke helt enkel på grunn av kullstøvet.
I scenariet Longyearbyen 2024 er Sjøområdet, Sjøskrenten og området hvor søppelanlegget ligger omgjort til boligområde. Det samme gjelder området vest for Longyearelva, hvor det i dag er industriområde.
Planen vil utvilsomt gi Longyearbyen et helt annet preg, og ikke minst åpne opp for nærmere forbindelse til fjorden.

Svea
Studentene har også vært på befaring i Pyramiden og Barentsburg. Gyulovics Istvan fra Budapest synes at Longyearbyen er et underlig sted, men han liker byens organiske preg mer enn de «demonstrative velplanlagte russiske byene». Han innser imidlertid at akkurat det kan henge sammen med det russiske nærværet i hjemlandet Ungarn i 40 år.
Istvan er svært negativ til veiforbindelse til Svea.
– Det vil være fullstendig feil. Hvis en forbindelse er nødvendig må det være en jernbane. En vei vil åpne for trafikk og bebyggelse, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!