Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jentene tar over Spitsbergen-ruta

Ragnhild Tangen Bergsland (t.v.) og Stine Merete Moe feirer at deres første sponsorer til Svalbardturen, Åsnes og Alfa, er i boks. FOTO: Privat

Jentene tar over Spitsbergen-ruta

Halvparten av de som skal krysse Spitsbergen på langs denne våren er rene jentegrupper.

Tekst:

Publisert:

– Isbjørn? Vi håper å se den på lang avstand, når vi kjøres ut med skutere. Selv om isbjørn er spennende har vi ikke så lyst på noen konfrontasjon akkurat.

Stine Merete Moe (24) fra Oslo har bodd på Svalbard før, og kjenner derfor til kongen av Arktis. Om ikke personlig, så er de i hvert fall på hils.

12. mars legger hun og de to venninnene, Astrid Lemme (23) fra Bergen og Ragnhild Tangen Bergsland (22) fra Oslo ut på en 70 mil lang vandring i isbjørnland.

Nesten isfritt

De har satt av 40 dager før flyreisen går hjem. Plan A er å gå fra Verlegenhuken i nord til Sørkapp i sør, langs østsiden av Spitsbergen.

– Men om vi går fra sør til nord i stedet spiller egentlig ingen rolle. Det kommer an på vær- og isforhold. Vi skal ta en prat med meteorologen når vi kommer opp, sier Moe.

Jentegruppa mener de er den yngste som har gjennomført turen noen gang, med et aldersspenn fra 22 til 24 år. Spitsbergen på langs er en strabasiøs ferd, opp og ned breer, fra 76 til 80 grader nord. Denne vinteren vil de heller ikke få mye hjelp av havisen.

– Det er bare drivis i Storfjorden, og nesten isfritt i Wijdefjorden, så det er ikke noe særlig å gå på, sier Moe.

Godt forberedt

De har drevet med forberedelser til den store turen i månedsvis. Kart ble kjøpt inn i sommer og meldeskjema om turopplegg ble sendt til Sysselmannen i november. De har også rukket å gjennomføre mye trening og flere testturer. Fra å trekke bildekk oppover bakkene i Sogndal, hvor de studerer, til bretur i Jostedalen, og julaften i telt på Hardangervidda.

Selv om de ikke har så lyst på noen nærkontakt med isbjørn har jentene uansett forberedt seg godt på eventuelle møter. De har med snublebluss, rifler og signalpistol, og skal leie to hunder i Longyearbyen som skal varsle den store, hvites ankomst.

– Isbjørn er nok det vi har forberedt oss mest på. Vi har stor respekt for den, og har hatt en del skytetrening. Ellers har vi trent mye på brevandring i taulag og redning på bre, og vi er godt forberedt på all slags vær.

Mange vil på ekspedisjon

Svalbard er et populært sted for de eventyrlystne. Rådgiver for reiseliv ved Sysselmannskontoret, Margrete Keyser, forteller at det foreløpig er fire grupper som er klare til å gå Spitsbergen på langs i år. To av disse er rene jentegrupper. I tillegg er det fire grupper som har meldt interesse for turen, men som ikke har fullført meldeprosessen enda.

Det er ikke bare skituren fra Verlegenhuken til Sørkapp som frister. Sysselmannen har så langt mottatt hele 40 henvendelser om forskjellige turer og ekspedisjoner på Svalbard for sommeren 2014, og 41 henvendelser for årets vinter.

– Flesteparten av henvendelsene for sommeren er seilturer og båtturer, men det er også en del som planlegger å padle i kajakk, gå til fots eller gå på ski. Om vinteren er det skiturer folk i all hovedsak planlegger, sier reiselivsrådgiveren.

Se bildet større

Telthygge: Det blir mange netter i telt for Astrid Lemme (t.v.) og Ragnhild Tangen Bergsland. FOTO: Privat

Se bildet større

Jentene har vært på mange forberedelsesturer det siste halvåret. Her er Astrid Lemme (t.v.) og Stine Merete Moe på juletur over Hardangervidda. FOTO: Privat

Faktaboks

Ekspedisjoner på Svalbard

Dersom du planlegger en privat ekspedisjon på Svalbard, er det spesielle regler og lokale forhold du må være oppmerksom på. Du har blant annet melde- og forsikringsplikt til Sysselmannen.

For mer informasjon se:
sysselmannen.no/Tilreisende/Ut-pa-tur/

Du kan følge SvalbardSAFARI-jentene på svalbardsafari.blogspot.no og facebook.com/Svalbardsafari.

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!