Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jenta med vannvogna

STØVDEMPERE: Linn Caroline Lauritsen (22) og den gamle Bjørnebakk-bilen sørger for å dempe støvet innover Adventdalen. Linn må bruke litt makt for å hanskes med den gamle sliteren. FOTO: Birger Amundsen

Jenta med vannvogna

Linn Caroline Lauritsen og den gamle Volvoen går godt sammen. Hadde det bare ikke vært for at hun stadig ble kliss våt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Skulle du se en gammel, noe sliten Volvo snegle seg innover Adventdalen mens den legger et bredt, vått spor etter seg, kan det hende at det er Linn som er ute og vanner.
– Det e en fin jobb, dette. Rolig og fint, uten stress, sier hun og ler trillende.
Det er noe velsignet harmonisk over de to der inne i dalen. Ærfuglene ved hundegården leer knapt på seg. En flokk hvitkinngjess legger ytterst bedagelig på svøm utover Isdammen. I fjellsidene er siste rest av vinter i ferd med å forsvinne.

Sommeridyllen blir bare brutt, for ikke å si besudlet, hver gang et kjøretøy jager innover eller utover. Da reiser det seg en gråbrun støvsky som sakte driver utover tundraen og legger seg som et slør over vegetasjonen. Linn skal hindre veien i å svinne hen.

Linn Caroline Lauritsen kom nordover i slutten av mai, etter å ha sjekket på internett og sett at LNS Spitsbergen trengte folk. Da hun utdannet seg til maskinkjører ved Fauske Videregående skole var hun eneste jente i en skokk på 60 gutter. Nå har hun papir på at hun kan kjøre bulldoser, dumper, hjullaster, gravemaskin, traktorgraver, veihøvel – og nå også vannvogn.
Det er bare en liten hake med vannvogna – og det er vannet. Kranen til vannsprederen sitter krøkkete til og for å åpne den må Linn innunder sprederen. Innen hun rekker å komme seg unna har hun fått en solid dusj over ryggen. Men Linn bare ler og sier at det gjør ingenting. Litt vann må hun da kunne tåle.

Stort sett har hun vært opptatt med å kjøre stein og masse til flyplassen i forbindelse med utvidelsen av rullebanen.
– Koffer vann? Nei, det e ganske stille på flyplassen nå. Vi kjører 10-timers skift og é har kjørt stein tidligere i dag. Og noen må jo gjøre dette óg, ler hun.
Det er Sigfred Sørensen som har kontroll med det hele. Han er en av de gamle traverne som har holdt det gående hos Store Norske i en årrekke, og det er han som har bestemt hvor det skal vannes. På spørsmål om alderen på bilen, ringer Linn Sigfred og får vite at Bjørnebakk-bilen, som den bare omtales som, er fra tidlig på 1970-tallet. Noe den også bærer preg av. Det er lenge siden noen har børstet støv av gamlingen, for ikke å snakke om å ha ryddet i førerhuset.
– Det é spennende å være her. È trives godt og håper på å få bli utover vinteren, sier Linn.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!