Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jenta med vannvogna

STØVDEMPERE: Linn Caroline Lauritsen (22) og den gamle Bjørnebakk-bilen sørger for å dempe støvet innover Adventdalen. Linn må bruke litt makt for å hanskes med den gamle sliteren. FOTO: Birger Amundsen

Jenta med vannvogna

Linn Caroline Lauritsen og den gamle Volvoen går godt sammen. Hadde det bare ikke vært for at hun stadig ble kliss våt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Skulle du se en gammel, noe sliten Volvo snegle seg innover Adventdalen mens den legger et bredt, vått spor etter seg, kan det hende at det er Linn som er ute og vanner.
– Det e en fin jobb, dette. Rolig og fint, uten stress, sier hun og ler trillende.
Det er noe velsignet harmonisk over de to der inne i dalen. Ærfuglene ved hundegården leer knapt på seg. En flokk hvitkinngjess legger ytterst bedagelig på svøm utover Isdammen. I fjellsidene er siste rest av vinter i ferd med å forsvinne.

Sommeridyllen blir bare brutt, for ikke å si besudlet, hver gang et kjøretøy jager innover eller utover. Da reiser det seg en gråbrun støvsky som sakte driver utover tundraen og legger seg som et slør over vegetasjonen. Linn skal hindre veien i å svinne hen.

Linn Caroline Lauritsen kom nordover i slutten av mai, etter å ha sjekket på internett og sett at LNS Spitsbergen trengte folk. Da hun utdannet seg til maskinkjører ved Fauske Videregående skole var hun eneste jente i en skokk på 60 gutter. Nå har hun papir på at hun kan kjøre bulldoser, dumper, hjullaster, gravemaskin, traktorgraver, veihøvel – og nå også vannvogn.
Det er bare en liten hake med vannvogna – og det er vannet. Kranen til vannsprederen sitter krøkkete til og for å åpne den må Linn innunder sprederen. Innen hun rekker å komme seg unna har hun fått en solid dusj over ryggen. Men Linn bare ler og sier at det gjør ingenting. Litt vann må hun da kunne tåle.

Stort sett har hun vært opptatt med å kjøre stein og masse til flyplassen i forbindelse med utvidelsen av rullebanen.
– Koffer vann? Nei, det e ganske stille på flyplassen nå. Vi kjører 10-timers skift og é har kjørt stein tidligere i dag. Og noen må jo gjøre dette óg, ler hun.
Det er Sigfred Sørensen som har kontroll med det hele. Han er en av de gamle traverne som har holdt det gående hos Store Norske i en årrekke, og det er han som har bestemt hvor det skal vannes. På spørsmål om alderen på bilen, ringer Linn Sigfred og får vite at Bjørnebakk-bilen, som den bare omtales som, er fra tidlig på 1970-tallet. Noe den også bærer preg av. Det er lenge siden noen har børstet støv av gamlingen, for ikke å snakke om å ha ryddet i førerhuset.
– Det é spennende å være her. È trives godt og håper på å få bli utover vinteren, sier Linn.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!