Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv. Jeg har et annet syn på mye

-Jeg er glad og beæret for at du sporty stiller opp, sa forfatter Birger Amundsen (th). Robert Hermansen synes boken «Fallet» er spennende, men kjenner seg ikke igjen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Robert Hermansen (77):

– Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv. Jeg har et annet syn på mye

Stilte på lanseringen av boka «Fallet».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.04.2016 kl 15:21

Lanseringen av Birger Amundsens siste bok vekker stor oppmerksomhet og minst 200 møtte frem da forfatteren og hovedpersonen møttes til «bokbad». Amundsen har lang bakgrunn som mediemann og redaktør, blant annet i Svalbardposten. Ingen journalister har satt seg grundigere inn i kulldriften på Svalbard enn ham.

I boken «Fallet – Robert Hermansen og spillet om Store Norske» tar Amundsen for seg epoken da Hermansen var styreleder og administrerende direktør i SNSK. Fra åpningen og den økonomiske suksessen med Svea Nord, dødsulykken og brannen i 2005, og de påfølgende rettsaker og nedturen for selskapet.

Hermansen ble dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, en straff gruveveteranen har sonet. Han er fortsatt uenig i straffen, og kaller handlingen ubetenksomhet, men ønsker å se fremover.

Birger Amundsen tok forsamlingen med på et kurs i Svalbards kullgeografi, og endte opp med en av de sentrale påstandene i boka; Driften av Svea Nord var for rask og voldsom. Man planla å ta ut 1,2 millioner tonn kull i året, mens resultatet ble toppår med 4 millioner tonn og milliardoverskudd.
Robert Hermansen (77) stilte opp rakrygget og med glimt i øyet da boken om ham, «Fallet», ble presentert.

Amundsen mener kull-ressursen burde tas ut over lenger tid, og at situasjonen i dag kanskje kunne vært en annen. Han ga også uttrykk for at straffen direktør Hermansen fikk, var riktig.

-Det dreide seg om hemmelige økonomiske bindinger mellom SNSKs toppsjef og en underleverandør, sa forfatteren.

Robert Hermansen har ikke bidratt til boken, på lik linje med at han heller ikke stilte opp da forfatter Otto Ulseth skrev boken «Røde Robert»

-Jeg kjenner Birger. Han er en glimrende skildrer av miljø og mennesker. Boken er spennende å lese, og han har ikke spart på kruttet. Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv, og jeg har et annet syn på mye, sa Hermansen under boklanseringen.

Han fortalte om Svea Nord-tiden som en kombinasjon av slit og moro. Han trakk frem verdens beste gruvearbeidere som fikk til det umulige. At man økte produksjonen, var for å kunne betale tilbake banklånene som måtte til for å starte opp igjen etter den dramatiske brannen i 2005. Blant gruvebusen var det pågangsmot og stå-på vilje. Dessuten var verdensmarkedet interessert i kull og dollarkursen gunstig.

Hermansen viste til en rekke nye kullforekomster, og avviste at man ved å jobbe effektivt i Svea Nord tømte alle fremtidige kullressurser.

-Birger som journalist skal ha et kritisk blikk på det han skriver om. Det er helt riktig. Birgers skildringer i boken er dramatiske og spennende. Men vi to har aldri sett helt likt på noe, påpekte Robert Hermansen.

-Jeg er beæret og glad for at Robert så sporty stiller opp her, sa Birger Amundsen. På spørsmål om de er venner, svarte Amundsen: -Det var et godt spørsmål. Vi hadde et nært forhold. Men det bør være gnisninger mellom journalister og maktpersoner.

Robert Hermansen sa under folkemøtet at han forstår at det å låne penger fra en nær forretningsforbindelse var ubetenksomt, men at han der og da ikke innså det straffbare i handlingen. Han påpekte også at den lange serien med beskyldinger den nye ledelsen i SNSK rettet mot han, med påfølgende siktelser, i hovedsak ble frafalt.

I 2006 lånte Hermansen fire millioner kroner av skipsreder Atle Jebsen, for å finansiere tre prosjekter i Finnmark, der ildsjeler ville foredle reinkjøtt. Ideene var gode, men pengene forsvant uten at Hermansen fikk noen form for egen vinning.

-Jeg lot saken gå som tilståelsesdom, og ble sterkt overrasket over at straffen ble to års fengsel. Men jeg har sonet, og ser nå fremover, sier 77-åringen som denne helgen er i Longyearbyen for å treffe gamle venner, samt gå Gruverennet, et skiløp fra Svea til Longyearbyen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!