Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv. Jeg har et annet syn på mye

-Jeg er glad og beæret for at du sporty stiller opp, sa forfatter Birger Amundsen (th). Robert Hermansen synes boken «Fallet» er spennende, men kjenner seg ikke igjen. FOTO: Ole Magnus Rapp

Robert Hermansen (77):

– Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv. Jeg har et annet syn på mye

Stilte på lanseringen av boka «Fallet».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.04.2016 kl 15:21

Lanseringen av Birger Amundsens siste bok vekker stor oppmerksomhet og minst 200 møtte frem da forfatteren og hovedpersonen møttes til «bokbad». Amundsen har lang bakgrunn som mediemann og redaktør, blant annet i Svalbardposten. Ingen journalister har satt seg grundigere inn i kulldriften på Svalbard enn ham.

I boken «Fallet – Robert Hermansen og spillet om Store Norske» tar Amundsen for seg epoken da Hermansen var styreleder og administrerende direktør i SNSK. Fra åpningen og den økonomiske suksessen med Svea Nord, dødsulykken og brannen i 2005, og de påfølgende rettsaker og nedturen for selskapet.

Hermansen ble dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, en straff gruveveteranen har sonet. Han er fortsatt uenig i straffen, og kaller handlingen ubetenksomhet, men ønsker å se fremover.

Birger Amundsen tok forsamlingen med på et kurs i Svalbards kullgeografi, og endte opp med en av de sentrale påstandene i boka; Driften av Svea Nord var for rask og voldsom. Man planla å ta ut 1,2 millioner tonn kull i året, mens resultatet ble toppår med 4 millioner tonn og milliardoverskudd.
Robert Hermansen (77) stilte opp rakrygget og med glimt i øyet da boken om ham, «Fallet», ble presentert.

Amundsen mener kull-ressursen burde tas ut over lenger tid, og at situasjonen i dag kanskje kunne vært en annen. Han ga også uttrykk for at straffen direktør Hermansen fikk, var riktig.

-Det dreide seg om hemmelige økonomiske bindinger mellom SNSKs toppsjef og en underleverandør, sa forfatteren.

Robert Hermansen har ikke bidratt til boken, på lik linje med at han heller ikke stilte opp da forfatter Otto Ulseth skrev boken «Røde Robert»

-Jeg kjenner Birger. Han er en glimrende skildrer av miljø og mennesker. Boken er spennende å lese, og han har ikke spart på kruttet. Jeg visste ikke at jeg har hatt et så spennende liv, og jeg har et annet syn på mye, sa Hermansen under boklanseringen.

Han fortalte om Svea Nord-tiden som en kombinasjon av slit og moro. Han trakk frem verdens beste gruvearbeidere som fikk til det umulige. At man økte produksjonen, var for å kunne betale tilbake banklånene som måtte til for å starte opp igjen etter den dramatiske brannen i 2005. Blant gruvebusen var det pågangsmot og stå-på vilje. Dessuten var verdensmarkedet interessert i kull og dollarkursen gunstig.

Hermansen viste til en rekke nye kullforekomster, og avviste at man ved å jobbe effektivt i Svea Nord tømte alle fremtidige kullressurser.

-Birger som journalist skal ha et kritisk blikk på det han skriver om. Det er helt riktig. Birgers skildringer i boken er dramatiske og spennende. Men vi to har aldri sett helt likt på noe, påpekte Robert Hermansen.

-Jeg er beæret og glad for at Robert så sporty stiller opp her, sa Birger Amundsen. På spørsmål om de er venner, svarte Amundsen: -Det var et godt spørsmål. Vi hadde et nært forhold. Men det bør være gnisninger mellom journalister og maktpersoner.

Robert Hermansen sa under folkemøtet at han forstår at det å låne penger fra en nær forretningsforbindelse var ubetenksomt, men at han der og da ikke innså det straffbare i handlingen. Han påpekte også at den lange serien med beskyldinger den nye ledelsen i SNSK rettet mot han, med påfølgende siktelser, i hovedsak ble frafalt.

I 2006 lånte Hermansen fire millioner kroner av skipsreder Atle Jebsen, for å finansiere tre prosjekter i Finnmark, der ildsjeler ville foredle reinkjøtt. Ideene var gode, men pengene forsvant uten at Hermansen fikk noen form for egen vinning.

-Jeg lot saken gå som tilståelsesdom, og ble sterkt overrasket over at straffen ble to års fengsel. Men jeg har sonet, og ser nå fremover, sier 77-åringen som denne helgen er i Longyearbyen for å treffe gamle venner, samt gå Gruverennet, et skiløp fra Svea til Longyearbyen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!