Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg går ikke rundt og bekymrer meg

Sysselmann Odd Olsen Ingerø åpnet talen sin på nasjonaldagen til å gjøre det klart at Norges stilling på Svalbard ikke er truet. FOTO: Geir Barstein

– Jeg går ikke rundt og bekymrer meg

Sysselmann Odd Olsen Ingerø brukte sin siste 17. maitale på Svalbard til å understreke at norsk suverenitet ikke er truet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.05.2015 kl 08:52

I april dukket den russiske visestatsministeren Dimitri Rogozin uanmeldt opp på Svalbard. Rogozin gjorde selv oppmerksom på besøket ved å poste et selvportrett på Twitter. Den russiske toppolitikeren er etter krisen i Ukraina og annekteringen av Krim, persona non grata i EU og Norge, og dermed også uønsket på Svalbard. Det vakte derfor stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.


Ikke aktuell
Pågangen av norske og utenlandske journalister som stiller spørsmål ved norsk suverenitet på Svalbard har vært stor, og på nasjonaldagen startet Ingerø med å presisere at norske suvereniteten ikke er truet.

– Det er ingen som, etter det jeg vet, på ramme alvor vil utfordre Svalbardtraktaten, sa han til et festpyntet publikum fra talerstolen under festforestillingen i kultursalen om kvelden på nasjonaldagen.

Overfor Svalbardposten utdyper han:

– Jeg mener at det ikke er en aktuell problemstilling at vi skulle være i en slik situasjon.

– Men annekteringen av Krim skjedde jo?

– Ja, men det er ikke to sider av samme sak. Hva skiller da Svalbard fra Finnmark eller Østfold, for den saks skyld? Det ville være en like stor krenkelse, sier Odd Olsen Ingerø

– Ingen tvil
Rogozin var på vei til Barneo-basen ved Nordpolen, og måtte bytte fly i Longyearbyen. Offisielt ble den videre reisen utsatt på grunn av dårlige værforhold ved den russiske basen, og Rogozin dro derfor til Barentsburg, hvor han twitret ivrig om besøket. Han slo også fast at han ønsker flere russere til Svalbard, og i ettertid er det uenighet om fortolkningen: Hva mente han egentlig? Russiske turister eller russisk aktivitet, -bosetning og -tilstedeværelse?

Sysselmann Odd Olsen Ingerø vil ikke begi seg ut på noen fortolkning, men viser til normalt samkvem mellom Longyearbyen og Barentsburg, og sier at han aldri har opplevd noe som kan minne om seriøse protester mot norsk myndighetsutøvelse.

– Jeg tror spørsmålet om norsk suverenitet ikke er under press. Det er ikke noen tvil om at vi har full suverenitet, sier Ingerø, som i det siste har hatt mange henvendelser fra utenlandske journalister om norsk suverenitet på Svalbard og soliditeten i Svalbardtraktaten.

– For meg er det åpenbart at hvis man skulle sette det i tvil på Svalbard, så kan man like gjerne stille spørsmål ved andre steder. Jeg går i hvert fall ikke rundt og bekymrer meg, sier han.


Flytter grensene

Ingerø får støtte fra Jørgen Holten Jørgensen, forsker ved Fritjof Nansen Institutt, og ekspert på Svalbardtraktaten og forholdet mellom Norge og Russland på Svalbard.

– Sysselmannen har ingen grunn til å være bekymret. Norsk suverenitet på Svalbard er uomtvistet; det som ikke er helt klart er hvor langt myndighetsutøvelsen kan strekke seg. Over tid har vi sett at grensene stadig har blitt flyttet i norsk favør. Hva norske myndigheter kan tillate seg i dag er langt mer enn hva de kunne for tjue år siden. Ting som ville medført internasjonal skandale og store politiske belastninger under den kalde krigen, blir i dag sett på som helt ordinære forvaltningsspørsmål, sier Holten Jørgensen.
Dette gjelder både på land og i Fiskevernsonen, fastslår forskeren som har skrevet flere kronikker om Svalbardtraktaten i Svalbardposten.

I én av kronikkene avviser han at besøket til Rogozin var en utfordring mot Svalbardtraktaten eller norsk suverenitetsutøvelse.


– Infløkt
«Besøket var en utfordring mot sanksjonsregimet vi og EU har innført mot ham og flere sentralt plasserte russiske tjenestemenn», fastslo han og la til: «Attpåtil klarer altså norske myndigheter å gi ham den reaksjonen og oppmerksomheten han håper på.»

– Arktis er populært og skandaler er populært. Kombinasjonen, toppet med det dårlige forholdet som i dag hersker mellom Russland og Vesten, er naturligvis topp stoff for pressen. Spørsmålene knyttet til suverenitet og jurisdiksjonsutøvelse på Svalbard er temmelig innfløkte, og kun de færreste journalister har nødvendig kunnskap til å forstå spørsmålene tilstrekkelig. Rogozins besøk var i utgangspunktet ikke en trussel mot norsk suverenitet på Svalbard, men saken fikk en slik vinkling i media, delvis grunnet misforståelser, men også godt hjulpet av UD, sier han.


Talte

Jørgen Holten Jørgensen beskriver situasjonen på Svalbard som «busness as usual». 17. mai var Russland representert under feiringen av blant andre Russlands generalkonsul på Svalbard, Yury Gribkov og generaldirektøren I Trust Arktikugol, Aleksander P. Veselov. Førstnevnte gratulerte Norge med dagen og kom med de beste hilsninger da han talte under kransnedleggingen ved bautaen til minne om de falne under andre verdenskrig.

En uke tidligere møttes norske og russiske myndigheter, næringsliv og organisasjoner i Barentsburg. 9. mai fløy to fulle helikoptre fra Longyearbyen til Kapp Heer med passasjerer som var invitert til Barentsburg og markeringen av seieren i «Den store fedrelandskrigen», altså frigjøringen.

– Det er ett eksempel på at verden går videre. Det vi markerte da var det som skjedde for 70 år siden, og da fikk vi en betydelig hjelp til å befri Finnmark. Dette gjorde russerne med store kostnader for egne styrker, sier Ingerø.

Se bildet større

Forsker og ekspert på Svalbardtraktaten og forholdet mellom Norge og Russland på Svalbard, Jørgen Holten Jørgensen ved Fritjof Nansen Institutt. FOTO: FNI

Se bildet større

Yury Gribkov, Russlands generalkonsul på Svalbard, gratulerte og ønsket god helse under talen sin den 17. mai. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!