Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

- Jeg er ydmyk og kjempeglad

Kjerstin Askholt blir ny sysselmann på Svalbard. Her har hun fått blomster etter offentliggjøringen i statsministerboligen fredag. FOTO: Guttorm Aanes / Justis- og beredskapsdept.

Kjerstin Askholt (53) er ny sysselmann:

- Jeg er ydmyk og kjempeglad

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2015 kl 23:17

Kjerstin Askholt ble i statsråd i dag åremålsbeskikka som sysselmann på Svalbard for tre år Justis- og beredskapsdepartementet.

– Jeg er selvfølgelig kjempeglad og takknemlig for tilliten, samtidig som jeg er ydmyk i forhold til oppgaven. Jeg gleder meg til å flytte oppover, sier hun til Svalbardposten.

– Det er en veldig spennende og variert jobb, og mange flinke folk og avdelinger samlet under ett tak, sier hun videre.

Askholt, som tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1998, er fra før en kjent skikkelse på Svalbard. Hun har vært ekspedisjonssjef i polaravdelingen til Justis- og bedredskapsdepartementet siden 2003, og har inngående kjennskap til arktiske forhold og utfordringene på Svalbard.

I denne jobben ville hun normalt ha vært med på å avgjøre hvem som blir ny sysselmann, men som søker selv ble hun denne gang holdt utenfor prosessen.

Før dette har hun hatt ulike lederstillinger innen kriminalomsorgen, og har vært underdirektør ved Bredtveit fengsel.

– Jeg synes det var en klok avgjørelse, sier nåværende sysselmann Odd Olsen Ingerø, som går av etter endt åremål 15. september.

Det var justis- og beredskapsminister - populært kalt "svalbardminister" - Anders Anundsen (FrP) som presenterte den nye sysselmannen under en pressekonferanse i statsministerboligen i dag.

– Jeg er svært fornøyd med at Kjerstin Askholt påtar seg dette oppdraget og har tillit til at hun vil utøve rollen på en god måte. Svalbardsamfunnet, som er en fullverdig del av Norge, står overfor flere utfordringer og det er derfor viktig at sysselmannen er en som kjenner samfunnet særdeles godt. Det er viktig å videreføre det styrkede beredskapsarbeidet på Svalbard, sier han.

Etter 90 år med sysselmenn, er Askholt den andre kvinnen som har fått stillinga. Den forrige var Ann-Kristin Olsen som gikk fra 1995 til 1998. Se faktaboksen til høyre for fullstendig liste.

Saken oppdateres.

Se bildet større

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) og framtidig sysselmann Kjerstin Askholt under offentliggjøringen i statsministerboligen. FOTO: Guttorm Aanes / Justis- og beredskapsdept.

Tidligere sysselmenn

1933-35: Helge Ingstad
1935-42: Wolmer Tycho Marlow
1945-55: Håkon Balstad
1956-60: Odd Birketvedt
1960-63: Finn B. Midbøe
1963-67: Tollef Landsverk
1967-70: Stephen Stephensen
1970-74: Frederik V. N. Beichmann
1974-77: Leif Eldring
1978-82: Jan Grøndahl
1982-85: Carl A. Wendt
1985-91: Leif Eldring
1991-95: Odd Blomdal
1995-98: Ann-Kristin Olsen
1998-01: Morten Ruud
2001-04: Odd R. Olsen Ingerø
2005 Sven Ole Fagernæs (kst.)
2005-09: Per Sefland
2009-15: Odd R. Olsen Ingerø

Kilde: Store norske leksikon

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!