– Jeg er langt fra fornøyd

Store Norske fikk i første kvartal et underskudd før skatt på 183 millioner kroner.

Administrerende direktør Wenche Ravlo er langt unna målet i spareplanen, men tiltakene begynner å synes i regnskapet til Store Norske.
Publisert

Selskapet peker på lav produksjon og lavere kullpriser som de viktigste årsakene til det svake resultatet.

Mindre tilgjengelig
– Jeg er langt fra fornøyd med det meste. Vi er fremdeles i en ekstremt alvorlig situasjon og det er det vi forholder oss til, sier administrerende direktør Wenche Ravlo til Svalbardposten.

Tirsdag ettermiddag møttes styret i Store Norske for å behandle resultatet for de tre første månedene i år.

I tillegg til et negativt resultat på 183,3 millioner kroner, viser kvartalsregnskapet videre at den tilgjengelige likviditeten er redusert fra 269 til 175 millioner kroner på ett år.


Kuttene merkes

Samtidig begynner hestekuren som ble vedtatt i november i fjor, å vises i regnskapet. Samlet er kostnadene for lønn, produksjon i Svea, undersøkelse og «annen drift» redusert med 42,8 millioner kroner i første kvartal, sammenliknet med fjoråret.

Kostnadene i Gruve 7 er økt litt, men så har også produksjonen her gått opp med 1.000 tonn sammenliknet med de første tre månedene i fjor.

Høye ulykkestall
Samtidig var ulykkestallene fire ganger så høye i første kvartal, som Store Norske hadde lagt til grunn.

Kullselskapet hadde de tre første månedene tre fraværsskader, noe som gir en økning i H-verdien fra 15 til 20. H-verdien er en målestokk for fravær som følge av skader, og en vanlig målestokk arbeidet med Helse, miljø og sikkerhet. Målet er at verdien er så lav som mulig, men for Store Norskes del gikk det motsatt vei.

– Tallene er ikke positive i det hele tatt. Det er gjort en del for å gjøre ting annerledes, og jeg har troen på at det skal bli bedre, sier Ravlo.

Styrker HMS-arbeidet
Målsetningen til kullselskapet har vært en H-verdi på fem. Til sammenlikning er H-verdien i bergindustrien 8,2 og i norsk industri samlet 3,8.

I kvartalsrapporten konkluderer selskapet med at det ikke er i nærheten av å innfri HMS-målene og at HMS-arbeidet må styrkes ytterligere.

Å få ned skadestatistikken er også en viktig del av sparepakken kullselskapet har iverksatt.

Store Norske hadde i 2014 et underskudd på 537 millioner kroner. Selskapet igangsatte i november en hestekur for å ta ned driften, og omlag 100 måtte gå. Nedbemanningen er ikke avsluttet, og i april var det 280 ansatte i kullselkapet. Framover er det lagt opp til halvert drift for å holde driftskostnadene så lave somm mulig. Store Norske ble i vår tilført 500 millioner kroner fra staten gjennom lån og kjøp av eiendom.


ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS