Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Jeg ble litt overrasket

Nytt eventyr: Bård Blæsterdalen gleder seg til å komme til Austfjordneset. Her er han på seiltur sammen med turkamerat Gard Christophersen. FOTO: Privat

Bård og Gard skal drive overvintringsfangst:

– Jeg ble litt overrasket

Bård Blæsterdalen (28) kunne først ikke tro det da han fikk vite at han skal overvintre på Austfjordneset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2016 kl 15:23

Sammen med kameraten Gard Christophersen (29) søkte han om å få lov til å overvintre på fangststasjonen som ligger der hvor Wijdefjorden går over til å bli Austfjorden. Her inne har Sysselmannen tradisjon om å låne ut stasjonen til mennesker som vil leve som fangstfolk, men det kreves både erfaring fra villmarka og fra fangst og jegerliv.

Annen livsrytme

Blæsterdalen er villmarking, og har brukt svært mye tid på tur.

– Én ting er jakten og fangste. Jeg har drevet med jakt hele livet, både stor. og småvilt, og det er en ting som trekker for min del. I tillegg er det Svalbard. Det er noe med landskapet som trekker deg tilbake, sier han.

28-åringen fra Tretten har til sammen nær tre år på Svalbard, blant annet som student og turistguide. Han kjenner derfor naturen godt, og har vært ute en vinternatt før, både alene og sammen med makker og turkamerat Gard som kommer fra Tananger. Også han har fartstid som student og guide her.

– Vi er jo friluftspersoner, begge to. Og så er det dette med tidsperspektivet, som man får oppleve, framholder han.

Tilværelsen som fangstmann er mer en syklisk tilværelse framfor dagen lineære, slik det var før i tiden. Dette ser de frem til.

– Du går inn i en annen rytme. Du kjenner på endringene i årstidene og rytmen blir ikke bare uke–helg–uke, framholder han.

– Fantastisk mulighet

Det kom inn åtte søknader fra til sammen 13 personer fra søknadsfristen om å drive overvintringsfangst gikk ut 31. desember. På lista sto mange erfarne folk, og både lokale og kjendiser ville leve som fangstfolk.

«Et fangstovervintringsår er noe vi virkelig brenner for og som vi er overbevist at vi vil håndtere på en fantastisk måte dersom vi får muligheten», skrev de i søknaden de sendte til Sysselmannen.

Se bildet større

Det kom inn åtte søknader fra tilsammen 13 søkere da Sysselmannen lyste ut ny overvintring på Austfjordnes. FOTO: Linda Bakken
– Det er ønskelig og tenkt at det skal være bytte rundt månedsskiftet juni-juli, og når folk skal endre hverdagslivet så mye og bli fangstfolk, er det viktig at de får så mye tid på seg som mulig, sa seniorrådgiver Paul Lutnæs tidligere i vinter da de gikk i gang med vurderingen av kandidatene.

Glad

Da avgjørelsen ble tatt var Bård Blæsterdalen utenfor dekning på skitur på Dovrefjell, og det gikk derfor et par dager før han mottok budskapet.

– Jeg skjønte det et par dager senere, da jeg slo på telefonen. Jeg ble rett og slett jævlig glad, jeg ble jo det. For meg passer det perfekt. Jeg hadde ingen faste planer før neste år, og er akkurat ferdig med utdanninga. På den siste mila på skituren hadde jeg mye å tenke på, sier han og innrømmer at han ble overrasket.

"Jeg ble rett og
slett jævlig glad"


– Jeg ble det. Det var jo mange andre sterke søkere, og jeg hadde egentlig ikke forventet at vi skulle bli plukket ut.

– Hvordan tror du det blir å leve et helt år borte fra sivilisasjonen på en fangststasjon langt unna andre folk?

– Jeg tror det går bra, men jeg tror også det er viktig å holde seg aktiv, drive med ting hele tiden, fylle dagene. Vi vet jo hva mørketiden på Svalbard betyr og vi vet hva en vinter på Svalbard kan være, sier han.

De to skal etter planen flys ut med Sysselmannens helikopter og får deretter bare sporadiske besøk. Det betyr at de må forholde seg til hverandre uansett humør og dagsform.

– Blant annet har vi sammen med andre kompiser vært på seiltur i ett år tidligere, og kjenner hverandre godt fra den turen. Vi er trygg nok på hverandre, og jeg har klokkertro på at det går bra, sier Blæsterdalen.

Det er mange praktiske ting som skal ordnes før reisen. Mens Gard tar permisjon fra studiene, har Bård korttidskontrakter og kan snu seg rundt raskere.

– Først og fremst ser jeg veldig fram til å komme dit.

Siden 2014 har Ragnhild Røsseland og Frode Skar drevet overvintringsfangst på Austfjordneset. I ukens Svalbardposten oppsummerer de tiden som fangstfolk.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!