Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jazza ismusikk ved hallen

 

Jazza ismusikk ved hallen

Onsdag kveld lagde Terje Isungset musikk av Von Postbreen og issvuller fra Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi tok det som en tur da vi dro til Von Post, fire stykker og en motorsag, forteller Kyrre Fledsberg som fikk i oppdrag å hente inn isen til konserten.
Det var viktig at isen som skulle brukes til instrumenter hadde færrest mulig luftbobler. Resultatet blir best av is som fryser sakte, derfor valgte Fledsberg å hente is fra oppkommene i Adventdalen også.

Sprø men fin
– Den er sprø men fin. Den knekker litt lett, sier perkusjonist Terje Isungset om isen fra Adventdalen. Han bruker de ulike istypene til ulike formål.
– Breisen er død. Det er for mye luft i den, så den kommer vi til å lage bord og stoler av, sier han.
Allerede søndag begynte arbeidet med å bygge stativer og instrumenter av isen.
– Poenget er at dette skal være 100 prosent is. Is og menneske. Renheten er viktig. Men jeg bruker litt fiskesnøre for å binde instrumentene til stativene, sier han.
Det er sammen med faren Sverre Isungset og datteren Frida Isungset at Terje har laget alle instrumentene til konserten. De to er med som instrumentmakere på fulltid for første gang.
– Sjefsinstrumentlageren fikk fri etter at vi hadde vært på Oppdal. Jeg tror han trengte en pause da, forteller Isungset.

Låner fra naturen
Også for Lena Nymark var konserten på Svalbard den første og eneste iskonserten hun har vært med på. Andre som har vært med på turneen er joikeren Sara M. Gaup, sopranen Silvia Moi og jazzisten Arve Henriksen.
– Jeg prøver å sette musikken inn i ulike sammenhenger ved å bruke ulike bidragsytere. Dans, tekst, sang og dialekter, forteller Isungset.
– Det er en fantastisk mulighet å kunne spille på verdens viktigste resurs. Det er stor mangel på vann i verden. Vi kommer til Svalbard for å låne instrumenter for så å gi dem tilbake til naturen, sier han.

På CD
Isungset har vært på turné siden januar, og Svalbard er siste stoppested. Det er bare fire av konsertene han lager ny is til, så konserten i Longyearbyen ble litt spesiell. Under turneen på fastlandet foregikk transport-etappene i isbil.
Isungset har jobbet med andre elementer i naturen tidligere, som stein og tre. Det var i 1999, under en konsert i en frossen foss på Lillehammer at han begynte å spille på is. Siden har han fortsatt. I januar ga han ut sin tredje is-CD. Han har gjort opptak fra konsertene sine, også på Svalbard, for å samle materiale til en ny CD.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!