Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jazza ismusikk ved hallen

 

Jazza ismusikk ved hallen

Onsdag kveld lagde Terje Isungset musikk av Von Postbreen og issvuller fra Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi tok det som en tur da vi dro til Von Post, fire stykker og en motorsag, forteller Kyrre Fledsberg som fikk i oppdrag å hente inn isen til konserten.
Det var viktig at isen som skulle brukes til instrumenter hadde færrest mulig luftbobler. Resultatet blir best av is som fryser sakte, derfor valgte Fledsberg å hente is fra oppkommene i Adventdalen også.

Sprø men fin
– Den er sprø men fin. Den knekker litt lett, sier perkusjonist Terje Isungset om isen fra Adventdalen. Han bruker de ulike istypene til ulike formål.
– Breisen er død. Det er for mye luft i den, så den kommer vi til å lage bord og stoler av, sier han.
Allerede søndag begynte arbeidet med å bygge stativer og instrumenter av isen.
– Poenget er at dette skal være 100 prosent is. Is og menneske. Renheten er viktig. Men jeg bruker litt fiskesnøre for å binde instrumentene til stativene, sier han.
Det er sammen med faren Sverre Isungset og datteren Frida Isungset at Terje har laget alle instrumentene til konserten. De to er med som instrumentmakere på fulltid for første gang.
– Sjefsinstrumentlageren fikk fri etter at vi hadde vært på Oppdal. Jeg tror han trengte en pause da, forteller Isungset.

Låner fra naturen
Også for Lena Nymark var konserten på Svalbard den første og eneste iskonserten hun har vært med på. Andre som har vært med på turneen er joikeren Sara M. Gaup, sopranen Silvia Moi og jazzisten Arve Henriksen.
– Jeg prøver å sette musikken inn i ulike sammenhenger ved å bruke ulike bidragsytere. Dans, tekst, sang og dialekter, forteller Isungset.
– Det er en fantastisk mulighet å kunne spille på verdens viktigste resurs. Det er stor mangel på vann i verden. Vi kommer til Svalbard for å låne instrumenter for så å gi dem tilbake til naturen, sier han.

På CD
Isungset har vært på turné siden januar, og Svalbard er siste stoppested. Det er bare fire av konsertene han lager ny is til, så konserten i Longyearbyen ble litt spesiell. Under turneen på fastlandet foregikk transport-etappene i isbil.
Isungset har jobbet med andre elementer i naturen tidligere, som stein og tre. Det var i 1999, under en konsert i en frossen foss på Lillehammer at han begynte å spille på is. Siden har han fortsatt. I januar ga han ut sin tredje is-CD. Han har gjort opptak fra konsertene sine, også på Svalbard, for å samle materiale til en ny CD.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!