Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jazza ismusikk ved hallen

 

Jazza ismusikk ved hallen

Onsdag kveld lagde Terje Isungset musikk av Von Postbreen og issvuller fra Adventdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi tok det som en tur da vi dro til Von Post, fire stykker og en motorsag, forteller Kyrre Fledsberg som fikk i oppdrag å hente inn isen til konserten.
Det var viktig at isen som skulle brukes til instrumenter hadde færrest mulig luftbobler. Resultatet blir best av is som fryser sakte, derfor valgte Fledsberg å hente is fra oppkommene i Adventdalen også.

Sprø men fin
– Den er sprø men fin. Den knekker litt lett, sier perkusjonist Terje Isungset om isen fra Adventdalen. Han bruker de ulike istypene til ulike formål.
– Breisen er død. Det er for mye luft i den, så den kommer vi til å lage bord og stoler av, sier han.
Allerede søndag begynte arbeidet med å bygge stativer og instrumenter av isen.
– Poenget er at dette skal være 100 prosent is. Is og menneske. Renheten er viktig. Men jeg bruker litt fiskesnøre for å binde instrumentene til stativene, sier han.
Det er sammen med faren Sverre Isungset og datteren Frida Isungset at Terje har laget alle instrumentene til konserten. De to er med som instrumentmakere på fulltid for første gang.
– Sjefsinstrumentlageren fikk fri etter at vi hadde vært på Oppdal. Jeg tror han trengte en pause da, forteller Isungset.

Låner fra naturen
Også for Lena Nymark var konserten på Svalbard den første og eneste iskonserten hun har vært med på. Andre som har vært med på turneen er joikeren Sara M. Gaup, sopranen Silvia Moi og jazzisten Arve Henriksen.
– Jeg prøver å sette musikken inn i ulike sammenhenger ved å bruke ulike bidragsytere. Dans, tekst, sang og dialekter, forteller Isungset.
– Det er en fantastisk mulighet å kunne spille på verdens viktigste resurs. Det er stor mangel på vann i verden. Vi kommer til Svalbard for å låne instrumenter for så å gi dem tilbake til naturen, sier han.

På CD
Isungset har vært på turné siden januar, og Svalbard er siste stoppested. Det er bare fire av konsertene han lager ny is til, så konserten i Longyearbyen ble litt spesiell. Under turneen på fastlandet foregikk transport-etappene i isbil.
Isungset har jobbet med andre elementer i naturen tidligere, som stein og tre. Det var i 1999, under en konsert i en frossen foss på Lillehammer at han begynte å spille på is. Siden har han fortsatt. I januar ga han ut sin tredje is-CD. Han har gjort opptak fra konsertene sine, også på Svalbard, for å samle materiale til en ny CD.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!