Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jason Roberts bøtelagt

Australske Jason Roberts driver sitt eget logistikkselskap Jason Roberts Production med base i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Jason Roberts bøtelagt

Jason Roberts er ilagt en bot på 10.000 kroner for å ha forfalsket en epost til Luftfartstilsynet om leie av helikopter.

Tekst:

Publisert:

I april og mai i år hadde Jason Roberts, gjennom sitt selskap Jason Roberts Productions, behov for å transportere fire snøskutere, fire sleder og 800 kilo med utstyr fra Longyearbyen til Edgeøya. Roberts' selskap driver med logi­stikk og tilrettlegging for blant annet BBC under filmopptak på Svalbard.

Roberts sendte en forespørsel til Airlift om å ta oppdraget, men fikk som svar at selskapet ikke hadde stort nok helikopter til å ta utstyret med som innvendig last. I eposten legger Airlift imidlertid til at lasten kan splittes opp og flys i flere operasjoner som hengende last.


Manipulering

Jason Roberts fjernet informasjonen i svaret fra Airlift om at lasten kunne tas i flere operasjoner, noe som førte til at Luftfartstilsynet ga Roberts tillatelse til å bruke det større russiske helikopteret stasjonert i Barentsburg. Russerne har ikke lov til å drive kommersiell flyging på Svalbard uten spesiell tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Forfalskningen ble ikke oppdaget av Luftfartstilsynet og Sysselmannen før Svalbardposten gjennomgikk dokumentene i saken.

Juridisk direktør Ole Martin Erikstad i Luftfartstilsynet gjorde det øyeblikkelig klart at forfalskningen ville få konsekvenser for Roberts, og at han ville be Sysselmannen etterforske saken.

Jason Roberts benektet senere i et leserinnlegg i Svalbardposten at han hadde forfalsket eposten, og skrev at han kun hadde sendt «nødvendig informasjon for det aktuelle oppdraget» videre.


Har vedtatt boten

Luftfartstilsynet har også varslet at triksingen med eposten vil få konsekvenser for Roberts ved senere søknader.

«Man må stole på hverandre, og slik må det være. Det skal aldri herske tvil om at vi ser særdeles alvorlig på en forfalskning», fastslo Erikstad overfor Svalbardposten.

I forelegget gjør Sysselmannen det klart «at dersom forelegget ikke vedtas, slik at saken må fremmes for domstol», vil det i retten bli lagt ned påstand om en bot på 12.000 kroner, subsidiært fengsel i 24 dager. I tillegg vil det bli krevd at Roberts betaler saksomkostningene.

Jason Roberts har vedtatt boten.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!