Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jason Roberts bøtelagt

Australske Jason Roberts driver sitt eget logistikkselskap Jason Roberts Production med base i Longyearbyen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Jason Roberts bøtelagt

Jason Roberts er ilagt en bot på 10.000 kroner for å ha forfalsket en epost til Luftfartstilsynet om leie av helikopter.

I april og mai i år hadde Jason Roberts, gjennom sitt selskap Jason Roberts Productions, behov for å transportere fire snøskutere, fire sleder og 800 kilo med utstyr fra Longyearbyen til Edgeøya. Roberts' selskap driver med logi­stikk og tilrettlegging for blant annet BBC under filmopptak på Svalbard.

Roberts sendte en forespørsel til Airlift om å ta oppdraget, men fikk som svar at selskapet ikke hadde stort nok helikopter til å ta utstyret med som innvendig last. I eposten legger Airlift imidlertid til at lasten kan splittes opp og flys i flere operasjoner som hengende last.


Manipulering

Jason Roberts fjernet informasjonen i svaret fra Airlift om at lasten kunne tas i flere operasjoner, noe som førte til at Luftfartstilsynet ga Roberts tillatelse til å bruke det større russiske helikopteret stasjonert i Barentsburg. Russerne har ikke lov til å drive kommersiell flyging på Svalbard uten spesiell tillatelse fra Luftfartstilsynet.

Forfalskningen ble ikke oppdaget av Luftfartstilsynet og Sysselmannen før Svalbardposten gjennomgikk dokumentene i saken.

Juridisk direktør Ole Martin Erikstad i Luftfartstilsynet gjorde det øyeblikkelig klart at forfalskningen ville få konsekvenser for Roberts, og at han ville be Sysselmannen etterforske saken.

Jason Roberts benektet senere i et leserinnlegg i Svalbardposten at han hadde forfalsket eposten, og skrev at han kun hadde sendt «nødvendig informasjon for det aktuelle oppdraget» videre.


Har vedtatt boten

Luftfartstilsynet har også varslet at triksingen med eposten vil få konsekvenser for Roberts ved senere søknader.

«Man må stole på hverandre, og slik må det være. Det skal aldri herske tvil om at vi ser særdeles alvorlig på en forfalskning», fastslo Erikstad overfor Svalbardposten.

I forelegget gjør Sysselmannen det klart «at dersom forelegget ikke vedtas, slik at saken må fremmes for domstol», vil det i retten bli lagt ned påstand om en bot på 12.000 kroner, subsidiært fengsel i 24 dager. I tillegg vil det bli krevd at Roberts betaler saksomkostningene.

Jason Roberts har vedtatt boten.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!