Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jaktet på Venus

Flere hundre møtte fram mellom Polarhotellet og Unis for å oppleve Venus-passasjen i natt. Først godt utpå natta, var det mulig å nyte begivenheten. FOTO: Anders Fjellestad

Jaktet på Venus

Flere hundre frammøtte kikket ivrig etter Venus-passasjen i natt. Bare de mest tålmodige fikk valuta for pengene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.06.2012 kl 13:06

Det er over 105 år til neste gang kloden får oppleve en Venus-passasje. I natt, fire minutter over midnatt, dukket Venus opp på kanten av solskiva. Dessverre for Longyearbyens del, var sola dekket av et standhaftig skylag.

Laget fest

Svalbard Museum og Svalbard Reiseliv hadde invitert til fest med lavvo, foredrag, utstilling og salg av kaffe og vafler. 

Mange gikk skuffet hjem, uten å få se særlig av begivenheten. Men utover natta, ble sola stadig mer synlig. Dermed fikk de mest tålmodige fotografene og astronomi-entusiastene oppleve den sjeldne hendelsen.

Lenge til neste

Rett før klokka 07 i morges hadde Venus passert mellom jorda og sola. Neste gang Venus-passasjen inntreffer, er først i 2117.

Mer om begivenheten i Svalbardposten fredag. 

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!