Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jakter Pokémon-figurer i Longyearbyen

Julia Jonas Andersen er en ivrig Pokémon-jeger. Inne på Svalbardbutikken dukket pokémonfiguren Zubat opp. FOTO: John Christian Nygaard/Pokémon Go

Jakter Pokémon-figurer i Longyearbyen

Du har kanskje sett dem. Det stadig økende antall nordmenn som går rundt med nesa i mobilen, på jakt etter «pokémoner»

Tekst:

Publisert:

Pokémon Go er mobilspillet som har tatt verden med storm, siden lanseringen 6. juli i år.

Poenget er å fange såkalte pokémoner, små virtuelle figurer som dukker opp på tilfeldige steder mens man er ute og går.

Når man er i nærheten av en pokémon gir mobilappen med spillet fra seg vibrasjon for å varsle om det. Deretter må man bruke en såkalt «Poké-ball» for å fange figuren som dukker opp.

– Jeg hadde ikke forventa at det skulle være pokémoner her, sier Julia Jonas Andersen (13), mens hun navigerer seg gjennom Longyearbyen.

Eksperthjelp

Hun bor i Alta, men er sammen med resten av familien på feriebesøk hos søsteren på Svalbard. Allerede første dagen orienterte hun seg om «landemerker» hun ville se i byen. Men i motsetning til den mer klassiske turisten, var det ikke for severdighetenes skyld. men for å besøke såkalte «Poké-stop» hvor man får Poké-baller man trenger for å fange figurene.

Det høres kanskje komplisert ut, derfor ble vi med Julia ut på jakt etter pokémoner for å få eksperthjelp med å sette oss inn i hva fenomenet egentlig handler om.

På veien mellom Longyearbyen sykehus og polarhotellet vibrerer telefonen. Det er figuren Voltorb som dukker opp. Julia viser frem på telefonen. Skjermen ser ut som den gjør når man aktiverer kameraet på telefonen. Vi ser verden gjennom kameralinsa, og midt i veien er det en pokémon-figur. Ved å sveipe en finger over skjermen kaster hun en Poké-ball på figuren, og den blir fanget.

– Jeg hadde ikke funnet denne ennå, derfor fikk jeg ekstra poeng, sier Julia, og forklarer at brukeren hennes på spillet har nådd nivå 6.

Sinte fugler

Deretter bestemmer hun seg for å sette kursen ned mot sjøen. Det er nemlig noen av pokémonene som bare dukker opp i nærheten av vann.

– Vi må innom Polarinstituttet også. Det er en Poké-stop, sier Julia og viser på telefonen.

Spillet bruker GPS på telefonen for å se hvor spilleren befinner seg. For å aktivere et Poké-stop må man dermed fysisk bevege seg til lokasjonen for at det skal fungere. Når en Poké-stop er besøkt, tar det tid før man på ny kan komme innom for å samle et tilfeldig antall Poké-baller.

– Jeg spiller mest fordi det er moro. Så får man jo lyst til å gå mer. Skal jeg gå på besøk til ei venninne, kan jeg spille spillet underveis, sier Julia, og forklarer at hun kanskje har brukt 3-4 timer daglig på spillet siden hun lastet det ned for 2 uker siden.

Nede ved vannet er det ingen pokémon-figurer. Kanskje er de skremt vekk av de ildsinte rødnebbternene som også får oss til å velge retrett, oppover mot sentrum. Turen går videre til Svalbardbutikken, hvor mamma Anne Lise Jonas venter.

Inne på butikken vibrerer telefonen på ny. Det er figuren Zubat som dukker opp.

Positiv effekt

Mamma Anne Lise Jonas spiller ikke spillet, men har like vel satt seg litt inn i det.

– Vi er jo ute og går en del hvor jeg har skjønt at vi må stoppe opp for at Julia skal få fanget en ny pokémon, sier Anne Lise og ler.

– Hun fant en i leiligheten til søstra si, som vi er og besøker, og det var da hun skjønte det gikk an å spille det her også.

Hun synes også spillet kan ha en positiv effekt, fordi det får folk til å komme seg ut i aktivitet.

– Nå er ikke det å holde seg i aktivitet noe problem for Julia, men jeg tenker generelt det kanskje kan få folk som sitter mye inne til å ta turen ut.

– Men det er jo også viktig at man klarer å ta det på et normalt nivå, og ikke blir helt besatt.

Se bildet større

Svalbardposten har blitt en såkalt «Poké-stop». Ved disse punktene kan spillere få tak i flere Poké-baller som man bruker for å fange figurene i spillet. FOTO: Skjermdump Pokémon Go

Se bildet større

Noen av figurene finner man bare i nærheten av vann. Vi fant imidlertid bare sinte fugler. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!