Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

  Jakter nye inntekter

Administrerende direktør Per Andersson i Store Norske. FOTO: Eirik Palm

Jakter nye inntekter

Nisjekull kan gjøre Store Norske til miljøbesting.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.12.2013 kl 15:59

Svalbard og Store Norske bør ha en hovedrolle i teknologiutviklingen for bruk av kull. Årsaken er at hele verdikjeden, fra gruve til forbruker, ligger her på Svalbard, mener administrerende direktør Per Andersson.

Ekstra foredlingsledd
Det statlige gruveselskapet leverer i dag to tredeler av kullet fra Gruve 7 til metallurgisk industri, blant annet bilproduksjon, fordi det har en kvalitet som er etterspurt i andre markeder. Også i Lunckefjellet er 60 prosent av kullet antatt å holde en kvalitet som gjør at det kan brukes til i andre formål enn energiproduksjon i kullkraftverk.

Nå vurderer selskapet om det er mulig å øke verdien på den øvrige kullproduksjonen ved å putte på et ekstra foredlingsledd på Svalbard, og dermed oppnå langt høyere pris.
– Dette vet vi for lite om i dag, sier Andersson.

Derfor har Store Norske tatt initiativ til et forsknings- og utviklingsprosjekt sammen med forskningsstiftelsen SINTEF og Norges Forskningsråd for å se nærmere på kvalitet og om det er andre markeder enn energiprosduksjon selskapet kan levere til.

Vil stenge
Med sine rundt to millioner kroner tonn kull årlig til ulike mottakere, er Store Norske lilleputt blant de øvrige kullprodusentene i verden. Likevel tar flere, blant andre den avtroppende sjefen i solcelleprodusenten Rec, Ole Enger, til orde for å stenge gruvene på Svalbard.

– Skal Norge ha troverdighet, kan vi ikke være en foregangsnasjon for klimaet, og utvinne kull på Svalbard i tillegg til å være en av verdens største olje- og gasseksportører, sa han til Dagens Næringsliv i slutten av november.

Andersson mener Enger og andre kritikere av kulldrift må kunne ha to tanker i hodet samtidig.

– Kull som energibærer utgjør i dag og mange år framover rundt 30 prosent av energiproduksjonen i verden. Fornybar energi kan ikke erstatte kull over natta og de store kullkompaniene legger ned mye forsknings- og utviklingsarbeid med rensing av kullkraft.

Arbeidsplasser
– Vi har hele verdikjeden her, vi produserer kull i egentlig ganske små kvantum i forhold til resten av verden, og vi produserer kull som er bedre i kvalitet og gir høyere brennverdi slik at du får mer energi per tonn, sammenliknet med kull fra andre produsenter, framholder han.

Svalbard vil dessuten være avhengig av kull til energiforsyningen i overskuelig framtid.
Store Norske har nå søkt om finansiering av et prosjekt sammen med SINTEF og Norges Forskningsråd.

– Landet har sterke teknologimiljøer som kan utvikle renseteknologi for resten av markedet. Tenk om vi på Svalbard kunne spille en rolle i denne utviklingen, sier Andersson, som også tror det kan gi nye arbeidsplasser.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!