Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Jaget vilt

Det er et temmelig oppsiktsvekkende brev forskere fra Norsk Polarinstitutt har sendt Sysselmannen, med kopi til Direktoratet for naturforvalting, Miljøvern– og Justisdepartementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Forskerne oppholdt seg i Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening sin hytte i Mohnbukta i halvannen uke i slutten av april i forbindelse med feltarbeid på ringsel. Hytta ligger svært sentralt til for å observere all trafikk på østkysten av Spitsbergen, midtveis mellom Agardhbukta og Negribreen. Isen utenfor kyststripa er et av de viktigste områdene for isbjørn på Svalbard. Av den grunn skal snøskuterkjørere, ifølge motorferdselforskriften, kjøre korteste farbare vei på sjøisen langsetter land.

Skutertrafikken til østkysten av Spitsbergen er i seg selv et studium verdt. Inntil for få år siden var østkysten et fjernt sted bare de tøffeste ga seg i kast med. Trafikken var av den grunn særdeles beskjeden. Nå suser det ene skuterfølget etter det andre innover Sassendalen, opp Rabotbreen nedover Usherbreen til Mohnbukta. I år har det vært rene highwayen i det suverene føret over til østkysten. «Allerede ved ankomst på lørdag 21. april ca. kl. 1500 registrerte vi at det var ferdsel med snøscooter langt ute i fastisen utenfor Mohnbukta. Dette var både guidete scooterfølger (2 stk på det tidspunkt) og fastboende på helgetur. Daglig i feltperioden gjentok det samme seg. Ankomst for det første guidete scooterfølget varierte noe, men var enten kl 1145, 1200 eller kl 1300 avhengig av ukedag og turoperatør», skriver Øystein Overrein, en av de tre forskerne, i brevet.

Har forskerne drømt, sett syner, hallusinert? Leder av Svalbard Reiselivsråd, Ronny Gjøse, tilbakeviser kontant observasjonene fra forskerne, og uttaler i dagens Svalbardposten: «Jeg kan garantere at ingen turoperatør ferdes ulovlig på østkysten. Alle aktører som arrangerer skuterturer dit er fullt klar over ferdselsforskriftene, og følger dem.» Sysselmannen på sin side varsler at de vil følge opp trafikken på østkysten neste år. Sysselmannsoverbetjent Olav Tombre rasler også med «restriksjoner» om ikke folk skjerper seg. Han sier ikke at Sysselmannen vil gå inn for det, men at «flere røster» kommer til å heve seg «for ytterligere restriksjoner». Og er det noe som er riktig skummelt for oss alle er det restriksjoner.

For noen uker siden skrev vi på lederplass og i flere artikler om hvordan forskere, tv-team, naturvernere, miljøvernere, dyrevernere, fotografer og journalister også mer enn gjerne oppsøker isbjørn for å formidle for resten av verden hvor elendig det står til med dyrene. Om hvordan oppmerksomhet avler oppmerksomhet. Turistnæringa, gud bedre, nå får jeg næringa på nakken igjen, bruker aktivt isbjørn i sin markedsføring. Turister vil se isbjørn. Alle vil se isbjørn. Ja, folk kommer til Svalbard nettopp for å se isbjørn. Problemet er at knapt noen har tid til å la dyret selv velge om det vil bli sett.

Vi står alle overfor en svær utfordring. Jeg har fartet Spitsbergen på langs fra sør til nord i år, og har aldri sett færre isbjørn. Det fantes knapt spor av dyret der hvor det tidligere gikk hardtrakka stier. Polakkene i Hornsund har sett noen få dyr, mot godt over 200 for få år siden. Bamsene er selvsagt ikke dummere enn som så, og forflytter seg dit hvor det er is – og fet, fin ungsel. Ja, nettopp, til østkysten.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!