Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ja til fortsatt kulldrift

 

Ja til fortsatt kulldrift

I stortingsmeldingen som legges fram i dag går regjeringen inn for fortsatt kulldrift. Justisminister Knut Storberget (Ap) understreker at dette er svært viktig for regjeringen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2009 kl 08:49

– I meldingen går vi ikke inn på detaljer når det gjelder den videre kulldriften. Det er derfor ikke naturlig at drift i Lunckefjellet avklares der. Det som er viktig er at stortingsmeldingen går inn for en videreføring av kulldriften. Vi kunne ha sagt det motsatte, sier justisministeren.

Storberget fastslår samtidig at det må skje innefor de stramme miljømessige rammene som gjelder.

– Det viktigste i meldingen er at regjeringen ønsker å holde en stø kurs i svalbardpolitikken og at mye av det positive som skjer i Longyearbyen og Ny-Ålesund skal videreføres og forsterkes, sier Storberget.

Innsyn på forhånd

Svalbardposten har fått innsyn i en del sentrale punkter i stortingsmeldingen før den offentliggjøres i dag, samt et eksklusivt forhåndsintervju med Storberget.

«Gjennom det siste tiåret har Longyearbyen blitt et moderne familiesamfunn, samtidig har man klart å bevare den særegne villmarksnaturen. Regjeringen ser nordområdene som det viktigste strategiske satsingsområde. Svalbard er en sentral del av nordområdene, og en fortsatt effektiv og hensiktsmessig norsk forvaltning på Svalbard, i tråd med målene i norsk svalbardpolitikk, vil bidra til å styrke og utdype vår tilstedeværelse i nordområdene,» heter det i et av punktene i meldingen.

Ikke livsløpsamfunn

Meldingen setter ikke tak for befolkningsveksten i Longyearbyen. Storberget sier at regjeringen viderefører prinsippet om at Longyearbyen ikke skal være et livsløpsamfunn:

– Der ga workshopen vi hadde i Longyearbyen klar tale og gjorde det enkelt å ta stilling til spørsmålet. Vi setter ikke øvre tak for veksten i Longyearbyen, det synes jeg er et lite egnet virkemiddel i svalbardpolitikken.

Nytt kraftverk

Storberget peker på at antall innbyggere i Longyearbyen har betydning for miljøspørsmålet, og at det ligger store utfordringer i utvikling av infrastrukturen. Ifølge ham er nytt hovedkraftverk en viktig sak og et stort løft.

– Vi har alt bevilget 20 millioner kroner til reservekraftverk, og vi er godt kjent med problematikken rundt nytt kraftverk i departementet, sier justisministeren, som også er svalbardminister.

Høye miljømål

Storberget gjentar gang på gang at alt som skal skje på Svalbard må skje innenfor de strenge miljøkravene som er gjeldene, uansett virksomhet.

– Ved siden av en stabil bosetting ønsker vi at de miljømessige utfordringer må bli mer sentrale. Jeg mener at Svalbard er et av de viktigste stedene globalt sett og at urørt villmark er viktig å ha i fokus, sier han.

Ett av punktene i meldingen lyder: «Bevaring av områdets særegne villmarksnatur er et av hovedmålene i svalbardpolitikken og beskyttelse av naturmiljøet er en av de lange linjene i norsk svalbardpolitikk. Svalbard har helt unike kvaliteter som regjeringen føler et stort ansvar for å ta vare på.»

Kronikk om stortingsmeldingen av justisminister Knut Storberget.

 

Last ned vedlegg

storberget.pdf

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!