Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isdammen blir mindre

Arbeidet med det nye overløpet er godt i gang. Endalselva bidrar i stor grad til at overløpet må være såpass stort. FOTO: Christopher Engås

Isdammen blir mindre

Hvert år drar Endalselva med seg 30.000 kubikkmeter sand inn i Isdammen. Elva må dirigeres ut av dammen, fastslår en Multiconsult-rapport fra 2004.

Tekst:

Publisert:

I disse dager bygges et nytt overløp til Isdammen. Rørene på det gamle overløpet har knekt helt sammen, og klarer ikke drenere Isdammen godt nok. Overløp må man ha uansett, men det finnes rapporter som sier at det bare er en del av løsningen.

– Ut med elva

I 2004 produserte Multiconsult en rapport om sikring av vannkildene. Der ble det konkludert med at Endalselva er mer et problem enn et gode for Longyearbyens drikkevannskilde.

– Endalselva renner bare gjennom Isdammen om sommeren, og fører med seg mange tusen kubikkmeter med sedimenter som gjør at det blir plass til stadig mindre vann, sier Sverre Barlindhaug som nå er pensjonist, men som forfattet rapporten for 12 år siden.

Om vinteren fryser Endalselva, slik at tilsiget til dammen er minimalt. Likevel endres ikke nivået i Isdammen mye. Konklusjonen er dermed at tilsiget av grunnvann og andre kilder er så stort, at Isdammen ikke har bruk for elva. Elva kan med fordel dirigeres ut av vannkilden.

– Viktig for byen

Barlindhaug mener at Isdammen er så viktig for byen, at det er rart at dette problemet ikke tas mer på alvor.

– Det har vært snakk om alternative vannkilder, men det viktigste er å utnytte og forvalte den vannkilden vi har. Man kan ta opp grunnvann, men man trenger en beredskap i tilfelle brann og andre hendelser. Da trengs det volum, og det får man ikke fra grunnvann, sier han.

Han tror at det nye overløpet bare vil ha en midlertidig effekt hvis man ikke gjør noe med elva på sikt. Det vil bli så mye mindre plass til vann i magasinet, at man snart har nye tilfeller av at dammen flommer over veien.

– Vanskelig

Driftsingeniør Einar Olsen i Longyearbyen lokalstyre (LL) er ikke uenig med konklusjonene til Barlindhaug for tolv år siden. Ifølge ham har flere kommet til samme slutning.

– Det er vel ingen tvil om at det beste hadde vært å få elva ut av Isdammen. Men det er en del tekniske utfordringer som er vanskelig og dyre, sier han.

En kan se for seg et overløp lengst øst i dammen. Men der er det så grunt at overløpet må være veldig bredt. Dessuten vil elva da ledes mot bebyggelsen på den andre siden av veien.

I tillegg vil overløpet ligge langt høyere enn overløpet lenger vest, og ført til andre problemer.

– God tid

Ei annen løsning som er skissert er å bygge en sedimenteringsdam foran elva, med et overløp inn i Isdammen, som det går an å tømme.

Olsen framholder at det fortsatt er mange ukjente faktorer i denne problematikken. Han vet ikke hvor mye vann som renner ut av Isdammen, og dermed er det umulig å si hvor mye som kommer inn, og fra hvor. Men driftsingeniøren og LL har heldigvis god tid.

– Vi regner med at det kommer 30.000 kubikkmeter med sedimenter inn i dammen i året, og vi har 2,5 millioner kubikk med vann i magasinet per i dag. Så selv om det skulle gå femti år før vi finner ei løsning, vil vi fortsatt ha nok vann, sier Einar Olsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Driftsingeniør Einar Olsen er klar over sedimentproblemet, men usikker på hvordan det skal løses. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!