Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnsaken er ferdig etterforsket

Den drepte isbjørnen var ei to år gammel binne og i godt hold. FOTO: Geir Barstein

Ble skutt ved Fredheim:

Isbjørnsaken er ferdig etterforsket

Til uka kommer konklusjonen.

– Nå ligger saken ferdig etterforsket på mitt bord. Jeg kommer til å gå gjennom alt materiale, og gjøre en grundig vurdering på om noe skal påtales eller ikke, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

Det var tidlig om morgen 19. mars – dagen før solformørkelsen – at isbjørnen tok seg ubemerket inn i campen ved Fredheim med seks turister.

Skadeskutt med revolver

En mann, Jakub Moravec (37), hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre revolverskudd som skadeskjøt dyret.

Moravec pådro seg lettere skader i ansiktet, på en arm og på ryggen

Bjørnen ble senere sporet opp i Tempelfjorden og drevet på land av Sysselmannens helikopter.

Det var tydelig at dyret led etter skadeskytingen, og det ble derfor besluttet avlivet på isen – like i nærheten av teltleiren.

Ubesvarte spørsmål

Flere sentrale spørsmål har til nå stått ubesvart i offentligheten.

Leiren var omsluttet av snublebluss, men dette gikk ikke av da bjørnen tok seg inn.

Zuzana Háková (31), et annet medlem av turfølget, tror en feilplassering av blussene kan ha vært medvirkende, skrev Svalbardposten samme dag som hendelsen.

Følget hadde dessuten isbjørnvakt tidligere den kvelden, men trolig ikke på aktuelle tidspunktet, ifølge Sysselmannen. Årsaken til dette er ikke kjent.

Assisterende sysselmann Sæther sier at nødvergespørsmålet framstår som klart, at de trolig hadde retten på sin side da bjørnen først hadde kommet seg inn i et telt og fysisk gikk til verks på et medlem av turfølget.

Spørsmålet de på forhånd burde greid å unngå at situasjonen utviklet seg dithen, noe som er et er brudd på svalbardmiljøloven.

Den slår blant annet fast at «det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret».

– Brudd på svalbardmiljøloven er enten bøter eller fengsel inntil ett år. Er det snakk om betydelig miljøskade eller særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil tre år anvendes. Det er de formelle rammene.

Komplisert

Nødvergefellinger av isbjørn er en komplisering juridisk nøtt, blant annet fordi følelsen av livsfare er subjekt, og vil variere fra person til person med for eksempel ulike erfaringsnivåer.

De fleste saker opp gjennom åra har blitt henlagt, ifølge en rapport utarbeidet av Økokrim i 2007.

– Skytteren kan ofte klandres for å ikke ha avverget situasjonen tidligere, slik at nødvergefelling kunne vært unngått. I slike saker kan og bør vedkommende straffes, selv om avlivingen isolert sett er lovlig nødverge, heter det i konklusjonen, som tar til orde for å anvende «forholdsvis streng straff i slike tilfeller» av almennpreventive hensyn.

31 isbjørner avlivet

I perioden 1999 til 2015 er det av ulike årsaker blitt avlivet totalt 31 isbjørner på Svalbard, opplyser Sysselmannen.

Bare fem av sakene har endt med straffereaksjoner.

– Det er tre forelegg og to påtaleunnlatelser, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, og understreker:

– I og med at jeg bare har fått tatt en rask gjennomgang av tilgjengelig materiale, må jeg ta forbehold om at det kan være avvik fra det som er opplyst, sier Sæther.

I godt hold

Isbjørnen var en toåring som året før ble merket av Norsk Polarinstitutt i Billefjorden. Obduksjonen viste at den veide 154 kilo og var i godt hold, uten noen form for skader eller sykdom.

Se bildet større

Tsjekkiske Jakub Moraved snakket ut om opplevelsen fra sykesenga. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bjørnen ble alvorlig skadd i møte med turistene, og måtte senere avlives av Sysselmannen. FOTO: Arild Lyssand / Sysselmannen

Tidslinjen

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.
Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Kilde: Svalbardpostens arkiv

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!