Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnsaken er ferdig etterforsket

Den drepte isbjørnen var ei to år gammel binne og i godt hold. FOTO: Geir Barstein

Ble skutt ved Fredheim:

Isbjørnsaken er ferdig etterforsket

Til uka kommer konklusjonen.

Tekst:

Publisert:

– Nå ligger saken ferdig etterforsket på mitt bord. Jeg kommer til å gå gjennom alt materiale, og gjøre en grundig vurdering på om noe skal påtales eller ikke, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther til Svalbardposten.

Det var tidlig om morgen 19. mars – dagen før solformørkelsen – at isbjørnen tok seg ubemerket inn i campen ved Fredheim med seks turister.

Skadeskutt med revolver

En mann, Jakub Moravec (37), hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre revolverskudd som skadeskjøt dyret.

Moravec pådro seg lettere skader i ansiktet, på en arm og på ryggen

Bjørnen ble senere sporet opp i Tempelfjorden og drevet på land av Sysselmannens helikopter.

Det var tydelig at dyret led etter skadeskytingen, og det ble derfor besluttet avlivet på isen – like i nærheten av teltleiren.

Ubesvarte spørsmål

Flere sentrale spørsmål har til nå stått ubesvart i offentligheten.

Leiren var omsluttet av snublebluss, men dette gikk ikke av da bjørnen tok seg inn.

Zuzana Háková (31), et annet medlem av turfølget, tror en feilplassering av blussene kan ha vært medvirkende, skrev Svalbardposten samme dag som hendelsen.

Følget hadde dessuten isbjørnvakt tidligere den kvelden, men trolig ikke på aktuelle tidspunktet, ifølge Sysselmannen. Årsaken til dette er ikke kjent.

Assisterende sysselmann Sæther sier at nødvergespørsmålet framstår som klart, at de trolig hadde retten på sin side da bjørnen først hadde kommet seg inn i et telt og fysisk gikk til verks på et medlem av turfølget.

Spørsmålet de på forhånd burde greid å unngå at situasjonen utviklet seg dithen, noe som er et er brudd på svalbardmiljøloven.

Den slår blant annet fast at «det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep uten å skade eller avlive dyret».

– Brudd på svalbardmiljøloven er enten bøter eller fengsel inntil ett år. Er det snakk om betydelig miljøskade eller særdeles skjerpende omstendigheter, kan fengsel inntil tre år anvendes. Det er de formelle rammene.

Komplisert

Nødvergefellinger av isbjørn er en komplisering juridisk nøtt, blant annet fordi følelsen av livsfare er subjekt, og vil variere fra person til person med for eksempel ulike erfaringsnivåer.

De fleste saker opp gjennom åra har blitt henlagt, ifølge en rapport utarbeidet av Økokrim i 2007.

– Skytteren kan ofte klandres for å ikke ha avverget situasjonen tidligere, slik at nødvergefelling kunne vært unngått. I slike saker kan og bør vedkommende straffes, selv om avlivingen isolert sett er lovlig nødverge, heter det i konklusjonen, som tar til orde for å anvende «forholdsvis streng straff i slike tilfeller» av almennpreventive hensyn.

31 isbjørner avlivet

I perioden 1999 til 2015 er det av ulike årsaker blitt avlivet totalt 31 isbjørner på Svalbard, opplyser Sysselmannen.

Bare fem av sakene har endt med straffereaksjoner.

– Det er tre forelegg og to påtaleunnlatelser, sier assisterende sysselmann Jens Olav Sæther, og understreker:

– I og med at jeg bare har fått tatt en rask gjennomgang av tilgjengelig materiale, må jeg ta forbehold om at det kan være avvik fra det som er opplyst, sier Sæther.

I godt hold

Isbjørnen var en toåring som året før ble merket av Norsk Polarinstitutt i Billefjorden. Obduksjonen viste at den veide 154 kilo og var i godt hold, uten noen form for skader eller sykdom.

Se bildet større

Tsjekkiske Jakub Moraved snakket ut om opplevelsen fra sykesenga. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bjørnen ble alvorlig skadd i møte med turistene, og måtte senere avlives av Sysselmannen. FOTO: Arild Lyssand / Sysselmannen

Tidslinjen

• Ca. klokka 05.30: Binna tar seg inn i leiren med to telt, uten å utløse snubleblusset. Turfølget har etter all sannsynlighet ikke isbjørnvakt på dette tidspunktet. Jakub Moravec (37), den skadde mannen, hevder han ble dratt ut av teltet, og at noen andre i turfølget avfyrte tre skudd med en .44 Magnum mot dyret. Da flyktet bjørnen.

• Klokka 06.20: Sysselmannen varsles og sender ut et helikopter. En lege settes av i leiren for å ta hånd om skadde, mens helikopteret følger blodspor for å finne bjørnen.

• Ca. klokka 07.50: Bjørnen observeres svømmende i Tempelfjorden. Den snur når den ser helikoptret og går opp på land. Det blir avgjort å avlive bjørnen.

• Ca. klokka 08.10: Bjørnen avlives på land, ikke langt fra leiren hvor hendelsen opprinnelig fant sted.
Obduksjonen, som ble foretatt samme kveld, viste at bjørnen var blitt alvorlig skadd i halsregionen etter konfrontasjonen med turistene.

Kilde: Svalbardpostens arkiv

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!