Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnforskere til Kong Karls Land

Isbjørnhi på Kongsøya under siste isbjørnekspedisjon i 1985. FOTO: Birger Amundsen

Isbjørnforskere til Kong Karls Land

Forskere fra Norsk Polarinstitutt gjenopptar hiundersøkelser på Kongsøya etter 24 års stans i arbeidet. Samtidig etableres base for framtidige isbjørnundersøkelser på Barentsøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.01.2009 kl 22:58

– Vi flyr sannsynligvis ut med helikopter siste uken i mars, og vil arbeide med å kartlegge isbjørnhi fram til slutten av april, sier Jon Aars, som leder arbeidet med isbjørnforskningen ved Norsk Polarinstitutt (NP).

Fra tidlig på 1970-tallet fram til 1985 ble det gjort systematiske hiundersøkelser på Kong Karls Land, på hovedøya Kongsøya og biøya Svenskøya, under ledelse av Thor Larsen, som den gang var isbjørnforsker i NP.

Kartleggingsarbeidet foregikk til fots og med ski fra midten av mars ut april. Siden den gang er observasjonene gjort ved bruk av fly og helikopter, noe som langt fra gir samme resultat som daglige runder i terrenget.

Kapp Koburg

For å gjenoppta tråden fra 24 år tilbake ønsker Aars å ha Thor Larsen med som en av de to som skal gjøre kartleggingsarbeidet. Bildet er tatt under hiekspedisjonen til Kongsøya i 1985.

– Det er fortsatt litt usikkerhet knyttet til hvem som skal delta, men to mann vil bli satt ut på Kapp Koburg på Kongsøya. Samtidig vil vi gjøre to eller tre tellinger fra helikopter, sier Jon Aars.

Årsaken til at NP vender tilbake til å bruke folk på bakken er hitellinger foretatt fra helikopter i fjor vår, hvor det viste seg svært vanskelig å få et skikkelig resultat.

– Vi er mer væravhengig fra luften, samtidig er det helt klart en del hi som vi ikke finner på den måten. Ved å holde opp mot hverandre det vi observerer fra luften og fra bakken, kan vi si mer om hvor bra eller dårlig det fungerer med å telle hi fra helikopter, forklarer han.

Base på Barentsøya

Sist sommer ble to letthytter utplassert på Barentsøya, som framtidig base for de årlige isbjørnundersøkelsene med helikopter. Hver av hyttene er ti kvadratmeter store, og er plassert ved hytten bergmester Merckoll fikk oppført i 1936 under en sommerekspedisjon. Basen ligger i Ginevrabotnen på nordvestsiden av Frankenhalvøya.

Basen vil etter hvert erstatte bruken av «Lance» som base under arbeidet med isbjørn på østsiden av Svalbard.

– Vi skal bruke «Lance» i deler av perioden, men det er mindre sannsynlig at vi kan bruke båt i årene framover. Om noen år vil nytt fartøy bli bygd, som blir større og dyrere i drift og derfor mindre egnet for vårt arbeid, sier Jon Aars.

Frankenhalvøya ligger sentralt til hvor store områder kan nås med helikopter.

 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!