Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnene tok over utgravingsfelt

Isbjørnbinna og ungen hennes har tatt over den arkeologiske utgravingen i Advent City. Etter flere dager på vent, pakker forskerne nå sammen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.08.2016 kl 16:09

Lørdag dro fem arkeologer og fire botanikere på helgetur til Longyearbyen fra leiren sin i Advent City hvor de driver utgravinger. Samtidig ble en binne med unge observert på Revneset, like ved.

Se bildet større

Bjørnene utforsker utgravingsstedet i Advent City. FOTO: Elisabeth Kaddan

Forskerne ville ikke dra tilbake mens isbjørnene var i området, og ventet i flere dager på at de skulle forlate området. Det har de fremdeles ikke gjort.

– Nå lukker vi hullene og pakker sammen personlig utstyr og teltene. Vi har fått lånt en gummibåt slik at vi kan fjerne personlig utstyr og teltene. Senere i dag eller i morgen vil vi ta med funnene våre og resten av utstyret fra felt, sier Frigga Kruse fra University of Groningen som har ledet utgravingene.

Har smakt på utstyret
Tirsdag dro forskerne tilbake til Advent City sammen med folk fra Svalbard Museum. Da de kom til leiren, så de at bjørnene hadde tygd på noe av utstyret deres.

– Det er ikke mulig for oss å fortsette nå, det er ikke trygt, sier Kruse.

Hun forteller at de har fått fullført deler av feltarbeidet i dag, men at de får kuttet ned felttiden sin med cirka en uke. Etter planen skulle de først ha pakket sammen torsdag.

– Nå står jeg og ser på at bjørnene sover ved en av hyttene i nærheten. De oppfører seg fint, sier hun.

Sysselmannen avventer
Sysselmannen var i kontakt med arkeologene før de dro tilbake til Advent City.

– Vi har vært i kontakt med dem i dag og sagt at de må følge med og ha en båt i nærheten for å kunne komme seg bort, dersom bjørnene kommer mot dem, sier sysselmannsførstebetjent Bjørn Pedersen.

Sysselmannen vil fortsette å observere bjørnene, men gjør foreløpig ingen tiltak siden de ikke har ødelagt noe og ikke har vært i konfrontasjon med mennesker.

Sysselmannen skriver på sine nettsider at om bjørnene nærmer seg byen, må det vurderes om det skal gjennomføres tiltak for å få dem unna.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnene har spist på funn-posene til arkeologene. FOTO: Birgitte Fjørtoft

Se bildet større

Binna og ungen ligger og sover ved en av hyttene i nærheten. FOTO: Birgitte Fjørtoft

Se bildet større

Frigga Kruse er post-doc ved University of Groningen i Nederland. FOTO: Privat

Se bildet større

Revneset og Advent City ligger like ovenfor Longyearbyen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Se bildet større

Tommy Anderssen velger å satse. Han har levd med spekulasjoner om dårlige tider i Longyearbyen i ni år, og tror ikke de slår til. I løpet av året er malerentreprenørens nye næringsbygg klart i Sjøområdet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!