Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnen er en ung art

Isbjørnforsker Jon Aars sjekker identiteten til en hannbjørn i Freemansundet. FOTO: Magnus Andersen/Norsk Polarinstitutt

Isbjørnen er en ung art

Knappe 500.000 år.

Tekst:

Publisert:

En genetisk studie viser at isbjørnen er en svært ung art, men at den likevel har rukket å gå igjennom en rekke fysiologiske tilpasninger til livet i Arktis, skriver svenske Naturhistoriska riksmuseet i en pressemelding.

Den delen av isbjørnen som fremfor alt har tilpasset seg raskt, er genene som er tilknyttet en fettrik diett og hjerte-kar-systemet. 89 prosent av genene til brunbjørnen og isbjørnen er kartlagt.

Gener
Gjennom å sekvensere hele genomet til et stort antall isbjørner og deres nærmeste slektning brunbjørnen, har det lyktes forskerne å påvise hvor gammel isbjørnen er som art. Resultatet viser at isbjørnen oppsto for mindre enn 500.000 år siden. Det betyr at isbjørnen er en nykommer i Arktis – relativt sett.

– I tillegg kunne vi undersøke hvilke gener som gjør en isbjørn til en isbjørn, sier Love Dalén, dosent ved Naturhistoriska riksmuseet.

Skummelt kolestrol
Flere av genene som hadde endret seg for å tilpasse seg det arktiske miljøet var koblet til evnen til å ta opp og lagre fettsyrer. En av genene som hadde forandret seg aller mest, kalles ApoB. Hos mennesker spiller ApoB en viktig rolle for å transportere LDL-kolestrolet, også kalt «det skumle kolestrolet», til cellene. Forandringene hos isbjørnen kan gi ledetråder om hvordan kroppen fortere kan ta opp LDL-kolestrol ved høyt fettinntak.

Det ble også observert forandringer i gener som er relatert til hvordan hjertet og blodomløpet fungerer, noe som tyder på at isbjørnen har gjennomgått en omfattende forandring i hjerte-kar-systemet.

Studien er publisert i tidsskriftet Cell, og er et resultatet av forskersamarbeid mellom blant annet USA, Kina, Danmark og Sverige.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!