Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnen er en ung art

Isbjørnforsker Jon Aars sjekker identiteten til en hannbjørn i Freemansundet. FOTO: Magnus Andersen/Norsk Polarinstitutt

Isbjørnen er en ung art

Knappe 500.000 år.

Tekst:

Publisert:

En genetisk studie viser at isbjørnen er en svært ung art, men at den likevel har rukket å gå igjennom en rekke fysiologiske tilpasninger til livet i Arktis, skriver svenske Naturhistoriska riksmuseet i en pressemelding.

Den delen av isbjørnen som fremfor alt har tilpasset seg raskt, er genene som er tilknyttet en fettrik diett og hjerte-kar-systemet. 89 prosent av genene til brunbjørnen og isbjørnen er kartlagt.

Gener
Gjennom å sekvensere hele genomet til et stort antall isbjørner og deres nærmeste slektning brunbjørnen, har det lyktes forskerne å påvise hvor gammel isbjørnen er som art. Resultatet viser at isbjørnen oppsto for mindre enn 500.000 år siden. Det betyr at isbjørnen er en nykommer i Arktis – relativt sett.

– I tillegg kunne vi undersøke hvilke gener som gjør en isbjørn til en isbjørn, sier Love Dalén, dosent ved Naturhistoriska riksmuseet.

Skummelt kolestrol
Flere av genene som hadde endret seg for å tilpasse seg det arktiske miljøet var koblet til evnen til å ta opp og lagre fettsyrer. En av genene som hadde forandret seg aller mest, kalles ApoB. Hos mennesker spiller ApoB en viktig rolle for å transportere LDL-kolestrolet, også kalt «det skumle kolestrolet», til cellene. Forandringene hos isbjørnen kan gi ledetråder om hvordan kroppen fortere kan ta opp LDL-kolestrol ved høyt fettinntak.

Det ble også observert forandringer i gener som er relatert til hvordan hjertet og blodomløpet fungerer, noe som tyder på at isbjørnen har gjennomgått en omfattende forandring i hjerte-kar-systemet.

Studien er publisert i tidsskriftet Cell, og er et resultatet av forskersamarbeid mellom blant annet USA, Kina, Danmark og Sverige.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!