Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnen er en ung art

Isbjørnforsker Jon Aars sjekker identiteten til en hannbjørn i Freemansundet. FOTO: Magnus Andersen/Norsk Polarinstitutt

Isbjørnen er en ung art

Knappe 500.000 år.

Tekst:

Publisert:

En genetisk studie viser at isbjørnen er en svært ung art, men at den likevel har rukket å gå igjennom en rekke fysiologiske tilpasninger til livet i Arktis, skriver svenske Naturhistoriska riksmuseet i en pressemelding.

Den delen av isbjørnen som fremfor alt har tilpasset seg raskt, er genene som er tilknyttet en fettrik diett og hjerte-kar-systemet. 89 prosent av genene til brunbjørnen og isbjørnen er kartlagt.

Gener
Gjennom å sekvensere hele genomet til et stort antall isbjørner og deres nærmeste slektning brunbjørnen, har det lyktes forskerne å påvise hvor gammel isbjørnen er som art. Resultatet viser at isbjørnen oppsto for mindre enn 500.000 år siden. Det betyr at isbjørnen er en nykommer i Arktis – relativt sett.

– I tillegg kunne vi undersøke hvilke gener som gjør en isbjørn til en isbjørn, sier Love Dalén, dosent ved Naturhistoriska riksmuseet.

Skummelt kolestrol
Flere av genene som hadde endret seg for å tilpasse seg det arktiske miljøet var koblet til evnen til å ta opp og lagre fettsyrer. En av genene som hadde forandret seg aller mest, kalles ApoB. Hos mennesker spiller ApoB en viktig rolle for å transportere LDL-kolestrolet, også kalt «det skumle kolestrolet», til cellene. Forandringene hos isbjørnen kan gi ledetråder om hvordan kroppen fortere kan ta opp LDL-kolestrol ved høyt fettinntak.

Det ble også observert forandringer i gener som er relatert til hvordan hjertet og blodomløpet fungerer, noe som tyder på at isbjørnen har gjennomgått en omfattende forandring i hjerte-kar-systemet.

Studien er publisert i tidsskriftet Cell, og er et resultatet av forskersamarbeid mellom blant annet USA, Kina, Danmark og Sverige.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!