Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørnen er bedøvd

Bjørnen ble bedøvd like overfor båtvraket ved Hiorthhamn. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Isbjørnen er bedøvd

Isbjørnen som har ligget på Adventfjorden i hele dag fraktes nå med helikopter til Van Keulenfjorden. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.05.2010 kl 17:53

Politiet fikk melding om en isbjørn nær byen fredag morgen klokken halv åtte. Isbjørnen har ligget på isen på Adventfjorden i hele dag, mens politiet har holdt øye med den.  I femtiden bedøvde mannskap fra Sysselmannen og Norsk Polarinstitutt bjørnen for å frakte den med helikopter til Van Keulenfjorden.  – Vi gjeta den med helikopter over til land i Hiorthhamn. Bjørnen gikk i sitt eget tempo, og vi lå på god avstand, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Vel inne på land ble bjørnen bedøvd fra helikopter.

– Alt gikk etter planen, og dopet virket, sier Andreassen.

Annen situasjon

– Hvorfor måtte bjørnen bedøves?

– Sikkerheten til befolkningen går foran alt. Bjørnen kunne like godt ha gått inn mot byen som andre veien, sier Andreassen.

I april fikk Longyearbyen besøk av tre isbjørner. Da bedøvde ikke Sysselmannen noen av dem.

– Denne gangen kunne vi ikke bruke snøskuter til å følge bjørnen ut av byen, og vi hadde mulighet for hjelp fra Norsk Polarinstiutt.

Fikk hjelp

Biolog Magnus Andersen ved Norsk Polarinstitutt kom med flyet i dag for å hjelpe til med å bedøve bjørnen. Andreassen forteller at biologen var klar på at bjørnen ikke måtte få lov til å slå seg til ro.

– Det er mye sel på isen, og bjørnen gjorde ingen tegn til å ville forlate området. Vi fant ut at dette var forsvarlig og fornuftig å gjøre, sier han.

Han forteller at bjørnen har bevegd seg litt fram og tilbake i løpet av dagen, men at det ikke virket som om den kom til å forlate byområdet.

– Det har med vår beredskap å gjøre også. Vi ønsker ikke en situasjon med 24 timers bjørnevakt, sier Andreassen.

Binne

Bjørnen, som er merket fra før, er veid, målt og merket på nytt. Det er ei binne på elleve år, som er i god form. ??

Sysselmannsførstebetjent Per Andreassen ser ikke bort fra at det kommer flere bjørner, nå som isen ligger på Adventfjorden.

– Vi må være forberedt på det, sier han.


Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!