Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn tok seg inn på hotellet

Her er isbjørnen inne i Pyramiden. Bildet er tatt torsdag i forrige uke. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Isbjørn tok seg inn på hotellet

En isbjørn har besøkt Pyramiden flere dager på rad. Natt til mandag tok den seg en tur inn i baren på hotellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.10.2014 kl 21:02

I flere dager har isbjørnen besøkt Pyramiden, hvor den rusler rundt i gatene. Gjentatte ganger har bjørnen blitt forsøkt skremt vekk, og Sysselmannen har blitt tilkalt til den russiske bosetningen. Hver eneste gang har den vendt tilbake til bosetningen.


– Den har vært der gjentatte ganger. Vi er i hvert fall sikre på at det er samme bjørn som har vært der de siste dagene, fra 2. til 6. oktober, og den har ikke gitt seg. Den har kommet tibake gang etter gang, og har blitt skremt hardere og hardere, sier Jens Olav Sæther som er assisterende sysselmann.


Inn gjennom vinduet
Det toppet seg natt til mandag, da den tok seg inn på hotell Tulipan, hvor det oppholdt seg folk. Da Sysselmannen var på plass, var den på vei bort fra bebyggelsen.

– Bjørnen kom først på torsdag i forrige uke, så var den der fredag og lørdag og natt til mandag. Mandag var den inne i baren på hotellet, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Han forteller at bjørnen hadde tatt seg inn gjennom et vindu på motsatt side av hovedinngangen.

Det bor 14 personer i Pyramiden.


Hørte bjørnen
– De som var på hotellet hørte at bjørnen romsterte. De valgte å ikke gå inn i baren når bjørnen var der, men da den gikk ut av hotellet, ringte de Sysselmannen. Visstnok prøvde den seg en gang til, men da hadde de fått skremt den unna, sier Andreassen.

Han legger til at isbjørnen ikke brydde seg om den utstoppa isbjørnen på hotellet.

Siden bjørnen gjentatte ganger har oppsøkt Pyramiden, dro Sysselmannen ut til den nedlagte russiske gruvebyen tirsdag for å bedøve og flytte bjørnen med helikopter. Ifølge Andreassen var det vanskelig å følge sporene etter bjørnen, så de fant den ikke igjen.

Sysselmannen søkte etter bjørnen med helikopter i en og en halv time. Siste kjente holdepunkt var 20 kilometer i luftlinje fra Pyramiden. Det vil bli gjort nye forsøk hvis bjørnen nærmer seg bosettingen på nytt.

– Nå har bjørnen beveget seg bort av egen vilje, så vi får håpe at den ikke dukker opp igjen, sier Andreassen.

Sammen med mannskap fra Norsk Polarinstitutt er Sysselmannen likevel klar til utrykning dersom den igjen nærmer seg bosetningen.Flere hendelser

Dette er ikke første gang isbjørn nekter å la seg skremme vekk. I begynnelsen av september ble blant annet en ekspedisjon fra Arktisk Naturguide-studiet nødt til å evakuere etter at en isbjørn tok seg inn i leiren. Bjørnen reagerte ikke på skremmeskudd. Sysselmannen reagistrerer at det har vært flere hendelser. Og i august kom en isbjørn flere ganger tilbake til Hiorthhamn selv om den ble drevet vekk av helikopter.

– Det er kanskje noe vi har sett. Vi må snakke litt nærmere med blant annet Norsk Polarinstitutt om eventuelle årsaker. Men noen bjørner blir kanskje mer stedbundne enn andre. At de blir mindre vandrere, sier Sæther.

– Bekymrer det?

– Foreløpig må vi bare forholde oss til situasjonen. Men det er et potensial hvis det blir mer konflikter med bjørn og den ikke lar seg skremme. Det er en situasjon vi må ta innover oss. Og det er klart det kan bli utfordrende, sier han.


LES OGSÅ: Stas og spenning med isbjørnbesøk

LES OGSÅ: Bamsen på vei bort

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnen har ruslet rundt i bebyggelsen i flere dager. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!