Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn skutt på Hopen

Per Andreassen (t.v.) og Anders Lindseth hos Sysselmannen i ferd med å flå isbjørnen som ble skutt på Hopen i natt. FOTO: Birger Amundsen

Isbjørn skutt på Hopen

En av mannskapet på Hopen ble i natt angrepet av en isbjørn under en fottur og skjøt bjørnen i selvforsvar.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.07.2009 kl 14:59

– Sysselmannen fikk oppringing fra mannen like etter at han hadde skutt bjørnen. Han hadde først skutt flere signalskudd og varselskudd med geværet, uten at det stoppet bjørnen. Til slutt felte han den på 15 meters hold, sier Per Andreassen, vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen.

Gikk alene

Mannen gikk alene og hadde med seg en hund på turen nord for stasjonen, da bjørnen dukket opp. Etter å ha avlivet den ringte han Sysselmannen via sin medbrakte iridium-satellitt-telefon og varslet om det som hadde skjedd.

– Da sa han plutselig: Nå må jeg avslutte for nå kommer det en bjørn til. Siden fikk vi ikke kontakt med ham. Dermed endret situasjonen seg til å bli en redningsutrykning, sier Andreassen.

Utrykking

Sysselmannen rykket ut med Super Puma-helikopteret i natt, og fant den skutte bjørnen på fjellet nord for stasjonen. Like etterpå fant de også mannen, som hadde tatt seg inn på en hytte i området. Årsaken til at de ikke fikk kontakt var at iridium-telefonen var gått tom for strøm.

Gammel hannbjørn

Bjørnen er bragt inn til Longyearbyen og flådd av mannskap fra Sysselmannen nå i formiddag. Det viste seg å være en svært mager hannbjørn på litt over 200 kilo.

Det er lav vekt for en voksen hannbjørn. Tennene var svært nedslitt og i dårlig forfatning.

En slik nøvergefelling blir rutinemessig etterforsket av Sysselmannen, og mannen som skjøt er alt avhørt.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!