Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn rett utenfor døra

Bjarte Rismyhr skimtes i døråpningen noen meter fra isbjørnsporene, kanskje bare minutter etter den lusket forbi. FOTO: Michael Lawrence

Isbjørn rett utenfor døra

Mens geologistudentene jobbet med sitt inne i ei hytte, lusket isbjørnen forbi rett utenfor døra.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2013 kl 19:40

Det var Unis-studentene Bjarte Rismyhr og Michael Lawrence som fikk seg en støkk i livet tirsdag denne uken mens de studerte steinprøver i ei hytte i Endalen utenfor Longyearbyen. Det er faktisk bare tilfeldig at ikke isbjørn og menneske sto ansikt til ansikt.

Gikk inn og ut

Det er to bygninger på stedet som i hovedsak benyttes til lagring av steinprøver til bruk i forskningsøyemed. Michael Lawrence forteller at steinprøver ble hentet i den ene hytta og sett på i den andre på mandag.

– Vi gikk fram og tilbake mange ganger for å hente materiale å jobbe med. Da vi ankom tirsdag for å jobbe videre var det ingen spor på stedet. Vi ankom litt over klokka ti, sier han.

Lawrence og Rismyhr jobbet i en drøy time, før det ble klart at det måtte hentes flere steinprøver i den andre hytta.

– Jeg gikk ut, og så sporene med en gang jeg åpnet døra. Og jeg er sikker på at de ikke var der da vi kom en time tidligere, forteller Lawrence.

Skikkelig støkk

I stummende mørke, med ferske isbjørnspor rett utenfor døra, gikk det en skikkelig støkk gjennom studentene.

– Vi kom oss innendørs i ei viss fart. For med våre to små hodelykter kunne vi ikke se stort. Bjørnen kunne være like i nærheten for alt vi visste, sier Lawrence.

De to ringte Unis og fikk en bil til å komme. Ved hjelp av lysene på bilen kunne de konstatere at bjørnen ikke var i umiddelbar nærhet av bygningene i alle fall.

– Ble dere skremt av hendelsen?

– Litt, men det vi så av spor ledet bort fra der vi oppholdt oss. Vi har begge sett isbjørn før, og konkluderte ganske fort med at den etter all sannsynlighet ikke var interessert i oss. Det verste var å ikke vite om den var like i nærheten eller ikke, sier Lawrence.

Ferske spor

Sysselmannen ble koblet inn i saken, og foretok et sporsøk. Sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand forteller at bjørnen har vandret over Adventdalen.

– Det vi bragte på det rene var at bjørnen har gått fra hiorthfjellsiden av Advendtdalen, krysset veien og gått over Isdammen. Den har krysset veien i Endalen på ett punkt, og fortsatt opp i dalen, sier han.

Sysselmannen søkte i en periode etter bjørnen, uten å finne den. Men artsforvalter Bjarte Benberg bekrefter det studentene forteller.

– Sporene var helt ferske. De ble avsatt samme dag, sier han.

Nøkkelord

Se bildet større

Michael Lawrence (t.v.) og Bjarte Rismyhr fikk seg en støkk i livet da isbjørnen kom svært nær på tirsdag. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!