Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn i byen

Isbjørnen befant seg en stund i Hiorthhamn på vei mot Revneset. Nå holder den til ute på Adventfjorden. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

Isbjørn i byen

Isbjørnen som kom til Longyearbyen lørdag holder nå til ute på isen på Adventfjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.02.2011 kl 12:22

Klokken halv ti i dag morges fikk Sysselmannen melding om en isbjørn som oppholdt seg ved byhundegården rett utenfor Longyearbyen. Isbjørnen skal ha funnet seg noe selkjøtt å spise på. 

Følger med

Bjørnen ble først jaget ut av byen. Først var den på vei inn Mälardalen øst for Hiorthfjellet, men skiftet retning. En stund gikk den på vei mot Revneset før den gikk ut på Adventfjorden. Deretter gikk bjørnen på nytt innover Adventfjorden igjen. To mann på skutere fulgte bjørnen.

- Vi passer på at den ikke kommer inn til byen. Bjørnen har snudd, men det kan endre seg igjen, så vi følger med den, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Vær obs

Siste oppdatering rett før klokken 16 lørdag ettermiddag er at isbjørnen fremdeles er ute på isen på Adventfjorden. Sysselmannen oppfordrer folk til å være observante og melde fra hvis de ser at bjørnen nærmer seg bebyggelse. 

– Bjørnen er på trygg avstand til folk. Vi har ikke konstant vakthold, men vi følger med vi også, sier kommunikasjonrådgiver Liv Ødegaard hos Sysselmannen. 

Hytteeiere i Hiorthham har fått beskjed om at det er en isbjørn i området. 

Avbrøt øvelse

Da Sysselmannen fikk melding i dag morges ble mannskaper med helikopter, bil og snøskuter satt inn for å presse bjørnen bort fra byen.De var allerede i aktivitet i forbindelse med en skredøvelse, og ble raskt omdirigert. I mellomtiden ble øvelsen satt på en pause.

- Mannskapene presset isbjørnen ut av byen. Det gikk fort, siden vi hadde folk i beredskap, sier Liv Ødegaard.

 

Siste nytt i Nyheter

– Skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!