Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn har forlatt Hopen

Drivisen slik den lå langs vestsiden av Hopen i slutten av mai i år. Nå er det ikke spor av is å se. FOTO: Birger Amundsen

Isbjørn har forlatt Hopen

Det har vært markant nedgang i isbjørnbesøk på Hopen det siste året. Årsaken er at det ikke finnes is rundt øya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere sesonger har opptil 300 bjørner blitt sett av besetningen på Hopen radio. Sesongen 2005-2006 var antallet sunket til 53 isbjørn. Siden i slutten av mai i år er det ikke blitt observert en eneste bjørn ved stasjonen.
– Isforholdene er svært viktig. Vi ser at antallet bjørner observert svinger voldsomt med isforholdene både på Hopen og Bjørnøya, sier isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Ingen is
Iskartet fra Meteorologisk institutt viser at iskanten ligger langt nord for Svalbard og at det er åpent vann rundt det meste av øygruppen. Aars antar at dette medfører at det ikke vil bli født isbjørnunger på Hopen denne sesongen. Under gode isår er det tidligere blitt registrert rundt 30 isbjørnhi på den 35 kilometer lange øya.
– Tidligere undersøkelser viser at antall hi på Hopen avhenger sterkt av hvor mye is som ligger rundt øya seint på høsten. Hva som skjer nå når det ikke er is i området er noe vi vil prioritere å finne ut av, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!