Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn har forlatt Hopen

Drivisen slik den lå langs vestsiden av Hopen i slutten av mai i år. Nå er det ikke spor av is å se. FOTO: Birger Amundsen

Isbjørn har forlatt Hopen

Det har vært markant nedgang i isbjørnbesøk på Hopen det siste året. Årsaken er at det ikke finnes is rundt øya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere sesonger har opptil 300 bjørner blitt sett av besetningen på Hopen radio. Sesongen 2005-2006 var antallet sunket til 53 isbjørn. Siden i slutten av mai i år er det ikke blitt observert en eneste bjørn ved stasjonen.
– Isforholdene er svært viktig. Vi ser at antallet bjørner observert svinger voldsomt med isforholdene både på Hopen og Bjørnøya, sier isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Ingen is
Iskartet fra Meteorologisk institutt viser at iskanten ligger langt nord for Svalbard og at det er åpent vann rundt det meste av øygruppen. Aars antar at dette medfører at det ikke vil bli født isbjørnunger på Hopen denne sesongen. Under gode isår er det tidligere blitt registrert rundt 30 isbjørnhi på den 35 kilometer lange øya.
– Tidligere undersøkelser viser at antall hi på Hopen avhenger sterkt av hvor mye is som ligger rundt øya seint på høsten. Hva som skjer nå når det ikke er is i området er noe vi vil prioritere å finne ut av, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!