Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn har forlatt Hopen

Drivisen slik den lå langs vestsiden av Hopen i slutten av mai i år. Nå er det ikke spor av is å se. FOTO: Birger Amundsen

Isbjørn har forlatt Hopen

Det har vært markant nedgang i isbjørnbesøk på Hopen det siste året. Årsaken er at det ikke finnes is rundt øya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere sesonger har opptil 300 bjørner blitt sett av besetningen på Hopen radio. Sesongen 2005-2006 var antallet sunket til 53 isbjørn. Siden i slutten av mai i år er det ikke blitt observert en eneste bjørn ved stasjonen.
– Isforholdene er svært viktig. Vi ser at antallet bjørner observert svinger voldsomt med isforholdene både på Hopen og Bjørnøya, sier isbjørnforsker Jon Aars i Norsk Polarinstitutt.

Ingen is
Iskartet fra Meteorologisk institutt viser at iskanten ligger langt nord for Svalbard og at det er åpent vann rundt det meste av øygruppen. Aars antar at dette medfører at det ikke vil bli født isbjørnunger på Hopen denne sesongen. Under gode isår er det tidligere blitt registrert rundt 30 isbjørnhi på den 35 kilometer lange øya.
– Tidligere undersøkelser viser at antall hi på Hopen avhenger sterkt av hvor mye is som ligger rundt øya seint på høsten. Hva som skjer nå når det ikke er is i området er noe vi vil prioritere å finne ut av, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!