Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn-død henlagt

Bjørnen døde etter å ha blitt bedøvet og merket av forskere. Det grønne på snuten er tatoveringsveske, etter at den har fått et id-nummer tatovert inn på innersiden av overleppa. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Isbjørn-død henlagt

Sysselmannen henlegger saken der en isbjørn døde etter å ha blitt bedøvet av forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:10

6. september fikk Sysselmannen melding fra forskere ved Norsk Polarinstitutt om at en isbjørn var funnet død på Edgeøya. Isbjørnen var to dager tidligere blitt bedøvet av de samme forskerne.

– Alt var normalt da våre forskere forlot bjørnen, etter at de hadde lagt den over på siden slik at den fikk puste fritt, forklarte seniorforsker og seksjonsleder Kit M. Kovacs ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Svalbardposten.

Bedøving av isbjørner skjer i forbindelse med merking og registering. Saken er undersøkt av Sysselmannen og henlegges nå som intet straffbart forhold.

Bjørnen ble funnet liggende på mage, og ikke på siden slik den ble forlatt. Det betyr at den kan ha våknet opp av bedøvelsen, eller delvis våknet opp, før den sovnet inn for godt.

Kit M. Kovacs fortalte tidligere til Svalbardposten at hun knapt kan huske at noe tilsvarende har skjedd, annet enn en bjørn som døde under lignende omstendigheter en gang for mange år siden i Van Mijenfjorden.

– Det kan alltid hende noe uforutsett når et dyr blir bedøvet, på samme måte som det kan skje med et menneske, sa Kovacs.

Hun understrekte at isbjørn er svært tolerant for bedøvelsesmiddelet som brukes, at stoffet brukes internasjonalt og at det regnes som svært trygt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!