Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn-død henlagt

Bjørnen døde etter å ha blitt bedøvet og merket av forskere. Det grønne på snuten er tatoveringsveske, etter at den har fått et id-nummer tatovert inn på innersiden av overleppa. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Isbjørn-død henlagt

Sysselmannen henlegger saken der en isbjørn døde etter å ha blitt bedøvet av forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:10

6. september fikk Sysselmannen melding fra forskere ved Norsk Polarinstitutt om at en isbjørn var funnet død på Edgeøya. Isbjørnen var to dager tidligere blitt bedøvet av de samme forskerne.

– Alt var normalt da våre forskere forlot bjørnen, etter at de hadde lagt den over på siden slik at den fikk puste fritt, forklarte seniorforsker og seksjonsleder Kit M. Kovacs ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Svalbardposten.

Bedøving av isbjørner skjer i forbindelse med merking og registering. Saken er undersøkt av Sysselmannen og henlegges nå som intet straffbart forhold.

Bjørnen ble funnet liggende på mage, og ikke på siden slik den ble forlatt. Det betyr at den kan ha våknet opp av bedøvelsen, eller delvis våknet opp, før den sovnet inn for godt.

Kit M. Kovacs fortalte tidligere til Svalbardposten at hun knapt kan huske at noe tilsvarende har skjedd, annet enn en bjørn som døde under lignende omstendigheter en gang for mange år siden i Van Mijenfjorden.

– Det kan alltid hende noe uforutsett når et dyr blir bedøvet, på samme måte som det kan skje med et menneske, sa Kovacs.

Hun understrekte at isbjørn er svært tolerant for bedøvelsesmiddelet som brukes, at stoffet brukes internasjonalt og at det regnes som svært trygt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke tilbake før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!