Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn-død henlagt

Bjørnen døde etter å ha blitt bedøvet og merket av forskere. Det grønne på snuten er tatoveringsveske, etter at den har fått et id-nummer tatovert inn på innersiden av overleppa. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Isbjørn-død henlagt

Sysselmannen henlegger saken der en isbjørn døde etter å ha blitt bedøvet av forskere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.10.2013 kl 08:10

6. september fikk Sysselmannen melding fra forskere ved Norsk Polarinstitutt om at en isbjørn var funnet død på Edgeøya. Isbjørnen var to dager tidligere blitt bedøvet av de samme forskerne.

– Alt var normalt da våre forskere forlot bjørnen, etter at de hadde lagt den over på siden slik at den fikk puste fritt, forklarte seniorforsker og seksjonsleder Kit M. Kovacs ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø til Svalbardposten.

Bedøving av isbjørner skjer i forbindelse med merking og registering. Saken er undersøkt av Sysselmannen og henlegges nå som intet straffbart forhold.

Bjørnen ble funnet liggende på mage, og ikke på siden slik den ble forlatt. Det betyr at den kan ha våknet opp av bedøvelsen, eller delvis våknet opp, før den sovnet inn for godt.

Kit M. Kovacs fortalte tidligere til Svalbardposten at hun knapt kan huske at noe tilsvarende har skjedd, annet enn en bjørn som døde under lignende omstendigheter en gang for mange år siden i Van Mijenfjorden.

– Det kan alltid hende noe uforutsett når et dyr blir bedøvet, på samme måte som det kan skje med et menneske, sa Kovacs.

Hun understrekte at isbjørn er svært tolerant for bedøvelsesmiddelet som brukes, at stoffet brukes internasjonalt og at det regnes som svært trygt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

 
Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!