Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Isbjørn ble klimafast på Hopen

Fast: Denne isbjørnen er kanskje den første som har blitt klimafast på Hopen. Mannskapet kjenner ikke til noe liknende. FOTO: Geir Fossen

Isbjørn ble klimafast på Hopen

For første gang har mannskapet på Hopen opplevd «vinterbjørn».

Tekst:

Publisert:

Isbjørnen fikk et ufrivillig opphold på Hopen da isen trakk seg tilbake i januar. Nærmere påske fikk den endelig is å gå på igjen, og kunne stikke ut på seljakt. Men fram til da ble den observert flere ganger av mannskapet på den meteorologiske stasjonen på den avlange øya som ligger 185 kilometer sør for Spitsbergen.

– Vinterbjørnen var ganske sky, så den holdt seg på avstand de gangene vi så den i området, forteller Kåre Holter Solhjell, som er stasjonssjef på øya.

Redusert sjøis
Vinterbjørn er avledet av begrepet sommerbjørn, hvor isbjørner blir værende på øya fordi isen har trukket seg tilbake i sommerhalv­året, og må vente til vinteren og ny is. Dette har skjedd flere ganger, men ifølge mannskapet har de ikke opplevd at isbjørn har vært nødt til å bli værende på øya om vinteren.

Ifølge forskerne har vinterisen rundt Svalbard blitt kraftig redusert de siste ti årene. Jon Aars, som har forsket på isbjørn på Svalbard for Norsk Polarinstitutt siden 2003, slo tidligere i vinter fast at isbjørnene foreløpig ser ut til å klare seg godt, men han er spent på hvilken innvirkning mindre is og varmere vintere til slutt vil få for isbjørn på Svalbard.

– Fortsetter trenden med mindre og mindre is, når man til sist en kritisk grense, slik vi ser en tendens til for enkelte andre bestander i dag. Da vil det være utfordrende for isbjørn på Svalbard å overleve og reprodusere, sa Aars til Svalbardposten 7. mars i år.

– Spesielt dårlig
Bakgrunnen var uvanlig mange observasjoner av isbjørn på østkysten av Spitsbergen, blant annet ei binne med to unger som hadde vært ute av hiet i minst en måned før tiden. Om dette var forårsaket av den rekordvarme vinteren, er forskerne ikke sikre på, men det er på det rene at varmt vann fra Atlanterhavet har strømmet opp til Svalbard og ført til lite eller ingen sjøis på vestsiden av Spitsbergen. Samtidig ble det konstatert at temperaturen i snitt lå 15 grader høyere enn normalt i februar.

Mangelen på is gjør også at isbjørnene ikke har hatt mulighet til å streife til og fra Hopen, slik de normalt har gjort.

– Årsaken er som du er inne på: Ingen is, ingen isbjørn. Og i år har issituasjonen vært spesielt dårlig, med lav utbredelse og tynn is. Nå i april har vi fått kontakt med isen nordfra og besøk av en og annen bjørn. Men det har ikke akkurat vært noe rush, slik det ofte er i april, framholder Solhjell, som skrev om observasjonene i mannskapsbladet «Hopen Times».

Mer hvalross enn bjørn
En annen konsekvens for mannskapet på Hopen er at de i år for første gang har gjort flere hvalrossobservasjoner enn observasjoner av isbjørn. Nå har imidlertid isen trukket seg ned til Hopen igjen, dermed har det vært mulig for isbjørn å stikke innom øya, men antallet har altså vært vesentlig mindre i år, enn tidligere.

– Vinterbjørnen stakk nok til havs med én gang isen kom. Vi så den vel tre-fire ganger. I tillegg var det spor etter den nord på øya, hvor den hadde prøvd å rive opp dør og vindu på hytta der, Beisarstua, forteller Kåre Holter Solhjell.

Nøkkelord

Se bildet større

Mannskapet på Hopen meteorologiske stasjon har i vinter observert flere hvalross, enn isbjørn. Det har ikke skjedd før. FOTO: Kåre Holter Solhjell

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!