Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Is i magen – men ikke på fjorden

Slik er vi vant til å se "Noorderlicht", inne i Tempelfjorden. Varmt vann hindrer den i å fryse til, men reiselivet håper isen er der ved månedsskiftet. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Is i magen – men ikke på fjorden

Varmt vann presses inn i fjordene og hindrer at de fryser til. Det er med andre ord ennå ei stund til "Noorderlicht" er innfrosset i Tempefjorden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2014 kl 08:38

Det har begynt å fryse til innerst i Petuniabukta, og en av de nærmeste dagene setter skipet «Noorderlicht» kurs for Tempelfjorden for å la seg fryse inne. Men skal det monne, må det blir vindstille og adskillig kaldere.

Håper på kulde
– Det ligger masse varmt vann ute på sokkelen som blir skjøvet inn Isfjorden av den sørlige vinden, sier Frank Nilsen, førsteamanuenis i oseanografi på Unis.

Han sammenlikner situasjonen som i fjor, med mye varmt vann i munningen av fjorden og innover.

– Disse værsystemene vi har hatt i hele januar med sønnavind, presser varmt vann inn alle fjordene, og spesielt Isfjorden og Kongsfjorden, sier han.

Isforholdene har vært generelt dårlige siden 2006 med varmt vann i fjordene i januar og februar. Nå håper reiselivsnæringa på bedre forhold.

Drivis
– Vi følger isforholdene med argusøyne. Vi og hele reiselivsnæringa er avhengig av at det til en viss grad er is og særlig i Tempelfjorden. Per nå ser det ikke oppløftende ut, sier Tore Hoel, som er produksjonssjef i Spitsbergen Travel, Svalbards største reiselivsaktør.

Turistsesongen står for døra, og en av de store opplevelsene er å kjøre på isen foran brekanten. Selskapet pleier å ta turistene ned til Fredheim og innover Tempefjorden, men har reserveløsninger dersom det blir nødvendig. Hoel følger med på iskart, satelittbilder og rapporter fra folk som har vært på tur. De siste bildene av isdannelsen viser at det er drivis ute på Billefjorden og Tempelfjorden.

Basecamp Spitsbergen bruker Tempelfjorden mye. Et av ekspedisjonstilbudene er overnattingstur ut til «Noorderlicht» som skal ligge innfrosset ute på fjorden. Stein Tore Pedersen følger med, og har fortsatt is i magen. De første turistene kommer i slutten av februar.

Som i fjor
– Det er ingen dramatikk eller noe uventet i dette. Vi har vært så sent ute som 3. mars, så om det ikke er is 5.-6. februar er ikke det farlig.

Også Basecamp Spitsbergen har en «plan B», men Pedersen sier de håper på at det kommer is i år, som i fjor.

Det satser også Frank Nilsen på.

– Billefjorden er nede på frysepunktet. Den er ikke så varm i utgangspunktet, mens Tempelfjorden er mer utsatt for dette varme vannet. Så kaldt og vindstille ville hjulpet på.

– Og det kommer?

– Det gikk jo greit i fjor, og det er omtrent samme situasjon i år. Da var det kaldt i mars og utover.

Kutter isgrotta
Samtidig har Spitsbergen Travel valgt å avlyse turer ned i Isgrotta i Longyearbreen i år. Også dette har vært et populært turtilbud, men flere innvendige ras gjør at turoperatøren ikke tør å bruke den.

– I år da vi dro opp og skulle åpne den i slutten av januar, var det gått flere store isras innvendig. Fortsatt hang det igjen en del, og etter vår vurdering mye potensielt farlig, som kunne rase ut. Så vi tør ikke ta gjester inn der, sier Tore Hoel.

Nøkkelord

Se bildet større

"Noorderlicht" ved kai i Longyearbyen. Nå setter den kursen for Tempelfjorden. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Frank Nilsen FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Tore Hoem FOTO: Karine Nigar Aarskog

Se bildet større

Stein Tore Pedersen FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!