Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inviterer til salmekonkurranse

Neste år er det 50 år siden Svalbard kirke ble innviet. Det mener Anna Lena Ekeblad og Leif Magne Helgesen må feires. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Inviterer til salmekonkurranse

Svalbard kirke feirer 50 år med å skrive bok, og inviterer til konkurranse i å skrive den beste Svalbard-salmen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Vi begynner å feire jubileet i januar og avslutter på høsten. Selve jubileumshelgen blir i oktober, sier prest Leif Magne Helgesen.
Sammen med blant andre nyvalgt leder i kirkerådet, Anna Lena Ekeblad, har han begynt å planlegge hva som skal skje i det kommende jubileumsåret. Det innebærer blant annet salmer, bok og ny messehaggel, i tillegg til selve festhelgen.
– Vor Frelses Kirke paa Spitsbergen var den første kirken på Svalbard. Den ble innviet i 1921, og til åpningen ble Svalbard-salmen Sjaa krossen blenkjer laget og sunget. Kirken ble bombet i 1943, og i noen år foregikk alle kirkehandlingene på Huset. I 1957 begynte staten å bygge en ny kirke, som ble innviet i 1958, sier Helgesen.
Det er dette jubileet som skal feires neste år, og Helgesen synes det er en god anledning til å lage en ny Svalbard-salme.

Svalbard-fokus
Kirken inviterer derfor alle skriveglade til å sende inn forslag.
– Salmen må ha fokus på Svalbard, og motivet preget av den egenart som vi finner på øyriket, med miljø, samfunn og en sårbar natur som mulige temaer, sier han.
Både tekst og toner skal ha noe av Svalbards særegenhet i seg, og fristen for å komme med forslag er 1. desember.
– Vi skal annonsere i Svalbardposten, Nordlys og Vårt Land. Vinnerutkastet og kanskje noen andre forslag skal trykkes i den kommende boka om kirkene på Svalbard, sier Helgesen.
Den er et annet stort prosjekt i forbindelse med 50-årsjubileet.
– Vi tenkte først å lage en brosjyre, men da kunne vi like gjerne lage en bok, smiler Helgesen.

Ønsker seg stoff
– Vi har satt ned en arbeidsgruppe som skal forberede boka og har tatt kontakt med forskjellige skribenter som skal ta for seg ulike epoker fra den kirkelige aktiviteten på Svalbard. Det blir en bok som skal gi en beskrivelse av kirkens historie på Svalbard i både bilder og tekst, forklarer Ekeblad.
Hun sier det blant annet er mye dokumentasjon om kirkelivet i arkivene til Store Norske. Likevel oppfordrer hun folk til å komme med bidrag, hvis de har historier og bilder som kan knyttes til kirkelige handlinger på Svalbard.
– Vi er på jakt etter bilder og historier fra førkrigstida og fram til i dag. Vi håper å kunne gi ut boka neste sommer, men vi vet ikke helt hvor lang tid arbeidet vil ta, sier Helgesen.

Egen messehaggel
I september får Svalbard kirke besøk av kunstneren Ann Rasmussen som skal lage motivet til en messehaggel som skal prydes av Svalbards motiver. En messehaggel er en hvit festdrakt som prestene bærer ved spesielle anledninger.
– Det vi har av messehaggel er masseprodusert, vi mangler et unikt kunstverk for Svalbard kirke. Den skal brukes i jubileumshelgen og kommer til å være her for ettertiden, sier Helgesen.
Til festgudstjenesten som skal holdes i oktober planlegger kirken å invitere tidligere prester og andre gjester fra kirkehold og departementshold.
– Det er ett år fram i tid, så vi har ikke planlagt den helgen i detalj ennå, sier Helgesen.
Les mer om salmekonkurransen på hjemmesidene til Svalbard kirke.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!