Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Investerer i havna

 

Investerer i havna

Nytt utstyr til 3,3 millioner skal øke kapasiteten ved havna i Longyearbyen. Nødvendig, mener havnesjefen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2009 kl 14:58

Denne uka gikk administrasjonsutvalget (AU) i Lokalstyret inn for å ta opp et lån på 3,3 millioner kroner til havnestyrets investeringsbudsjett for 2009.

– Vi har per i dag ikke kapasitet til å ta i mot det økende antallet ekspedisjons- og cruiseskip på en tilfredsstillende måte, forklarer havnesjef Kjetil Bråten.

Lånet skal brukes til tre utbedringer i havneområdet.

– De tre utbedringene henger nøye sammen med behovet for økt kapasitet. Vi har i dag ikke mulighet til å levere nok vann til skipene, og har behov for mer plass til å fortøye de største skipene, sier Bråten.

Fortøyningsbåt

1,6 millioner kroner skal brukes til å kjøpe en ny fortøyningsbåt, som Bråten håper å få innen sesongen starter.

– Ved turistkaia, som er ei flytekai, er det begrenset hvor mye kraft et større skip kan bruke for å legge til. Derfor er det viktig med hjelp av fortøyningsbåt, sier Bråten.

Å utvide turistkaia med en tilsvarende flytekai som allerede er på plass vil koste 1,2 millioner. I tillegg skal Longyearbyen havn kjøpe en vanntank på ca 250 kubikkliter og et ekstra vannuttak til 500.000 kroner, for å kunne levere nok vann til de største skipene.

Større skip

– Den største omsetningen for havnekassa er det de største cruiseskipene som bringer inn. Dermed blir også tapet stort om de ikke får lagt til kai, sier Bråten.

Et stort cruiseskip som ligger til kai i fire til seks timer, og fyller vann, kan bringe inn opp mot 100.000 kroner.

– Oppdateringene vi nå gjør er tilpasset markedet på kort sikt, men den eneste varige løsningen vil være å utvide havneområdet permanent, sier Bråten.

Han regner med at oppgraderingene vil være nok til å matche utviklingen i havna. I sommer forsvinner noen av de minste ekspedisjonsskipene fra Svalbard, mens flere og større skip kommer til.

AU gikk enstemmig inn for å ta opp lån til havna. Nå skal saken opp for Lokalstyret.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!