Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Investerer i havna

 

Investerer i havna

Nytt utstyr til 3,3 millioner skal øke kapasiteten ved havna i Longyearbyen. Nødvendig, mener havnesjefen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.01.2009 kl 14:58

Denne uka gikk administrasjonsutvalget (AU) i Lokalstyret inn for å ta opp et lån på 3,3 millioner kroner til havnestyrets investeringsbudsjett for 2009.

– Vi har per i dag ikke kapasitet til å ta i mot det økende antallet ekspedisjons- og cruiseskip på en tilfredsstillende måte, forklarer havnesjef Kjetil Bråten.

Lånet skal brukes til tre utbedringer i havneområdet.

– De tre utbedringene henger nøye sammen med behovet for økt kapasitet. Vi har i dag ikke mulighet til å levere nok vann til skipene, og har behov for mer plass til å fortøye de største skipene, sier Bråten.

Fortøyningsbåt

1,6 millioner kroner skal brukes til å kjøpe en ny fortøyningsbåt, som Bråten håper å få innen sesongen starter.

– Ved turistkaia, som er ei flytekai, er det begrenset hvor mye kraft et større skip kan bruke for å legge til. Derfor er det viktig med hjelp av fortøyningsbåt, sier Bråten.

Å utvide turistkaia med en tilsvarende flytekai som allerede er på plass vil koste 1,2 millioner. I tillegg skal Longyearbyen havn kjøpe en vanntank på ca 250 kubikkliter og et ekstra vannuttak til 500.000 kroner, for å kunne levere nok vann til de største skipene.

Større skip

– Den største omsetningen for havnekassa er det de største cruiseskipene som bringer inn. Dermed blir også tapet stort om de ikke får lagt til kai, sier Bråten.

Et stort cruiseskip som ligger til kai i fire til seks timer, og fyller vann, kan bringe inn opp mot 100.000 kroner.

– Oppdateringene vi nå gjør er tilpasset markedet på kort sikt, men den eneste varige løsningen vil være å utvide havneområdet permanent, sier Bråten.

Han regner med at oppgraderingene vil være nok til å matche utviklingen i havna. I sommer forsvinner noen av de minste ekspedisjonsskipene fra Svalbard, mens flere og større skip kommer til.

AU gikk enstemmig inn for å ta opp lån til havna. Nå skal saken opp for Lokalstyret.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!