Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Innseiling til årets bluesfestival

Marcus Løvdal Band underholdt. Jonatan Eikum (f.v.), Audun Johnsen, Bjørn Blix og Marcus Løvdal. Bassist Lasse Kulsrud Nordby er utenfor bildet. FOTO: Christopher Engås

Innseiling til årets bluesfestival

Sola står på sitt aller høyeste, men bluesentusiastene i Longyearbyen vet at det blir mørkt igjen, og det betyr en ny utgave av Dark Season Blues.

Tekst:

Publisert:

Det etter hvert så tradisjonsrike Blues-cruiset gikk av stabelen sist helg, med tur i «Billefjord» med Henningsen Transport & Guiding AS. Kun i underkant av 40 personer var med på turen, men de så til gjengjeld ut til å kose seg skikkelig.

– Et eventyr

– For oss er dette et eventyr. Vi har aldri vært med på noe lignende, og drømmer om å bli invitert til å spille på Dark Season Blues ved en senere anledning, sa Marcus Løvdal.

Løvdal er frontfigur i Marcus Løvdal Band, som underholdt på cruiset sist helg. Den unge besetningen i bandet gjorde seg bemerket i bluesmiljøet i fjor, ved blant annet å gå helt til topps i bluescupen i Notodden Bluesfestival.

I år har bandet, som består av medlemmer som er mellom 20 og 22 år, et turneprogram i regi av Norsk Bluesunion, som følge av suksessen i fjor.

Satser stort

Fjorårets utgave av Dark Season Blues i Longyearbyen kan ikke annet enn å beskrives som en suksess, med mange tilreisende og fulle hus omtrent over alt hvor det var konsert. Longyearbyen Bluesklubb akter ikke å hvile på laurbærene i år. Espen Helgesen lanserte i helga de seks første bandene som skal opptre under årets festival den 23. til 26. oktober.

De seks er:

• Trampled Under Foot (USA)

• Barrelhouse Chuck with Sven Zetterberg & the Magnetic North Blues Band (USA, Danmark, Finland, Sverige, Norge)

• Trond Olsen Band med Buddy Whittington (Norge, USA)

• Jace Everett (USA)

• Thorbjørn Risager & the Black Tornado (Danmark)

• Erik ‘Slim’ Zahl & the South West Swingers (Norge)

Utvider festivalen

– I alt kommer vi til å ha om lag 15 band på plakaten. Og i tillegg blir det som alltid noen konserter med spennende sammensetninger av bandene som kommer, forteller Espen Helgesen i Longyearbyen Bluesklubb.

Nytt i den kommende bluesfestivalen blir en akutstisk scene.

– Vi utvider festivalen med en akustisk scene på Polarriggen, noe vi er i planleggingen av akkurat nå, sier Helgesen.

Bortsett fra dette, blir festivalen å følge fjorårets suksessoppskrift. Det blir konserter på de fleste utestedene, blueslunsjer og bluesmiddag. I tillegg blir det små konsertopplevelser på skolen, i kirka og i barnehagene.

Store Norske er med

Selv om fjorårets festival ble en stor publikumssuksess, gikk selve festivalen med et lite underskudd. Dette tar ikke bluesklubben så tungt foran årets utgave.

– Vi har fått på plass vår første hovedsponsor, Store Norske, som har vært hovedsponsor alle de 13 tidligere gangene vi har arrangert Dark Season Blues. Det jobbes nå iherdig med å få på plass de øvrige sponsorene. Som alltid budsjetterer vi med et økonomisk mål om å gå i null. Hvis vi får mer sponsorinntekter enn først antatt, får vi heller med et ekstra band enn å skape et overskudd som kan overføres til neste års festival, sier Espen Helgesen.

Nøkkelord

Se bildet større

Guide Stein Henningsen beretter om bluesen som gjorde seg gjeldende i Grumant tidlig på 60-tallet, da gruvedrifta ble nedlagt og bosettingen etter hvert forlatt. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I alt 36 personer deltok på årets Blues Cruise, men det var plass til mange flere. Litt guffent vær kombinert med konkurrerende arrangement kan være årsaken til lav deltagelse. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!