Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Innseiling til årets bluesfestival

Marcus Løvdal Band underholdt. Jonatan Eikum (f.v.), Audun Johnsen, Bjørn Blix og Marcus Løvdal. Bassist Lasse Kulsrud Nordby er utenfor bildet. FOTO: Christopher Engås

Innseiling til årets bluesfestival

Sola står på sitt aller høyeste, men bluesentusiastene i Longyearbyen vet at det blir mørkt igjen, og det betyr en ny utgave av Dark Season Blues.

Tekst:

Publisert:

Det etter hvert så tradisjonsrike Blues-cruiset gikk av stabelen sist helg, med tur i «Billefjord» med Henningsen Transport & Guiding AS. Kun i underkant av 40 personer var med på turen, men de så til gjengjeld ut til å kose seg skikkelig.

– Et eventyr

– For oss er dette et eventyr. Vi har aldri vært med på noe lignende, og drømmer om å bli invitert til å spille på Dark Season Blues ved en senere anledning, sa Marcus Løvdal.

Løvdal er frontfigur i Marcus Løvdal Band, som underholdt på cruiset sist helg. Den unge besetningen i bandet gjorde seg bemerket i bluesmiljøet i fjor, ved blant annet å gå helt til topps i bluescupen i Notodden Bluesfestival.

I år har bandet, som består av medlemmer som er mellom 20 og 22 år, et turneprogram i regi av Norsk Bluesunion, som følge av suksessen i fjor.

Satser stort

Fjorårets utgave av Dark Season Blues i Longyearbyen kan ikke annet enn å beskrives som en suksess, med mange tilreisende og fulle hus omtrent over alt hvor det var konsert. Longyearbyen Bluesklubb akter ikke å hvile på laurbærene i år. Espen Helgesen lanserte i helga de seks første bandene som skal opptre under årets festival den 23. til 26. oktober.

De seks er:

• Trampled Under Foot (USA)

• Barrelhouse Chuck with Sven Zetterberg & the Magnetic North Blues Band (USA, Danmark, Finland, Sverige, Norge)

• Trond Olsen Band med Buddy Whittington (Norge, USA)

• Jace Everett (USA)

• Thorbjørn Risager & the Black Tornado (Danmark)

• Erik ‘Slim’ Zahl & the South West Swingers (Norge)

Utvider festivalen

– I alt kommer vi til å ha om lag 15 band på plakaten. Og i tillegg blir det som alltid noen konserter med spennende sammensetninger av bandene som kommer, forteller Espen Helgesen i Longyearbyen Bluesklubb.

Nytt i den kommende bluesfestivalen blir en akutstisk scene.

– Vi utvider festivalen med en akustisk scene på Polarriggen, noe vi er i planleggingen av akkurat nå, sier Helgesen.

Bortsett fra dette, blir festivalen å følge fjorårets suksessoppskrift. Det blir konserter på de fleste utestedene, blueslunsjer og bluesmiddag. I tillegg blir det små konsertopplevelser på skolen, i kirka og i barnehagene.

Store Norske er med

Selv om fjorårets festival ble en stor publikumssuksess, gikk selve festivalen med et lite underskudd. Dette tar ikke bluesklubben så tungt foran årets utgave.

– Vi har fått på plass vår første hovedsponsor, Store Norske, som har vært hovedsponsor alle de 13 tidligere gangene vi har arrangert Dark Season Blues. Det jobbes nå iherdig med å få på plass de øvrige sponsorene. Som alltid budsjetterer vi med et økonomisk mål om å gå i null. Hvis vi får mer sponsorinntekter enn først antatt, får vi heller med et ekstra band enn å skape et overskudd som kan overføres til neste års festival, sier Espen Helgesen.

Nøkkelord

Se bildet større

Guide Stein Henningsen beretter om bluesen som gjorde seg gjeldende i Grumant tidlig på 60-tallet, da gruvedrifta ble nedlagt og bosettingen etter hvert forlatt. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

I alt 36 personer deltok på årets Blues Cruise, men det var plass til mange flere. Litt guffent vær kombinert med konkurrerende arrangement kan være årsaken til lav deltagelse. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

 
Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!