Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Innfører  avgift på  parkering

Terje Carlsen og Pål Berg tester mobilappen som skal brukes til å betale parkeringen i Longyearbyen fra sommeren av. FOTO: Eirik Palm

Innfører avgift på parkering

Ved hjelp av mobilappen EasyPark skal Store Norske Momentum skape inntekter og arbeidsplasser – og slå et slag for miljøet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Datterselskapet til Store Norske jakter på nye forretningsområder for å skape lønnsomme og trygge arbeidsplasser i Longyearbyen. Svalbardposten har allerede omtalt arbeidet med Gruve 3-museet, Sari, en forkortelse av Svalbard arctic research infrastrukture i Svea og Hotellneset. Målet har vært å skape 50 nye arbeidsplasser det kommende året.

Differensierte priser

Den store parkeringsplassen foran Svalbardbutikken brukes flittig, og allerede tidlig på formiddagen begynner det å fylles opp med biler. Dette skal gi grunnlag for nye jobber og inntekter. Som grunneier og med et klart mandat fra Regjeringen tar Store Norske nå mål av seg å innføre parkeringsavgift i løpet av sommeren.

– Dette vil gi fem til seks nye arbeidsplasser, sier Pål Berg, forretningsutvikler i Store Norske Momentum til Svalbardposten.

Han forteller at det blir inn-ført avgiftssoner både foran Coop, Lompensenteret og Næringsbygget, og at det blir differensierte satser, avhengig av tid på døgnet. I tillegg blir det parkeringsavgift utenfor Svalbardhallen. Bøter og klager skal behandles fra et eget servicesenter i Store Norske, og taxiene på Svalbard får egen oppstillingsplass.

– Det vil fra sommeren koste mellom 30 og 50 kroner timen og parkere i sentrum, med en høyere sats for den store parkeringsplassen innenfor åpningstidene til Coop, forteller Berg.

Vurderer skutere

Parkeringssonene blir skiltet, og for å slippe å investere i parkeringsautomater, vil Store Norske bruke mobilappen EasyPark.

– Dette er et tiltak som raskt kan settes igang, sier Berg som demonstrerer appen for Terje Carlsen.

– Et annet mål er å få ned bilbruken på Svalbard, som jobber for å bli godkjent som bærekraftig og miljøvennlig reisemål. Mindre trafikk og parkering i sentrum vil dessuten oppleves positivt blant turistene, tror Carlsen, som ser tidene endre seg i selskapet. Før påske hadde han sin siste arbeidsdag som kommunikasjonssjef i Store Norske, og krysser fingrene for at selskapet lykkes i å skape nye arbeidsplasser.

– På sikt vil vi kanskje også ta betalt for parkering av snøskutere. Vi har jo ansvar for å rydde opp, og dette kan også bidra til å få kontroll over vrakene, sier Pål Berg.

– Urimelig

Dette får politikerne til å reagere. Lokalstyreleder og tidligere Store Norske-ansatt Arild Olsen (Ap), kaller det forkastelig.

– Det er jo en spesiell måte å sørge for stabilitet i Store Norske på, ved å avgiftsbelegge hele Longyearbyens befolkning og særlig på kultur og idrettsarrangementer, hvor vi ønsker det skal være billig i utgangspunktet. Det er helt urimelig, sier Olsen.

Han kaller det kynisk og sier det ikke vil ta ned bilbruken uansett.

– Nei, det eneste som vil ta ned bilbruken vil være å tilrette legge for fortjengere og syklister.

– Så du sier nei?

– Store Norske er suveren fordi de er forvalter av grunnen, men jeg kommer ti å ta det opp med Nærings- og fiskeridepartementet, som er grunnier.

Store Norske vil uansett iverksette planen.

– Å sikre stabilitet i Longyearbyen som gruvesamfunn vil da oppnås gjennom at alle innbygere graver litt dypere i lommebøkene. Det forventer vi at innbyggerne er velvillige til. Jeg for min del, er det, sier Pål Berg.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!