Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingerø er ikke fornøyd

Sysselmann Odd Olsen Ingerø mener at nødetatene i Longyearbyen må være sikret kommunikasjon. Mandag var de ikke det. FOTO: Christopher Engås

Ingerø er ikke fornøyd

Sysselmann Odd Olsen Ingerø mener man ikke kan leve med muligheten for at nødetatenes virksomhet blir satt ut av spill.

Da Sysselmannen kunne bruke telefonen igjen, var han ikke sein om å benytte muligheten.

– Siden utfallet har jeg gjentatte ganger hatt kontakt med sentrale myndigheter. Etter min mening har dette vist at vi har behov for et alternativt samband til fastlandet, sier Odd Olsen Ingerø.

Han vil ikke begi seg ut på å foreslå løsninger, utover å påpeke at hendelsen viser at behovet er til stede.

Liv og helse først

Et alternativt samband er et stort arbeid som vil måtte starte hos kabelselskapet Space Norway og Telenor, og myndighetene vil naturligvis være involvert. Olsen Ingerø er opptatt av å ikke risikere noe hva angår liv og helse.

– Vi må tåle å kunne være uten internett i en periode, men vi kan ikke leve med muligheten for at nødetatenes virksomhet blir satt ut av spill, kanskje i en lengre periode. Det bekymrer meg også at dette utfallet påvirket muligheten for flytransport. Liv og helse, eller de basale behov blir det viktigste, sier han.

Justis i gang

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt, forsikrer om at departementet allerede er i gang med å samle trådene.

– Vi har bedt Sysselmannen sende inn sine vurderinger av det som skjedde, og vi har bedt Telenor om det samme. Vi har hatt møter bare kort tid etter hendelsen, Og vi skal ha flere orienteringer og møter i dagene som kommer. Men vet ikke hva utfallet blir ennå. Før vi vet diagnosen, kan vi ikke foreskrive noen medisin, sier ekspedisjonssjef Askholt.

– Men jeg vil understreke at vi i Polaravdelingen deler alle Sysselmannens bekymringer om saken, og at vi tar denne saken veldig alvorlig, legger hun til.

Nøkkelord

Se bildet større

Kjerstin Askholt i Polaravdelingen setter seg inn i saken. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!