Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingerø er ikke fornøyd

Sysselmann Odd Olsen Ingerø mener at nødetatene i Longyearbyen må være sikret kommunikasjon. Mandag var de ikke det. FOTO: Christopher Engås

Ingerø er ikke fornøyd

Sysselmann Odd Olsen Ingerø mener man ikke kan leve med muligheten for at nødetatenes virksomhet blir satt ut av spill.

Da Sysselmannen kunne bruke telefonen igjen, var han ikke sein om å benytte muligheten.

– Siden utfallet har jeg gjentatte ganger hatt kontakt med sentrale myndigheter. Etter min mening har dette vist at vi har behov for et alternativt samband til fastlandet, sier Odd Olsen Ingerø.

Han vil ikke begi seg ut på å foreslå løsninger, utover å påpeke at hendelsen viser at behovet er til stede.

Liv og helse først

Et alternativt samband er et stort arbeid som vil måtte starte hos kabelselskapet Space Norway og Telenor, og myndighetene vil naturligvis være involvert. Olsen Ingerø er opptatt av å ikke risikere noe hva angår liv og helse.

– Vi må tåle å kunne være uten internett i en periode, men vi kan ikke leve med muligheten for at nødetatenes virksomhet blir satt ut av spill, kanskje i en lengre periode. Det bekymrer meg også at dette utfallet påvirket muligheten for flytransport. Liv og helse, eller de basale behov blir det viktigste, sier han.

Justis i gang

Ekspedisjonssjef i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt, forsikrer om at departementet allerede er i gang med å samle trådene.

– Vi har bedt Sysselmannen sende inn sine vurderinger av det som skjedde, og vi har bedt Telenor om det samme. Vi har hatt møter bare kort tid etter hendelsen, Og vi skal ha flere orienteringer og møter i dagene som kommer. Men vet ikke hva utfallet blir ennå. Før vi vet diagnosen, kan vi ikke foreskrive noen medisin, sier ekspedisjonssjef Askholt.

– Men jeg vil understreke at vi i Polaravdelingen deler alle Sysselmannens bekymringer om saken, og at vi tar denne saken veldig alvorlig, legger hun til.

Nøkkelord

Se bildet større

Kjerstin Askholt i Polaravdelingen setter seg inn i saken. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!