Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sure miner over grana

Reiselivsjef Ronny Brunvoll har akkurat fått tent årets julegran i Longyearbyen. De aller fleste virket å like årets utgave, og da ble det ekstra stas å feire inngangen til adventstiden med gang rundt treet. FOTO: Christopher Engås

Ingen sure miner over grana

I fjor var det mange som hadde mindre pene ting å si om julegrana i Longyearbyen. I år er alle fornøyd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2014 kl 23:18

Tradisjon tro møtte veldig mange opp til første søndag i advent i Longyearbyen. Fra klokka ett var det markeringer i og rundt Huset, og da fakkeltoget startet var det god oppslutning på turen ned til byen.

Godkjent julegran
Folk i Longyearbyen har friskt i minne julegrana som byen fikk i fjor. Det usle treet fikk nasjonal oppmerksomhet da det var lite og usselt. Saken gikk så langt at Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort grep inn, og sende et nytt og mye fyldigere juletre til sine venner i Arktis.
I år var stemningen rundt juletreet ei helt annen. Dens fortreffelighet ble bemerket av både konfransier Sveinung Lystrup Thesen og taler for dagen, turistsjef Ronny Brunvoll, samt alle som husker fjorårstreet.

Vanskelig tid
Men i en sådan gledens stund som første søndag i advent er, kan man ikke unngå å tenke litt på de alvorlige tidene lokalsamfunnet er inne i. Ronny Brunvoll gikk grundig inn på dette i sin tale.
– Det blir en spesiell slutt på året, med Store Norske sine problemer. I alt snakket om milloner, tonn, kullpriser og hundrevis som må gå, må vi ikke glemme at det er mennnesker – individ, familie og venner – det er snakk om. Ja, hele lokalsamfunnet er preget, og blir direktøe og indirekte berørt, sa Brunvoll før han kom med ei oppfordring.

Omtanke
– Omtanke og engasjement er noe av det som kjennetegner Longyearbyen og andre tette lokalsamfunn. Folk bryr seg – og folk bryr seg om hverandre. Så kanskje skal vi bry oss litt ekstra med de som sliter på grunn av vanskeligheter i jobb – eller andre utfordringer i livet – nå i ukene fram mot jul. Det er lov å vise omtanke, og det er lov å ta vare på hverandre, sa Brunvoll.

Livet går videre
Etter noen små startvansker fikk den samme Brunvoll tent julegrana, og det ble til en liten fest på torget til glede for både store og små. Musikere fra Longyearbyen Storband spilte fra inngangspartiet til Lompensenteret, det ble lystig gang rundt grana, og dansegruppa fra 5.-7. klasse fra Kulturskolen underholdt med spreke trinn.
Så kom det de aller minste hadde gledet seg mest til: julenissens første opptreden for året.

Nøkkelord

Se bildet større

Fjorårets julegran fikk nasjonal oppmerksomhet. FOTO: Faksimile: SP nr. 48 2013

Se bildet større

Sveinung Lystrup Thesen talte til et fullstappet torg i Longyearbyen første søndag i advent. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Om lag tre hundre innbyggere gikk i fakkeltog fra Huset og ned til sentrum før feiringen av første søndag i advent kulminerte rundt juletreet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!