Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sure miner over grana

Reiselivsjef Ronny Brunvoll har akkurat fått tent årets julegran i Longyearbyen. De aller fleste virket å like årets utgave, og da ble det ekstra stas å feire inngangen til adventstiden med gang rundt treet. FOTO: Christopher Engås

Ingen sure miner over grana

I fjor var det mange som hadde mindre pene ting å si om julegrana i Longyearbyen. I år er alle fornøyd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2014 kl 23:18

Tradisjon tro møtte veldig mange opp til første søndag i advent i Longyearbyen. Fra klokka ett var det markeringer i og rundt Huset, og da fakkeltoget startet var det god oppslutning på turen ned til byen.

Godkjent julegran
Folk i Longyearbyen har friskt i minne julegrana som byen fikk i fjor. Det usle treet fikk nasjonal oppmerksomhet da det var lite og usselt. Saken gikk så langt at Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort grep inn, og sende et nytt og mye fyldigere juletre til sine venner i Arktis.
I år var stemningen rundt juletreet ei helt annen. Dens fortreffelighet ble bemerket av både konfransier Sveinung Lystrup Thesen og taler for dagen, turistsjef Ronny Brunvoll, samt alle som husker fjorårstreet.

Vanskelig tid
Men i en sådan gledens stund som første søndag i advent er, kan man ikke unngå å tenke litt på de alvorlige tidene lokalsamfunnet er inne i. Ronny Brunvoll gikk grundig inn på dette i sin tale.
– Det blir en spesiell slutt på året, med Store Norske sine problemer. I alt snakket om milloner, tonn, kullpriser og hundrevis som må gå, må vi ikke glemme at det er mennnesker – individ, familie og venner – det er snakk om. Ja, hele lokalsamfunnet er preget, og blir direktøe og indirekte berørt, sa Brunvoll før han kom med ei oppfordring.

Omtanke
– Omtanke og engasjement er noe av det som kjennetegner Longyearbyen og andre tette lokalsamfunn. Folk bryr seg – og folk bryr seg om hverandre. Så kanskje skal vi bry oss litt ekstra med de som sliter på grunn av vanskeligheter i jobb – eller andre utfordringer i livet – nå i ukene fram mot jul. Det er lov å vise omtanke, og det er lov å ta vare på hverandre, sa Brunvoll.

Livet går videre
Etter noen små startvansker fikk den samme Brunvoll tent julegrana, og det ble til en liten fest på torget til glede for både store og små. Musikere fra Longyearbyen Storband spilte fra inngangspartiet til Lompensenteret, det ble lystig gang rundt grana, og dansegruppa fra 5.-7. klasse fra Kulturskolen underholdt med spreke trinn.
Så kom det de aller minste hadde gledet seg mest til: julenissens første opptreden for året.

Nøkkelord

Se bildet større

Fjorårets julegran fikk nasjonal oppmerksomhet. FOTO: Faksimile: SP nr. 48 2013

Se bildet større

Sveinung Lystrup Thesen talte til et fullstappet torg i Longyearbyen første søndag i advent. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Om lag tre hundre innbyggere gikk i fakkeltog fra Huset og ned til sentrum før feiringen av første søndag i advent kulminerte rundt juletreet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!