Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen straffes etter skredet

11 spisshus ble tatt av skredet midt i Longyearbyen. Sysselmannen ledet redningsarbeidet under skredet, og har samarbeidet tett med Longyearbyen lokalstyre. Det er derfor Troms og Finnmark statsadvokatembeter som har behandlet spørsmålet om straffesak. FOTO: Christopher Engås

Ingen straffes etter skredet

Statsadvokaten henlegger saken etter skredulykken i Longyearbyen i desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

19. desember i fjor mistet to personer livet da et snøskred løsnet fra Sukkertoppen etter mye østlig vind og store mengder snø. Statsadvokaten har vurdert om straffebestemmelser er overtrådt i forbindelse med ulykken.

– Det har vi ikke funnet. Om det har vært kritikkverdige forhold eller ikke, er en annen sak, sier Torstein Hevnskjel i Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Gamle skredrapporter
Etterforskningen dokumenterte skredet, årsaken til skredet, hendelsesforløpet og konsekvensene av skredet. Under etterforskningen ble det hentet inn tidligere skredrapporter blant annet fra Longyearbyen lokalstyre (LL).

Svalbardposten har tidligere skrevet at en NGI-rapport allerede i 1992 advarte om at Spisshusene i Vei 230 ligger skredutsatt til. Rapporten anbefaler blant annet sikringstiltak og evakueringsrutiner som et alternativ for dem som bor i de utsatte områdene.

«En slik løsning innebærer at en eller flere personer delegeres et ansvar for å holde øye med vær- og snøforholdene gjennom vinteren», slår den fast.

Kan klage
Hevnskjel forteller at de har sett saken opp mot Forskrift om sivilbeskyttelseslovens anvendelse på Svalbard og om beredskapsplikt for Longyearbyen lokalstyre. Forskriften skal sikre at LL ivaretar befolkningens sikkerhet og trygghet.

«Longyearbyen lokalstyre skal jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhetsarbeidet på tvers av sektorer, med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier», står det i forskriftens paragraf 2.

Forskriften har imidlertid ikke straffebud, det vil si at det ikke er noen som kan straffes for å bryte den.

– Vi har vurdert spørsmålet om det burde vært iverksatt sikringstiltak, men vi finner ikke at de som eventuelt skulle ha gjort dette har brutt straffebestemmelser. Vi har også vurdert saken opp mot andre straffbare forhold, men ser ikke at det er grunnlag for straffesanksjoner. Nå kan de som har klagerett klage inn for Riksadvokaten, sier Hevnskjel.

Det var det ingen av de berørte som hadde gjort da Svalbardposten snakket med ham mandag.

Etterforskningen er rutinemessig.

– I en hver ulykke som har krevd menneskeliv skal saken og hendelsesforløpet undersøkes. Så skal statsadvokaten se om den skal etterforskes som straffesak, sier Hevnskjel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!