Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen straffes etter skredet

11 spisshus ble tatt av skredet midt i Longyearbyen. Sysselmannen ledet redningsarbeidet under skredet, og har samarbeidet tett med Longyearbyen lokalstyre. Det er derfor Troms og Finnmark statsadvokatembeter som har behandlet spørsmålet om straffesak. FOTO: Christopher Engås

Ingen straffes etter skredet

Statsadvokaten henlegger saken etter skredulykken i Longyearbyen i desember i fjor.

Tekst:

Publisert:

19. desember i fjor mistet to personer livet da et snøskred løsnet fra Sukkertoppen etter mye østlig vind og store mengder snø. Statsadvokaten har vurdert om straffebestemmelser er overtrådt i forbindelse med ulykken.

– Det har vi ikke funnet. Om det har vært kritikkverdige forhold eller ikke, er en annen sak, sier Torstein Hevnskjel i Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Gamle skredrapporter
Etterforskningen dokumenterte skredet, årsaken til skredet, hendelsesforløpet og konsekvensene av skredet. Under etterforskningen ble det hentet inn tidligere skredrapporter blant annet fra Longyearbyen lokalstyre (LL).

Svalbardposten har tidligere skrevet at en NGI-rapport allerede i 1992 advarte om at Spisshusene i Vei 230 ligger skredutsatt til. Rapporten anbefaler blant annet sikringstiltak og evakueringsrutiner som et alternativ for dem som bor i de utsatte områdene.

«En slik løsning innebærer at en eller flere personer delegeres et ansvar for å holde øye med vær- og snøforholdene gjennom vinteren», slår den fast.

Kan klage
Hevnskjel forteller at de har sett saken opp mot Forskrift om sivilbeskyttelseslovens anvendelse på Svalbard og om beredskapsplikt for Longyearbyen lokalstyre. Forskriften skal sikre at LL ivaretar befolkningens sikkerhet og trygghet.

«Longyearbyen lokalstyre skal jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhetsarbeidet på tvers av sektorer, med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier», står det i forskriftens paragraf 2.

Forskriften har imidlertid ikke straffebud, det vil si at det ikke er noen som kan straffes for å bryte den.

– Vi har vurdert spørsmålet om det burde vært iverksatt sikringstiltak, men vi finner ikke at de som eventuelt skulle ha gjort dette har brutt straffebestemmelser. Vi har også vurdert saken opp mot andre straffbare forhold, men ser ikke at det er grunnlag for straffesanksjoner. Nå kan de som har klagerett klage inn for Riksadvokaten, sier Hevnskjel.

Det var det ingen av de berørte som hadde gjort da Svalbardposten snakket med ham mandag.

Etterforskningen er rutinemessig.

– I en hver ulykke som har krevd menneskeliv skal saken og hendelsesforløpet undersøkes. Så skal statsadvokaten se om den skal etterforskes som straffesak, sier Hevnskjel.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!