Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sjømålinger i år

I sommer fortsetter Statens kartverk sine sjømålinger – men ikke på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2012 kl 13:00

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir sjømålinger på Svalbard i år, men fra neste år blir det nye målinger, sier Evert Flier, direktør i sjødivisjonen til Statens kartverk.

Målte mye i fjor

I fjor sommer var kartverket på Svalbard hele 15 uker. Ved hjelp av avanserte ekkolodd kartlegges dybde, havbunn og andre forhold som er viktig for en sikker skipstrafikk.

– I fjor sjømålte vi en hel ekstra periode på Svalbard. Siden vi målte så mye da, har vi valgt reduserte målinger i 2012. Vi har også en del data fra i fjor som vi fortsatt bearbeider, sier Flier.

Trenger 80 år

Kun en firedel av Svalbards territorialfarvann er sjømålt med moderne metoder, og arbeidet med å kartlegge sjøen rundt øygruppa vil ta opptil 80 år med dagens innsats. Søndag innføres losplikt på deler av Svalbard. Korrekte og detaljerte sjøkart er en forutsetning for at losene kan gjøre jobben så godt og trygt som mulig.

– I fjor begynte vi med såkalt korridorkartlegging av de helt nødvendige sjøområdene. Vi måler etter en egen kartplan som vi har utarbeidet sammen med ulike interessenter, sier direktør Evert Flier.

Drukner i oppdrag

Årsaken til at Svalbard droppes i år, skyldes den store oppdragsmengden til kartverket. Blant annet skal det sjømåles i det værharde og trafikkerte sjøområdet utenfor Stad i Sogn og Fjordane. I tillegg har kartverket forpliktet seg til å levere målinger utenfor Lofoten og i Barentshavet til det statlige samarbeidsprosjektet Mareano.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!