Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sjømålinger i år

I sommer fortsetter Statens kartverk sine sjømålinger – men ikke på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2012 kl 13:00

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir sjømålinger på Svalbard i år, men fra neste år blir det nye målinger, sier Evert Flier, direktør i sjødivisjonen til Statens kartverk.

Målte mye i fjor

I fjor sommer var kartverket på Svalbard hele 15 uker. Ved hjelp av avanserte ekkolodd kartlegges dybde, havbunn og andre forhold som er viktig for en sikker skipstrafikk.

– I fjor sjømålte vi en hel ekstra periode på Svalbard. Siden vi målte så mye da, har vi valgt reduserte målinger i 2012. Vi har også en del data fra i fjor som vi fortsatt bearbeider, sier Flier.

Trenger 80 år

Kun en firedel av Svalbards territorialfarvann er sjømålt med moderne metoder, og arbeidet med å kartlegge sjøen rundt øygruppa vil ta opptil 80 år med dagens innsats. Søndag innføres losplikt på deler av Svalbard. Korrekte og detaljerte sjøkart er en forutsetning for at losene kan gjøre jobben så godt og trygt som mulig.

– I fjor begynte vi med såkalt korridorkartlegging av de helt nødvendige sjøområdene. Vi måler etter en egen kartplan som vi har utarbeidet sammen med ulike interessenter, sier direktør Evert Flier.

Drukner i oppdrag

Årsaken til at Svalbard droppes i år, skyldes den store oppdragsmengden til kartverket. Blant annet skal det sjømåles i det værharde og trafikkerte sjøområdet utenfor Stad i Sogn og Fjordane. I tillegg har kartverket forpliktet seg til å levere målinger utenfor Lofoten og i Barentshavet til det statlige samarbeidsprosjektet Mareano.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!