Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sjømålinger i år

I sommer fortsetter Statens kartverk sine sjømålinger – men ikke på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2012 kl 13:00

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir sjømålinger på Svalbard i år, men fra neste år blir det nye målinger, sier Evert Flier, direktør i sjødivisjonen til Statens kartverk.

Målte mye i fjor

I fjor sommer var kartverket på Svalbard hele 15 uker. Ved hjelp av avanserte ekkolodd kartlegges dybde, havbunn og andre forhold som er viktig for en sikker skipstrafikk.

– I fjor sjømålte vi en hel ekstra periode på Svalbard. Siden vi målte så mye da, har vi valgt reduserte målinger i 2012. Vi har også en del data fra i fjor som vi fortsatt bearbeider, sier Flier.

Trenger 80 år

Kun en firedel av Svalbards territorialfarvann er sjømålt med moderne metoder, og arbeidet med å kartlegge sjøen rundt øygruppa vil ta opptil 80 år med dagens innsats. Søndag innføres losplikt på deler av Svalbard. Korrekte og detaljerte sjøkart er en forutsetning for at losene kan gjøre jobben så godt og trygt som mulig.

– I fjor begynte vi med såkalt korridorkartlegging av de helt nødvendige sjøområdene. Vi måler etter en egen kartplan som vi har utarbeidet sammen med ulike interessenter, sier direktør Evert Flier.

Drukner i oppdrag

Årsaken til at Svalbard droppes i år, skyldes den store oppdragsmengden til kartverket. Blant annet skal det sjømåles i det værharde og trafikkerte sjøområdet utenfor Stad i Sogn og Fjordane. I tillegg har kartverket forpliktet seg til å levere målinger utenfor Lofoten og i Barentshavet til det statlige samarbeidsprosjektet Mareano.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!