Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen sjømålinger i år

I sommer fortsetter Statens kartverk sine sjømålinger – men ikke på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.06.2012 kl 13:00

– Jeg kan bekrefte at det ikke blir sjømålinger på Svalbard i år, men fra neste år blir det nye målinger, sier Evert Flier, direktør i sjødivisjonen til Statens kartverk.

Målte mye i fjor

I fjor sommer var kartverket på Svalbard hele 15 uker. Ved hjelp av avanserte ekkolodd kartlegges dybde, havbunn og andre forhold som er viktig for en sikker skipstrafikk.

– I fjor sjømålte vi en hel ekstra periode på Svalbard. Siden vi målte så mye da, har vi valgt reduserte målinger i 2012. Vi har også en del data fra i fjor som vi fortsatt bearbeider, sier Flier.

Trenger 80 år

Kun en firedel av Svalbards territorialfarvann er sjømålt med moderne metoder, og arbeidet med å kartlegge sjøen rundt øygruppa vil ta opptil 80 år med dagens innsats. Søndag innføres losplikt på deler av Svalbard. Korrekte og detaljerte sjøkart er en forutsetning for at losene kan gjøre jobben så godt og trygt som mulig.

– I fjor begynte vi med såkalt korridorkartlegging av de helt nødvendige sjøområdene. Vi måler etter en egen kartplan som vi har utarbeidet sammen med ulike interessenter, sier direktør Evert Flier.

Drukner i oppdrag

Årsaken til at Svalbard droppes i år, skyldes den store oppdragsmengden til kartverket. Blant annet skal det sjømåles i det værharde og trafikkerte sjøområdet utenfor Stad i Sogn og Fjordane. I tillegg har kartverket forpliktet seg til å levere målinger utenfor Lofoten og i Barentshavet til det statlige samarbeidsprosjektet Mareano.

Mer om saken i Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!