Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen ro for isbjørnen

 

Ingen ro for isbjørnen

Det går mot en heftig vår for isbjørnen om alle som ønsker det får tillatelse av Sysselmannen til nærkontakt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen mottar stadig henvendelser fra filmselskap, enkeltpersoner, fotografer og forskere som vil inn i verneområdene for å møte isbjørn.
– Seriøse filmselskap som har kontrakt om at ferdig program skal vises et sted får tillatelse til opptak, som for eksempel BBC. Vi er positive til program som sier noe i forhold til dagens klimaspørsmål, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.
Når det gjelder vitenskapelige prosjekt med samme formål, sier Bergstrøm at de støtter seg til nemnda som vurderer om handteringen av dyr er forsvarlig i prosjektet, Forsøksdyrutvalget.

Får fange 150 bjørner
Norsk Polarinstitutt har fått tillatelse til å fange, bedøve, merke og ta prøver av inntil 150 isbjørn «etter standardiserte metoder i områdene Storfjorden, Søraust-Svalbard Naturreservat, Hopen, Kong Karls Land, Sør-Spitsbergen Nasjonalpark, Norvest-Spitsbergen Nasjonalpark, langs nordkysten av Spitsbergen og i Nordaust-Svalbard Naturreservat», står det i vedtaket fra Sysselmannen.
Kort sagt i samtlige verneområder over hele Svalbard. Av dem regnes Kong Karls Land som særlig verneverdig på grunn av at det er det viktigste hiområdet for drektige binner.
Sysselmannen tillater at 20 dyr blir utstyrt med satellittsendere og at innfanging og merking skal skje på en måte som ikke påfører dyrene unødig lidelser.

Må ta hensyn
Dyrene skal fanges i perioden 19. mars til 1. mai. Alt arbeidet skal utføres fra helikopter med forskningsfartøyet «Lance» som base.
Dyrene vil bli skutt med bedøvelsespiler avfyrt fra helikopteret, eller fanget i fotsnarer og bedøvet.
I vilkårene ber Sysselmannen forskerne ta hensyn til «andre brukere som ferdes i områdene slik at forskningen ikke virker provoserende eller ødelegger folks villmarksopplevelse».
Sysselmannen ber også om at det tas hensyn til ulike filmprosjekter og at prosjektansvarlig skal ta kontakt med Sysselmannen for å bli orientert om hvor «de ulike filmgruppene sannsynligvis holder til. Merkearbeidet skal så langt mulig unngå å forstyrre disse gruppene».

Vil til Kongs Karls Land
En av filmgruppene er BBC, som skal i gang med opptak til serien «Earth´s Great Events», hvor også Jason Roberts deltar. Han har fått tillatelse til å bruke hytta Texas Bar i Liefdefjorden i april. Roberts blir også bedt om å ta hensyn til andre filmprosjekt i området, samt forskere og turister.
Sysselmannen ber også Roberts ha med i planen at han kan komme til å møte svalbardfolk på snøskuter i området, særlig i påsketiden.
Svenske Fredrik Granath sammen med en fotograf vil til Kong Karls Land, Storfjorden, Wijdefjorden, Woodfjorden og Liefdefjorden for å lage artikkel til National Geographic Magazine.
Han ber om tillatelse til å dra til Kong Karls Land i perioden 15. mars til 20. april nettopp på grunn av at øygruppen er et viktig hiområde.
– Vi stiller spørsmål om det er nødvendig å gjøre opptak i verneområder, og det skal veldig gode grunner til for at vi slipper noen til på Kong Karls Land, sier Rune Bergstrøm.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!