Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen norsk-russisk telling av isbjørn

Forsker Jon Aars er skuffet over at de ikke får gjennomført det første store telletoktet siden 2004. FOTO: Jon Aars, Norsk Polarinstitutt

Ingen norsk-russisk telling av isbjørn

Norge ga 10 millioner til prosjektet, men det blir likevel ingen telling av isbjørn på russisk side.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.07.2015 kl 19:07

– Vi har ikke tillatelse, det ble klart i midten av denne uka, sier isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk polarinstitutt.

Svalbardposten skrev 3. juli at det var stor usikkerhet for det store norsk-russiske telletoktet av isbjørnbestanden i Barentshavet fordi det ennå ikke forelå noen godkjenning fra russiske myndigheter om å telle rundt Frans Josef Land.

Stor usikkerhet i antallet
Barentshavbestanden av isbjørn holder til på og rundt Svalbard og Frans Josef Land. Mens noen er stasjonære, tilbakelegger andre isbjørner store områder på jakt etter mat, blant annet mellom de to øyrikene. Den forrige store tellingen ble gjort i 2004, men det foreligger stor usikkerhet rundt det eksakte tallet. Konklusjonen ble at det var rundt 1.850 og 3.400 isbjørn i Barentshavet. Usikkerheten ligger i beregningsmodellen som ble brukt den gangen, siden det var områder den gangen som ikke kunne dekkes med helikopter.

Regjeringen satte i fjor av 10 millioner kroner til en ny telling i samarbeid med russerne, og i slutten av juli skulle det månedlange samarbeidstoktet pågå.

Men dette blir det altså ingenting av.

LES OGSÅ: – Russerne har faktisk ikke tillatelsene i orden

Skuffet
– Fristen gikk ut sist onsdag. I tillegg har tida for oss rent ut, for vi hadde trengt tid på å få i stand visum og slikt, sier Aars til Svalbardposten.

– Det var jo dumt for oss.

– Er du skuffet?

– Ja, jeg er skuffet over at vi ikke fikk tillatelse. Men vi gjør det beste ut av situasjonen, så tar vi det derfra, sier Aars som ikke vil spekulere i hva som ligger bak.

– Vi har et godt forhold til de russiske forskerne. De som skulle være med, er minst like skuffet.

Han er tilfreds med innsatsen Klima- og miljødepartementet for å presse på på russisk side.

Kommunikasjonsrådgiver Jo Randen sa tidligere denne måneden at de var i fortløpende kontakt med russiske myndigheter for å forsøke å finne en løsning.

Jeg er skuffet over at vi ikke fikk tillatelse. Men vi gjør det beste ut av situasjonen.


Plan B
Dermed må forskerne og andre som er interessert i hvordan det går med isbjørnbestanden nøye seg med plan B: Det blir likevel gjennomført telling på norsk side, og med unntak av de russiske forskerne, skjer det med alt tilgjengelig materiell, som forskningsskipet "Lance", KV "Svalbard", helikoptre og "tellekorps". Årsaken er at alle involverte i det store forskningsprosjektet har måttet planlegge ut fra et samarbeid med nabolandet.

Trøsten blir, ifølge Norsk Polarinstitutt, at tellingen på norsk side dermed blir desto mer presis.

– Vi vil også oppfordre russerne til å telle sin side i nær framtid. Det vil ikke bli så bra som det ville blitt om vi gjorde det sammen nå, men det vil ha en brukbar verdi om vi kunne legge sammen, sier Jon Aars.

Norge og Russland har undertegnet en Memorandum of understanding – en gjensidig avtale – som sier at det skal foretas en telling av isbjørnbestanden.

Nøkkelord

Se bildet større

SP 3. juli 2015 FOTO: Faksimile

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!