Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen løsning for snublebluss

IGP leier ut militære snublebluss, men har snart ikke flere igjen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen løsning for snublebluss

Forsvaret kan ikke selge snublebluss til andre enn Sysselmannen som ikke vil stå som leverandør. Utleierne begynner å gå tom.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.08.2011 kl 10:00

Fredag for to uker siden ble en ungdomsleir angrepet av isbjørn ved Von Postbreen. Snubleblusset arrangøren British Schools Exploring Society (BSES) hadde tatt med seg fra Storbritannia, varslet ikke om inntrengeren. Årsaken til det er ikke kjent.

Padlerne Sebastian Plur Nilssen og Ludvig Fjeld brukte snublebluss basert på signalpenn-amunisjon da de ble angrepet på Nordaustlandet i fjor sommer. Blussene deres gikk heller ikke av. Årsaken til det er også ukjent.

Etter angrepet i fjor etterlyste flere mer av militærets snublebluss, siden de er nøye testet og regnes for å være pålitelige.

Siste rest

– Snubleblusset vi leier ut nå, er NM4, det siste partiet fra forsvaret, sier daglig leder Silje Marie Våtvik ved Ingeniør G. Paulsen.

Hun forteller at de nå bare leier ut militærets snublebluss. I fjor leide de også ut snublebluss som bruker samme patroner som signalpenner, blusset Plur Nilssen og Fjeld benyttet.

– Det er sikkerhetsmessige årsaker til at vi ikke lenger bruker den typen bluss, sier Våtvik.

Hun forteller at de ikke har mange igjen av de militære blussene og at de ikke vil leie ut snublebluss i fremtiden om de ikke får mer av forsvarets bluss eller en ny type som er sikre.

Kan ikke forhandle

Siden det er blitt vanskelig for folk på Svalbard å få tak i varslingsbluss, tok Sysselmannen kontakt med forsvaret for å høre om det finnes varslingsbluss som er tilgjengelige på det sivile markedet. I februar fikk de svar om at Syssel­mannen kan få kjøpe 950 bluss av typen NM4. Forutsetningen var at Sysselmannen selv hentet og transporterte blussene.

– Blussene er lisensbelagt, så militæret kan ikke selge dem videre. De kan gi dem til Sysse­lmannen til eget bruk, men Sysselmannen kan ikke drive butikk og selge eller leie ut den typen utstyr, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

– Nå er det to eksempler på isbjørnangrep der snubleblusset ikke virket. Har Syssel­mannen ansvar for å få på plass skremme­midler?

– Jeg kan ikke si at vi har et ansvar, men i den utstrekningen det er mulig å gjøre noe for å få dette utstyret på markedet, vil vi gjøre det. Det var derfor vi tok saken opp med forsvaret i vinter, sier Olsen Ingerø.

Etter at forsvaret sa seg villig til å selge snublebuss til Sysselmannen som politietat, kontaktet Olsen Ingerø forsvaret på ny. Han spurte da om det kunne være mulig å endre reglene, slik at Sysselmannen kunne selge varslingsbluss direkte til våpenforhandlere. Ingerø fikk til svar at det trolig var vanskelig. Etter det har ikke Olsen Ingerø hørt noe fra forsvaret.

Bare til politiet

Ifølge oberstløytnant Gaute Strandbakke som er sjef for ammunisjonsforvaltningsseksjonen i forsvaret, er det ikke mulig for forsvaret å selge til andre enn Sysselmannen, som politimyndighet.

– Vi kan ikke selge til hvem som helst. Vi har skrevet under på et papir med leverandøren om at vi ikke selger videre til noen. Da kan vi bli ansvarlig for skader på tredjeperson. De eneste vi eventuelt kan selge til er politiet. Da er det opp til politiet om de vil selge det videre, sier Strandbakke.

Han forteller at Sysselmannen kan få navnet på leverandøren av snubleblusset og at de eventuelt kan ta kontakt direkte med dem.

– Hvis det kan bidra til å få gode sikringsmidler er det bra. Jeg skal spørre om det er en mulighet for å få bluss direkte fra leverandøren, sier Ingerø. 

 

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!