Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen løsning for ambulansefly

Ny vaktordning gjør det vanskeligere å få ambulanse til Svalbard. FOTO: Lufttransport

Ingen løsning for ambulansefly

Luftambulanseberedskapen til Longyearbyen er fremdeles ikke bedret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2009 kl 13:37

 – I det siste har det ikke vært noen alvorlige episoder, men det kan oppstå fra en dag til en annen. Ett eller annet må komme på plass når det gjelder ambulanseflyordningen, sier avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen.

Ny ordning

I juli skrev Svalbardposten at nye arbeidstidsbestemmelser hos pilotene i luftambulansen gjør at pasienter i Longyearbyen kan risikere å vente opptil ett døgn på ambulansefly til Tromsø, selv om situasjonen er akutt. I sommer opplevde sykehuset at de flere ganger måtte vente lenger enn vanlig på fly, på grunn av de nye arbeistidsbestemmelsene til luftambulansetjenesten.

Sendt videre

Daværende sysselmann Per Sefland ba tidligere i høst Justisdepartementet se på ambulansesaken og ordne en rask forbedring av forholdene.

– Vi har sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet der vi ber om at de følger opp saken og vurderer eventuelle tiltak, men vi har ikke fått noen respons på brevet ennå, sier ekspedisjonsleder i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet har de bedt Helse Nord om en redegjørelse for hvordan de vil planlegge lengre ambulanseflyoppdrag.

– Vi er i innspurten i prosessen nå. Departementet ønsker å få dette på plass så snart som mulig. Så fort vi har fått svaret fra Helse Nord skal vi svare Justisdepartementet, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Må i ny dialog

Daglig leder i Luftambulansetjenesten ANS, Øyvind Juell, sier at de må i en ny dialog med Helse Nord for å finne en god og varig løsing på ambulanseutfordringen til Svalbard.

– Alternativer kan være å kjøpe inn større fly med lengre rekkevidde, eller å kjøpe inn medisinsk utstyr slik at vi kan bruke Dornier-flyene som er stasjonert på Svalbard til å frakte bårepasienter til Tromsø, sier Juell.

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke si om de er villige til å bevilge mer penger til luftambulansetjenesten.

– Vi gir en årlig bevilgning til helseforetakene. Luftambulansen er en del av det. Jeg kan ikke si noe mer før jeg ser rapporten fra Helse Nord, sier Ingebrigtsen.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få noen kommentar fra ledelsen i Helse Nord.

 

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!