Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen løsning for ambulansefly

Ny vaktordning gjør det vanskeligere å få ambulanse til Svalbard. FOTO: Lufttransport

Ingen løsning for ambulansefly

Luftambulanseberedskapen til Longyearbyen er fremdeles ikke bedret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.12.2009 kl 13:37

 – I det siste har det ikke vært noen alvorlige episoder, men det kan oppstå fra en dag til en annen. Ett eller annet må komme på plass når det gjelder ambulanseflyordningen, sier avdelingsleder ved Longyearbyen sykehus, Søren Nissen.

Ny ordning

I juli skrev Svalbardposten at nye arbeidstidsbestemmelser hos pilotene i luftambulansen gjør at pasienter i Longyearbyen kan risikere å vente opptil ett døgn på ambulansefly til Tromsø, selv om situasjonen er akutt. I sommer opplevde sykehuset at de flere ganger måtte vente lenger enn vanlig på fly, på grunn av de nye arbeistidsbestemmelsene til luftambulansetjenesten.

Sendt videre

Daværende sysselmann Per Sefland ba tidligere i høst Justisdepartementet se på ambulansesaken og ordne en rask forbedring av forholdene.

– Vi har sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet der vi ber om at de følger opp saken og vurderer eventuelle tiltak, men vi har ikke fått noen respons på brevet ennå, sier ekspedisjonsleder i Polaravdelingen i Justisdepartementet, Kjerstin Askholt.

Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet har de bedt Helse Nord om en redegjørelse for hvordan de vil planlegge lengre ambulanseflyoppdrag.

– Vi er i innspurten i prosessen nå. Departementet ønsker å få dette på plass så snart som mulig. Så fort vi har fått svaret fra Helse Nord skal vi svare Justisdepartementet, sier Roger Ingebrigtsen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Må i ny dialog

Daglig leder i Luftambulansetjenesten ANS, Øyvind Juell, sier at de må i en ny dialog med Helse Nord for å finne en god og varig løsing på ambulanseutfordringen til Svalbard.

– Alternativer kan være å kjøpe inn større fly med lengre rekkevidde, eller å kjøpe inn medisinsk utstyr slik at vi kan bruke Dornier-flyene som er stasjonert på Svalbard til å frakte bårepasienter til Tromsø, sier Juell.

Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke si om de er villige til å bevilge mer penger til luftambulansetjenesten.

– Vi gir en årlig bevilgning til helseforetakene. Luftambulansen er en del av det. Jeg kan ikke si noe mer før jeg ser rapporten fra Helse Nord, sier Ingebrigtsen.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få noen kommentar fra ledelsen i Helse Nord.

 

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!