Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen isbedring før neste uke

Statens kartverks sjøkartleggingsfartøy «Hydrograf» på vei ut Isfjorden fredag etter å ha ligget ved kai i Longyearbyen noen dager. Isen ligger tettere ut mot munningen av fjorden. FOTO: Birger Amundsen

Ingen isbedring før neste uke

Drivisen som har fylt fjordene på Spitsbergen siste uka vil sannsynligvis bli liggende fram til neste uke. Det sier meteorolog og iskonsulent ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2011 kl 13:14

– Det vil overraske meg om det kommer østavind i helga og driver isen bort fra kysten av Spitsbergen. Ingenting tyder på at det vil skje, verken lørdag eller søndag. Vi må ha lavtrykk i sør og høytrykk i nord for at vi skal få østlig vind, sier meteorolog Sjur Wergeland ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Han sier at først i løpet av tirsdagen vil det komme noe østlig vind, som vil fortsette onsdag og torsdag.

Drivis

Isen som kom drivende med strømmen nordover kysten av Spitsbergen forrige uke, etter å ha rundet Sørkapp, har skapt store problemer for skipstrafikken.

Ute i havet utenfor Bellsund ligger nå fire kullskip og venter på å komme inn Van Mijenfjorden til lasteanlegget på Kapp Amsterdam. Hver time som går koster det danske rederiet Norden store penger.

I Longyearbyen har en rekke oversjøiske cruiseskip uteblitt på grunn av isen. Det har ført til en særdeles stille uke i Longyearbyen, og slått negativt ut for det lokale næringslivet. Også lokale turistselskaper taper penger på isen.

Åpnere

Isene har stort sette driftet fram og tilbake i fjordene. Onsdag var Adventfjorden så godt som uframkommelig. I dag, fredag, er det atskillig åpnere i fjorden, og også i deler av Isfjorden.

Siste iskart fra istjenesten ved Meteorologisk institutt i Tromsø viser spredt drivis hele kysten fra Sørkapp forbi Isfjorden og videre nordover inn i Forlandsundet. Enkelte mindre områder ligger isen særlig tett, som Grønfjorden og Colesbukta. Derfor har ingen fartøy kunne ta seg inn til Barentsburg.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!