Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen isbedring før neste uke

Statens kartverks sjøkartleggingsfartøy «Hydrograf» på vei ut Isfjorden fredag etter å ha ligget ved kai i Longyearbyen noen dager. Isen ligger tettere ut mot munningen av fjorden. FOTO: Birger Amundsen

Ingen isbedring før neste uke

Drivisen som har fylt fjordene på Spitsbergen siste uka vil sannsynligvis bli liggende fram til neste uke. Det sier meteorolog og iskonsulent ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.08.2011 kl 13:14

– Det vil overraske meg om det kommer østavind i helga og driver isen bort fra kysten av Spitsbergen. Ingenting tyder på at det vil skje, verken lørdag eller søndag. Vi må ha lavtrykk i sør og høytrykk i nord for at vi skal få østlig vind, sier meteorolog Sjur Wergeland ved Meteorologisk institutt i Tromsø.

Han sier at først i løpet av tirsdagen vil det komme noe østlig vind, som vil fortsette onsdag og torsdag.

Drivis

Isen som kom drivende med strømmen nordover kysten av Spitsbergen forrige uke, etter å ha rundet Sørkapp, har skapt store problemer for skipstrafikken.

Ute i havet utenfor Bellsund ligger nå fire kullskip og venter på å komme inn Van Mijenfjorden til lasteanlegget på Kapp Amsterdam. Hver time som går koster det danske rederiet Norden store penger.

I Longyearbyen har en rekke oversjøiske cruiseskip uteblitt på grunn av isen. Det har ført til en særdeles stille uke i Longyearbyen, og slått negativt ut for det lokale næringslivet. Også lokale turistselskaper taper penger på isen.

Åpnere

Isene har stort sette driftet fram og tilbake i fjordene. Onsdag var Adventfjorden så godt som uframkommelig. I dag, fredag, er det atskillig åpnere i fjorden, og også i deler av Isfjorden.

Siste iskart fra istjenesten ved Meteorologisk institutt i Tromsø viser spredt drivis hele kysten fra Sørkapp forbi Isfjorden og videre nordover inn i Forlandsundet. Enkelte mindre områder ligger isen særlig tett, som Grønfjorden og Colesbukta. Derfor har ingen fartøy kunne ta seg inn til Barentsburg.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!