Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen hjelp fra staten

Trenger oppgradering: Både Energiverket og annen teknisk infrastruktur i Longyearbyen trenger en opprustning. Foreløpig må vi betale for dette selv. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Ingen hjelp fra staten

Longyearbyen lokalstyre søkte staten om 40 millioner kroner ekstra til skole, barnehage og teknisk infrastruktur for 2013. Det får de ikke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.10.2012 kl 08:06

Longyearbyen lokalstyre (LL) er i pengeknipe og står overfor tøffe kostnadskutt for å komme i balanse i årene framover. Derfor søkte de i mai staten om 21,6 millioner kroner ekstra til teknisk infrastruktur.

Gebyrene på tekniske tjenester i Longyearbyen har de siste årene økt betraktelig, og LL begrunnet blant annet søknaden med at de ikke har muligheter for å øke egne inntekter ytterligere.


Støtte til renseanlegg

I forslaget til svalbardbudsjettet for 2013, foreslår Justis- og beredskapsdepartementet å øke tilskuddet til LL med 15,3 prosent, tilsvarende 20 millioner kroner. Økningen skyldes justering for prisstigning og det videre arbeidet med renseanlegget på Energiverket som får 15,4 millioner kroner.

I tillegg får LL 0,4 millioner kroner i forbindelse med om­legging av kontantstøtte­ordningen, makspris i barnehager og innføring av valgfag i ungdomsskolen.

Til sammen foreslår departementet å tilføre 146 millioner kroner til LL.
«Løyvinga er ei prisjustert vidareføring av 2012-løyvinga», opplyser departementet i budsjettforslaget.


Politisk gjennomslag

– Vi har ikke fått støtte til infrastruktur og oppvekst. Slik er det politiske spillet, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Hun legger til at etter å ha diskutert en sak får man først politisk gjennomslag, så kan man håpe at det leder til penger.

– Vi er halvveis, men jeg skulle gjerne ønsket vi var kommet lenger, sier hun.

Kristoffersen mener lokalstyret har fått politisk gjennomslag, og viser til at Svalbardbudsjettet om teknisk infrastruktur er endret siden i fjor, noe hun tolker positivt.

– Vi ser at tilliten til vår forvaltning av teknisk infrastruktur har økt, sier Kristoffersen.

Barnetallene i Longyearbyen har ikke økt like raskt som det lå an til da søknaden om ekstra statsstøtte ble sendt i mai.

– Det er en økonomisk fordel, og vi ser at vi har finansiert SFO-bygget. Det er også svært viktig for økonomien og den samlede lånebyrden, sier Kristoffersen.

Nå er politikerne og foretakene i gang med å legge budsjetter for neste år.

– Der får vi bruk for erfaringene fra i fjor. Rammene og behovene er like, sier lokal­styrelederen.

Se bildet større

Lokalstyreleder: Christin Kristoffersen (Ap). FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Rema 1000 to be built

The grocery chain wants to open a store in Longyearbyen in the parking lot in front of Svalbardbutikken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!