Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen heder til paven

Den katolske kirken får ikke sette opp et minnesmerke i forbindelse med kirkens 100-årsjubileum på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I år er det 100 år siden pave Pius X la Svalbard inn under norsk kirkelig jurisdiksjon. Han ga med det sin støtte til norsk suverenitet på Svalbard. Dette ønsket Tromsø katolske stift å markere med et minnesmerke i Longyearbyen.


Annen markering

Minnesmerkeutvalget anbefaler ikke at minnesmerket plasseres her i byen, men ber den katolske kirken om å ta kontakt med Svalbard kirke eller Svalbard museum for å undersøke mulighetene for å markere jubileet på annen måte.

– For minnesmerker gjelder spesifikke regler og måter å gjøre det på. Vi er ikke negative til markering, men det er naturlig at de samhandler med kirka eller museet, sier Christin Kristoffersen, leder i minnesmerkeutvalget.

Minnesmerket er en gravert metallplate på en ganger en meter. Teksten er på latin, med oversettelse til fem språk.


Til Tromsø

I et brev tar Tromsø katolske stift til etterretning at lokalstyret ved minnesmerkeutvalget ikke vil anbefale et slikt minnesmerke. «Vi ser ingen hensikt i å forsøke pådytte noen noe som de ikke ønsker», skriver biskop-prelat Berislav Grgic i Tromsø.

Minnesmerket settes i stedet opp i Tromsø i tilknytning til Vår Frues kirke. For ordens skyld nevner også biskop-prelaten at det planlagte kardinalbesøket til Svalbard i forbindelse med avdukningen ikke blir aktuelt «ettersom det jo ikke er noe å avduke».

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Tromsø katolske stift.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!