Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen heder til paven

Den katolske kirken får ikke sette opp et minnesmerke i forbindelse med kirkens 100-årsjubileum på Svalbard.

I år er det 100 år siden pave Pius X la Svalbard inn under norsk kirkelig jurisdiksjon. Han ga med det sin støtte til norsk suverenitet på Svalbard. Dette ønsket Tromsø katolske stift å markere med et minnesmerke i Longyearbyen.


Annen markering

Minnesmerkeutvalget anbefaler ikke at minnesmerket plasseres her i byen, men ber den katolske kirken om å ta kontakt med Svalbard kirke eller Svalbard museum for å undersøke mulighetene for å markere jubileet på annen måte.

– For minnesmerker gjelder spesifikke regler og måter å gjøre det på. Vi er ikke negative til markering, men det er naturlig at de samhandler med kirka eller museet, sier Christin Kristoffersen, leder i minnesmerkeutvalget.

Minnesmerket er en gravert metallplate på en ganger en meter. Teksten er på latin, med oversettelse til fem språk.


Til Tromsø

I et brev tar Tromsø katolske stift til etterretning at lokalstyret ved minnesmerkeutvalget ikke vil anbefale et slikt minnesmerke. «Vi ser ingen hensikt i å forsøke pådytte noen noe som de ikke ønsker», skriver biskop-prelat Berislav Grgic i Tromsø.

Minnesmerket settes i stedet opp i Tromsø i tilknytning til Vår Frues kirke. For ordens skyld nevner også biskop-prelaten at det planlagte kardinalbesøket til Svalbard i forbindelse med avdukningen ikke blir aktuelt «ettersom det jo ikke er noe å avduke».

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Tromsø katolske stift.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!