Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen heder til paven

Den katolske kirken får ikke sette opp et minnesmerke i forbindelse med kirkens 100-årsjubileum på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I år er det 100 år siden pave Pius X la Svalbard inn under norsk kirkelig jurisdiksjon. Han ga med det sin støtte til norsk suverenitet på Svalbard. Dette ønsket Tromsø katolske stift å markere med et minnesmerke i Longyearbyen.


Annen markering

Minnesmerkeutvalget anbefaler ikke at minnesmerket plasseres her i byen, men ber den katolske kirken om å ta kontakt med Svalbard kirke eller Svalbard museum for å undersøke mulighetene for å markere jubileet på annen måte.

– For minnesmerker gjelder spesifikke regler og måter å gjøre det på. Vi er ikke negative til markering, men det er naturlig at de samhandler med kirka eller museet, sier Christin Kristoffersen, leder i minnesmerkeutvalget.

Minnesmerket er en gravert metallplate på en ganger en meter. Teksten er på latin, med oversettelse til fem språk.


Til Tromsø

I et brev tar Tromsø katolske stift til etterretning at lokalstyret ved minnesmerkeutvalget ikke vil anbefale et slikt minnesmerke. «Vi ser ingen hensikt i å forsøke pådytte noen noe som de ikke ønsker», skriver biskop-prelat Berislav Grgic i Tromsø.

Minnesmerket settes i stedet opp i Tromsø i tilknytning til Vår Frues kirke. For ordens skyld nevner også biskop-prelaten at det planlagte kardinalbesøket til Svalbard i forbindelse med avdukningen ikke blir aktuelt «ettersom det jo ikke er noe å avduke».

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Tromsø katolske stift.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!