Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen heder til paven

Den katolske kirken får ikke sette opp et minnesmerke i forbindelse med kirkens 100-årsjubileum på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

I år er det 100 år siden pave Pius X la Svalbard inn under norsk kirkelig jurisdiksjon. Han ga med det sin støtte til norsk suverenitet på Svalbard. Dette ønsket Tromsø katolske stift å markere med et minnesmerke i Longyearbyen.


Annen markering

Minnesmerkeutvalget anbefaler ikke at minnesmerket plasseres her i byen, men ber den katolske kirken om å ta kontakt med Svalbard kirke eller Svalbard museum for å undersøke mulighetene for å markere jubileet på annen måte.

– For minnesmerker gjelder spesifikke regler og måter å gjøre det på. Vi er ikke negative til markering, men det er naturlig at de samhandler med kirka eller museet, sier Christin Kristoffersen, leder i minnesmerkeutvalget.

Minnesmerket er en gravert metallplate på en ganger en meter. Teksten er på latin, med oversettelse til fem språk.


Til Tromsø

I et brev tar Tromsø katolske stift til etterretning at lokalstyret ved minnesmerkeutvalget ikke vil anbefale et slikt minnesmerke. «Vi ser ingen hensikt i å forsøke pådytte noen noe som de ikke ønsker», skriver biskop-prelat Berislav Grgic i Tromsø.

Minnesmerket settes i stedet opp i Tromsø i tilknytning til Vår Frues kirke. For ordens skyld nevner også biskop-prelaten at det planlagte kardinalbesøket til Svalbard i forbindelse med avdukningen ikke blir aktuelt «ettersom det jo ikke er noe å avduke».

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Tromsø katolske stift.

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!