Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ingen fredag uten lokalavisa

Jon Karlsen (t.v) og Trond Solbakk er to av de som leser Svalbardposten hver eneste uke Foto: eirik amb nysveen FOTO: Eirik Amb Nysveen

Ingen fredag uten lokalavisa

Jon og Trond er faste lesere av Svalbardposten. Nesten alle innbyggerne på Svalbard leser avisen, viser en ny leserundersøkelse.

Tekst:

Publisert:

I en undersøkelse utført av Norfakta for Svalbardposten kommer det frem at nærmere ni av ti personer på Svalbard over 18 år leser Svalbardposten hver uke, enten på nett eller papir. Av de spurte svarer 82 prosent at de leser papiravisen hver uke, og kun 2 prosent av innbyggerne sier at de aldri leser avisen. De resterende 16 prosent sier de leser avisen, men at det er mer enn en uke siden.

Gode tall
Norfakta gjennomfører jevnlig målinger for mange norske lokalaviser, og daglig leder. Jarle Gulbrandsen sier at dette er en svært høye lesertall.

– Det er en veldig høy dekningsgrad. Det er ikke mange som går glipp av en tilfeldige utgave, sier han.

Det er også mange som benytter seg av nettavisen svalbardposten.no, som har en ukentlig dekning 70 prosent.

Leses av alle
Generelt så er det veldig jevnt fordelt når det kommer til alder, man ser dog at menn mellom 30 og 59 år er de mest ivrige leserne. Dette er vanlig, også i resten av landet.

– Det er bra dekning i alle aldersgrupper. Der er Svalbardposten heldig stilt i forhold til andre aviser. Andelen på minus 30 er svært så god. Det er ikke vanlig å ha så høy oppslutning. Ellers er det veldig jevnt på alder, sier Guldbrandsen.

Av personer under 30 år leser 77 prosent Svalbardposten ukentlig.

Den daglige dekningen er noe lavere enn det som er vanlig i følge Gulbrandsen. Årsaken til dette er at hyppigheten av oppdateringer varierer utfra hendelser. Dermed ligger hovedtyngden i snitt rundt helgen, samtidig som avisen kommer ut.

Kjøper hver uke
To av de som leser Svalbardposten hver uke er Jon Karlsen og Trond Solbakk. Begge leser avisen både på nett og papir.

De to forteller at det er for å få de lokale nyhetene at de kjøper Svalbardosten, og at de liker å ta den med seg hjem i helgen.

–For min del så er det nyheter som er cluet, men når du har en papirutgave så blir den bladd igjennom, sier Solbakk.

Og den blir ikke bare bladd igjennom skal vi tro Karlsen.

– Papirutgaven blir lest perm for perm, inkludert kommafeil og journalister som ikke kan skrive norsk, sier Karlsen med glimt i øyet.

De syntes at det holder at avisen kommer ut en gang i uken.

– Ja, det er ikke et så stort samfunn, og det er ikke de voldsomme nyhetene. Jeg tror at dersom den kommer oftere så mister man interessen, sier Karlsen.

– Det er jo også en nettavis, så om det skjer noen spesielle ting så kommer det jo der følger Solbakk opp.

Redaktøren smiler
Redaktør i Svalbardposten, Eirik Palm er også fornøyd med de tallene som har kommet frem under undersøkelsen

– Dette bekrefter at Svalbardposten er den viktigste kilden til informasjon på Svalbard og det mest treffsikre forumet å annonsere på. Det er jeg selvsagt glad for at leserne mener, sier Palm.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!